Az õszi káposztarepce tavaszi védelmérõl

Agro Napló
Pénzes növény a repce. 2011-ben nagyon jó átvételi árakat jósolnak a terménykereskedõk. Igényes növény a repce. Sok odafigyelést, sok ráfordítást igényel, de mindezt képes többszörösen meg is hálálni. A repce növényvédelmére fordított minden forint befektetés. Nagyon jó befektetés 2011-ben.  

Fordítsunk kiemelt figyelmet a repcére tavasszal, és adjuk meg a növénynek a legjobbat:





1. Gyomirtás. A legszélesebb gyomirtó spektruma tavasszal az Ikarus* nevû gyomirtó szernek van: ragadós galaj, mezei acat, pipacs, ebszikfû, parlagfû, napraforgó árvakelés (IMI- és tribenuron-toleráns változat is!) ellen kiváló, a sebforrasztó zsombor ellen részleges a hatása. Tavasszal még szárbaindulás előtt használjuk 0,3 l/ha dózisban, és önállóan permetezzük ki. Stressznek kitett állományban az Ikarus kezelés előtt illetve után 5 napon belül ne végezzünk állománykezelést.



2. Rovarirtás. A rovarok ellen a kezelés sikere 2 tényezőn múlik: a megfelelő időzítésen és az alkalmazott vegyszeren. Alapszabály, hogy a védekezés idejét ne más (pl. gyomirtó) permetezésekhez igazítsuk, hanem a kártevők betelepüléséhez/jelenlétéhez. Mindig válasszuk az adott időpontban leghatékonyabb készítményt.



2.1 A tavaszi első védekezésnél használjuk a Nurelle D* 0,6 l/ha dózisát. A készítmény hidegben is biztos hatású, és a tőlevélrózsában megbújó ormányosokat is elpusztítja.



2.2 Még virágzás előtt ismételjük meg a kezelést a Dursban Duo*-val (Dursban Delta* 1,5 l/ha + Centris* 0,12 l/ha). A speciális mikrokapszula tökéletes permetléborítást biztosít, és a magasabb hőmérsékleten a hatóanyag szabályozott körülmények között szabadul fel, biztosítva ezzel a jobb tartamhatást.





3. Egyéb növényvédelmi problémák esetén is válasszunk jó minőségû, megbízható készítményeket: egyszikû gyomok ellen a Paladin*-t, regulátorozásra és gombabetegségek ellen a Folicur Solo1-t javasoljuk.



* A Dow AgroSciences LLC védjegye; 1 a Bayer védjegye.

A fent leírtak tájékoztató jellegûek. Felhasználás előtt mindig

olvassa el és tartsa be a termékek címkéjén található utasításokat!


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?