A különbözõ savak szerepe a takarmányokban

Agro Napló
A szerves savak legjelentõsebb hatása, hogy növelik a takarmány-értékesítést és javítják az egészségi állapotot, a takarmány és az emésztõrendszer savanyításával, valamint a patogén mikroorganizmusok szelektív gátlásával. A takarmány fertõzõdhet különbözõ mennyiségû gombával, élesztõvel és baktériummal még higiénikus körülmények között is. A szerves savakkal kiegészített takarmányban csökkenthetjük a pH-t és megakadályozhatjuk a nemkívánatos mikrobák növekedését.  

Köztudott, hogy a szerves savaknak a legkifejezettebb hatása a választott malacoknál van, amelyek gyakran küzdenek hasmenést okozó emésztési zavarokkal, amelyet az E. coli fertőzés okoz. A sósav (HCl) és az emésztőenzimek elégtelen termelődése, valamint a pre-starter magas fehérjetartalma és magas savkötő kapacitása hajlamosít a választás idején.



Számtalan tanulmány taglalja, hogy a hangyasav a leghatékonyabb a baktériumok és az élesztők ellen, ezzel szemben a propionsavnak a legjobb az antimikrobiális hatása a gram-negatív baktériumok és a penészek ellen. A hangyasav a legnagyobb molekulasúlyú, legerősebb sav, amelyik a legjobban csökkenti a környezete pH-ját. Erősen alkalikus környezetben a hangyasav disszociál és protonokat (H+) enged el, ezáltal a környezet pH-ja drasztikusan csökken, továbbá a hangyasav jól oldható, amely képessé teszi a gyors felszívódásra az emésztőtraktusból és segíti a gyomor pH-jának gyors csökkentését.

 


 

 



A kulcsfaktor az antimikrobiális hatással kapcsolatban az, hogy a szerves savak nem disszociált lipofil formái be tudnak jutni a baktériumsejtbe és megakadályozzák a baktériumsejtek normális mûködését. Ha a pH növekszik, a disszociáció is fokozódik, tehát ha bejutott a baktériumsejtbe a sav, disszociálni fog, szétválik egy anionra (A-) és egy protonra (H+) a baktérium citoplazmájában. Ez gátolja a baktériumsejt mûködését (enzimeit és a tápanyagforgalmát), ezáltal megállítja a növekedésüket.





Sok tanulmány bizonyítja a szerves savak antimikrobiális hatását az E. coli és a szalmonellák ellen. A propionsav 1%-os koncentrációban csökkentette az E. coli számát választott malacok emésztőrendszerében. Brojler esetében pedig 0,4 % propionsav hozzáadásával csökkent az E. coli szám a vékonybélben és a szalmonellák száma a vágott testekben. Nehéz megítélni, hogy a propionsav vagy az ecetsav hatékonyabb a patogének ellen, mivel kevés irodalom van az ecetsav hatásairól, de kémiai szempontból a propionsav pKa értéke magasabb, mint az ecetsavé, amely azt jelzi, hogy magasabb pH környezetben a nem disszociált forma nagyobb mennyiségben van jelen. Mivel a nem disszociált forma az antimikrobiális hatású, a propionsav az ecetsav felett áll hatékonyságban. Jensen és társai (2001) tanulmányában a szerves savak hatékonysága a következő volt a Salmonella typhiumurium ellen pH 4-en: ecetsav < hangyasav < propionsav < tejsav.



A sok termékben lévő citromsav tartalomnak gyakorlatilag nincs alapja. A különböző tanulmányok alapján, ha 2% citromsavat adunk a takarmányhoz, azt eredményezi, hogy a coliform baktériumok száma megnő a vékonybélben. Más tanulmány kimutatta, hogy 1% citromsav hozzáadása megnövelte azon madarak számát, amelyek Salmonella typhimurium-al voltak fertőzöttek a kontrolhoz képest.



A tejsavat sok baktériumfaj elő tudja állítani (Lactobacillus, Bifidobactrium, Pedicoccus) és antimikrobiális hatása direkt a káros baktérium ellen hat. Néhány kutatás kimutatta, hogy 0,8% tejsav hozzáadása a választott malacok tápjához csökkenti az E. coli számát a vékonybélben. Ezért a tejsav meghatározó eszköz a választás utáni hasmenés kivédésében is. Néhány kutatás szerint a választott malac táp 2.5% tejsavas kiegészítése megnövelte a hasnyál mennyiségét és fehérjetartalmát, valamint a tripszin és kimotripszin mennyiségét is. Az emésztőenzimek mennyiségének fokozásával a vékonybélben a fehérjék emésztése is fokozódik.





A szervetlen savak, így a foszforsav hatása az állatok teljesítményére kérdéses. Nem antibakteriális hatásúak, csak csökkentik a környezet pH-ját. A takarmány 3%-os foszforsav kiegészítése nem mutatott semmi pozitív hatást az állatok teljesítményére. Ez azzal lehet összefüggésben, hogy felborította az elektrolit egyensúlyt és csökkentette a takarmány ízletességét. A magas foszforsavtartalom magasabb korrozivitáshoz vezethet, amely bonyolultabb alkalmazást, szállítást, raktározást igényel. 



- A Biotronic® SE forte termékben a szerves savakat kombináltuk egy vermikulit vivőanyaggal, amely fokozatosan engedi szabadon a savmolekulákat. Ez a medium egy nagyon fontos vivőanyag, amely az aktiv szervessav molekulákat a takarmánnyal eljuttatja a gyomron keresztül a vékonybélbe.





 


 

 



- A Biotronic® SE forte liquid egy hangyasav, propionsav és tejsav tartalmú folyékony készítmény, amely nem csak takarmányban adagolható, hanem ivóvízben is.





Találkozzon velünk a XVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, május 6–8 között!




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!