ATONIK

Agro Napló
Megkérdeztük a felhasználókat I.


 

 

Nevezhetnénk az ATONIK biostimulátort a „szakma egyik nagy öregjének”, hiszen több mint 20 éve van jelen a magyarországi piacon. Hatásáról „pályafutása” kezdetén csak a főbb jellemzőket ismertük. A növényélettan és a sejtbiológia tudományágak fejlődése, a sejtszintû növényfiziológiai folyamatok egyre mélyebb szintû ismerete mind több és több részletet tett érthetővé az Atonik mûködésével kapcsolatban az elmúlt 10 évben. Mára – bár még most sem mondhatjuk, hogy mindent pontosan ismerünk - lényegesen több, a gyakorlatban is használható információ áll rendelkezésünkre. A helyzetet az is bonyolítja, hogy az Atonik hatása növényfajonként és azon belül a növény fenológiai állapotától függően változik…





Több részesre tervezett interjú-sorozatunkban azon felhasználók, termelők véleményére vagyunk kíváncsiak, akik készítményünket üzemi szinten, a termesztés-technológiába szervesen beépítve használják. Tapasztalataik jó példák arra, hogy a bonyolult sejtbiológiai folyamatokat miként fordíthatja a gyakorlati felhasználó a nagyobb és jobb minőségû termés előállítására.



Az Atonik igazi fénykora - bár sok kultúrában rendelkezik engedéllyel - a repcetermesztés felívelésével kezdődött 4-5 évvel ezelőtt. Napjainkban méltán nevezhetjük e mûvelési ág „alapszerének”. Az intenzíven repcét termelők körében az Atonik kora tavaszi, vagy virágzáskori (vagy mindkét) használata mára szinte alaptechnológiává vált. Lássuk, milyen termesztéstechnológia mentén aknázzák ki a megkérdezettek az Atonikban rejlő előnyöket!





Szabadság Mg.ZRt. Böhönye



Gazdaságunkban több év átlagában 160 ha nagyságú területen termelünk őszi káposztarepcét. A vetést általában augusztus végén, szeptember elején végezzük. A vetett mag mennyisége a nemesítők ajánlata alapján 2,5 – 3,0 kg/ha. Az őszi preemergens gyomirtást minden esetben elvégezzük.



Az Atonik kijuttatását kora tavasszal, az első rovarölőszeres kezeléssel egy időben 0,6 l/ha dózisban végezzük. Ezzel a kezeléssel az a célunk, hogy a repce gyorsabban regenerálódjon a tél okozta stresszt követően, valamint, hogy a növény több oldalelágazást hozzon. Az ATONIKOT már több éve használjuk, hatékonyságával elégedettek vagyunk, ezért repcetermesztésünk kihagyhatatlan elemévé vált. Különösen fontos ez, mióta a kis magmennyiséggel vetett hibrid repcék adják a termesztés zömét. E technológia alkalmazásával sikerült kiegyenlített szinten tartani repcetermesztésünk színvonalát.

Ávár Ernő

növénytermesztési ágazatvezető





Aranykalász 1955 Mg. Kft. Mezőkeresztes



Gazdaságunk 3800 ha szántón gazdálkodik Mezőkeresztesen és környékén. Fő profilunk a szántóföldi növénytermesztés, de mellette állattenyésztéssel is foglalkozunk. Fontosabb kultúráink az őszi búza, napraforgó, őszi-tavaszi árpa, kukorica, lucerna, valamint az őszi káposztarepce. Ez utóbbit 600-900 ha-on termesztjük.



A terület nagyságából is sejthető, hogy a repce az egyik legfontosabb növény gazdaságunk életében és így annak termésátlaga sem közömbös számunkra. Az elmúlt öt évben igyekeztünk a termesztéstechnológiára egyre jobban odafigyelni, annak elemein javítani (talajvizsgálat eredményein alapuló tápanyag utánpótlás, regulátorok használata ősszel, gyomirtás stb.) Technológiánkban az Atonik biostimulátor tavaszi használata immár negyedik éve fix elem. Tapasztalataink szerint a készítmény nagyban tudja segíteni a repceállomány tavaszi regenerálódását, valamint az elágazások számának növelését, melyek hatása a termésátlagainkban is megmutatkozik. ( Évjárattól függően: 2,0-3,5 t/ha). Eddigi pozitív tapasztalatainknak köszönhetően a továbbiakban is tervezzük a termék alkalmazását a repcében.

Dövényiné Szabó Anikó

növényvédelmi szakirányító





Agrospeciál Kft. Pálhalma



Cégünknél az őszi káposztarepcét minden esetben kalászos elővetemény után vetjük. A talajmûvelés esetében fontos momentum, hogy kizárólag forgatás nélküli technológiát alkalmazunk, altalajlazítást végzünk amit gyûrûshengerrel zárunk le. Az őszi alaptrágyázást minden esetben szaktanácsadás alapján végezzük. Szárazabb évjáratokban, amikor a tarló nem zöldül ki, a vetés előtt kompaktorral végezzük a magágy megnyitását. A vetett magszám általában 500-550 ezer/ha. A nagyon magas költségek miatt őszi gyomirtást nem alkalmazunk, viszont regulátorozást szinte minden esetben végzünk.



A tavaszi munkák megkezdésének sorrendjét általában a szárormányos megjelenésének időpontja határozza meg. Ha szükséges, akkor az ellenük való védekezés megelőzi a mûtrágyaszórást. A kijuttatott N-hatóanyag mennyisége 90 kg/ha, egyszeri kijuttatással, kenes kiegészítéssel. A tenyészidőszak során két alkalommal végzünk lombtrágyázást Bór tartalmú készítménnyel, először a szárormányosok elleni védekezésnél, második esetben a virágbimbók megjelenésénél. Ennél a második kezelésnél fungicides kezelés is történik. A rovarölő szeres kezelések számát az évjárat sajátosságai határozzák meg.



Az érésgyorsítás szükségességéről évről-évre nagy vita folyik cégünknél, aminek eredményeképpen általában megtörténik a kezelés a betakarító gépek kímélése érdekében. Az alkalmazott technológiának köszönhetően termésátlagaink 3,0 t/ha és 3,8 t/ha között mozognak.



Az Atonikot a technológiába a stressztûrés fokozása érdekében két alkalommal iktatjuk be. Első alkalommal a szárormányosok elleni védekezésnél 0,6 l/ha dózisban, a második alkalommal a virágzást megelőzően, ugyancsak 0,6 l/ha mennyiségben. Így történt ez a 2010-es évben is, ahol a második kezelés eredményesebbnek tûnt az elsőnél, ugyanis a stressztûrés mellett segítette a terméskötődést, amire nagy szükség is volt a rendkívül csapadékos időjárásban. Tapasztalataink szerint az Atonik korai időszakban való kijuttatása (az első kezelés) elősegíti az oldalhajtások képződését és növekedését is.



Az Atonikkal kapcsolatos tapasztalataimat összefoglalva elmondható, hogy az optimális időben kijuttatott Atonik növeli a növények stressztûrő képességét, segíti a generatív szervek mûködését. Ezért terveim szerint az Atonik szerepelni fog az őszi káposztarepce 2011-es technológiájában is.

Erdős Tibor

növényvédelmi szakirányító

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Éled a határ!

Éled a határ!

A tél fogságából kiszabadulva végre ébredezik a határ, mozgásba lendülnek a traktorok. A sok esetben későn elvetett őszi búza vagy a vöröslő, liluló r...

Kezelésből ötös!

Kezelésből ötös!

Az FMC optimista hangulatban tartotta meg évindító növényvédelmi fórumát, amely méltán az egyik legszínvonalasabb online rendezvénnyé nőtte ki magát a...

Atonik 60 éve

Atonik 60 éve

Az Atonik a UPL egyik zászlósterméke. Honnan az erő, ami révén napjainkban is a biostimulátor-piac egyik meghatározó terméke tud lenni?

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!