Összefoglaló a BASF Szõlészeti és Borászati Konferenciájáról

Agro Napló
Tizenegyedik alkalommal tartott a BASF Szõlészeti és Borászati Konferenciát, amelynek idén februárban Eger városa szolgált helyszínéül. A rendezvényen a hazai borász- és szõlõtermesztõ szakma jeles képviselõi mellett az Agro Napló is részt vett.  

A szakmai napot Rácz Robert, a BASF Agrodivízió vezetője nyitotta meg, majd Dr. Jamie Goode borszakíró szólt a magyar borok helyzetéről és európai piaci lehetőségeiről – amelyre Rigler Zsolt, a Bormarketing Bizottság marketing szakembere tartott referátumot.

 


 

 

Randall Gold BASF Európa-csoport vezető prezentációjában bemutatta az Initium®-ot, a BASF új, innovatív hatóanyagát a szőlő és a kertészeti kultúrák védelmére. Az új Initium® hatóanyagot tartalmazó BASF-termékek kiválóan illeszkednek a szőlőtermelők növényvédelmi eszköztárába. A szelektív és hatásos gombaölőszer-hatóanyag ideális a borszőlőkben megjelenő peronoszpóra megelőzésére. Kitûnő környezetvédelmi profilú, és kevesebb alkalmazást igényel, mert hosszan tartó hatása a 14 napot is eléri. A hazai gazdák számára várhatóan jövőre lesz megvásárolható.





Dr. Füzi István, a BASF fejlesztőmérnöke az elmúlt évek szőlővédelmi tapasztalatairól beszélt, majd elemezte az idei lehetőségeket. Adatok igazolják, hogy a lisztharmat akkor okoz problémát, ha az előző év augusztusa–szeptembere száraz. Peronoszpóra járvány elterjedéséhez csapadékos tél és májusi–júniusi csapadékos időjárás szükségeltetik. A botritisznek azonban nem kellenek különleges feltételek – elég, ha a nyár vége és az ősz eleje csapadékos. „Járványhelyzetben nem szabad várni az ideális permetezési körülményekre! Akár nedves lombot is permetezni kell, mert az is jobb, mintha egyáltalán nem védekezünk” – hangsúlyozta az előadó.



A BASF innovatív vállalatként 2011-ben is teljes, nagy hatékonyságú technológiát biztosít a termelők számára, amelyet a következő készítményeire épít: Collis® SC és a Vivando® a lisztharmat ellen, Acrobat® MZ WG és Forum® R a peronoszpóra ellen, valamint az idén bevezetett Scala® és az AgCelence-csoportba tartozó Cantus® a botritisz ellen.

Képgaléria

– Keresztes –

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!