Aktuális támogatások

Agro Napló
Február hónapban a gazdálkodóknak az õstermelõi igazolványaikat érvényesíteniük kell. A gázolaj jövedéki adó visszaigénylése a 2010. évre vonatkozóan az újjá alakult Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál történik. Az adóhatóság régiós postázási címei megszûntek és újra a megyei - ma már NAV - kirendeltségekre kell postázni a kérelmeket!  

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. CXXII. törvény rendelkezései alapján az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal és Vám- és Pénzügyőrség összeolvadásával 2011. január 1-jétől létrejön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (továbbiakban: NAV), mely ezen időponttól az összeolvadó szervek jogutódjaként mûködik tovább. Megváltozik a falugazdászokhoz beadott gázolaj jövedéki adót igénylő lap. Az új formanyomtatvány továbbra is a falugazdászoknál szerezhető be. A VPID szám igénylő formanyomtatvány is megváltozott. Az új nyomtatvány a www.vam.gov.hu internetes oldal dokumentumtárában található.





Kertészetek támogatása 2011-ben



A támogatás célja a kertészetben a termelőtevékenység folytatásához és a megtermelt áru tárolásához szükséges épületállomány korszerûsítése, korszerû technológiák alkalmazása a gazdálkodás összteljesítményének javítása érdekében.



Pályázhatnak:

1) mezőgazdasági termelők,

2) zöldség-gyümölcs termelői csoportok,

termelői szervezetek vagy azok leányvállalatai,

3) a kertészeti és a burgonya ágazatban mûködő termelői csoportok.





Támogatás az alábbi célterületekre vehető igénybe

a) a kertészeti termelő tevékenységet szolgáló létesítmények építése, korszerûsítése és a hozzá kapcsolódó, telepen belüli infrastrukturális beruházások megvalósítása,

b) a kertészeti ágazatot szolgáló új tároló, manipuláló létesítmények építése és a hozzá kapcsolódó, telepen belüli infrastrukturális beruházások megvalósítása,

c) az a), b) pontokban meghatározott kertészeti létesítmények energiaellátásának biztosítása.



Az igényelhető támogatás összege benyújtási időszakonként, célterületenként legfeljebb 735 000 eurónak megfelelő forintösszeg, mértéke a kiírás feltételei szerint 35–60%-ig terjedhet.

A pályázatok benyújtása 2011. március 1-től 31-ig lehetséges.



A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 6/2011. (I. 21.) számú közleménye



A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás kifizetésének igényléséről szóló 194/2010. (XII.23.) MVH közlemény módosításáról.



Az MVH 6/2011. (I. 21.) közleménye az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 52/2007. (VI. 28.) FVM rendelet, valamint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet alapján nyújtandó támogatás kifizetésének igényléséről.

 


 

 



• Az „I. – A kifizetés igénylésének feltételei” fejezet első bekezdése a következőképp módosul:



a támogatási rendelet 8. § (1) bekezdése, valamint a Vhr. 8. § (1) bekezdés a) pontja alapján az MVH által kibocsátott, a szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatási kérelmet jóváhagyó (támogatási kérelemnek helyt adó, vagy részben helyt adó) támogatási határozattal rendelkező ügyfelek jogosultak az adott jogcím vonatkozásában kifizetési kérelmet benyújtani. Az ügyfelek kifizetési kérelmeit a Területi Szaktanácsadási Központok (a továbbiakban: TSZK) 2011. január 1.–március 3. között gyûjthetik össze és az azt követő 15 napos kifizetési kérelem benyújtási időszakban nyújthatják be azokat a TSZK székhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltségre postai úton.





• A „VI. – A kifizetés” fejezet ötödik bekezdése a következőképp módosul:



a kifizetést az MVH az ügyfélnek az MVH-nál az ügyfél-regisztrációs rendszerben nyilvántartott bankszámlájára történő átutalással, forintban teljesíti a kifizetésről szóló döntés meghozatalától számított 30 napon belül.





• Ezzel egyidejûleg a 194/ 2010 (XII.23.) MVH közlemény 3. mellékletében található kitöltési útmutató a következőképp módosul:



– Az Általános tudnivalók 7. pontja

A kifizetési kérelmeket a TSZK-k a vonatkozó rendelet és módosításában megadott időszakokban gyûjtik be, majd azokat az időszakokat követő 15 napon belül összesítve nyújtják be az MVH-hoz. Ennek megfelelően a TSZK a kérelmeket legkorábban a begyûjtési időszakot követő első napon, legkésőbb a begyûjtési időszakot követő tizenötödik napon adhatja be.



– Borászati gépek, technológiai berendezések

A vidékfejlesztési miniszter 16/2010. (IX. 17.) VM rendelete az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújt támogatást. A támogatási kérelmet 2010. október 16. és 2011. március 31. között lehet benyújtani a 145/2010. (IX. 30.) MVH közlemény szerinti formanyomtatványon. A támogatás kifizetésének legkésőbbi határideje 2011. október 15.



A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 3/2011. (I. 18.) MVH közleménye 

 

A 47/2010. (XII. 31.) VM rendelet alapján nyújtható egyes méhészeti támogatások igénybevételének feltételeiről



Hegedûs Szilvia • Berta Dávid • Dömötör Károly

MVH FÖPEKI



www.mvh.gov.huwww.fvm.hu  

www.mgszh.huwww.agrarkamara.hu

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!