2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Aszály után özönvíz

Agro Napló
Avagy hogyan válasszunk kukoricahibridet a stabil termés érdekében?

A növénytermesztés kialakulása óta a legkardinálisabb és egyben évről évre mindig felmerülő kérdés, hogy milyen időjárásra számíthatunk. Az elmúlt éveket tekintve megállapíthatjuk, hogy hazánkban a szélsőségek domináltak.





Sorra dőltek meg a hideg és meleg rekordok, 25–30C°-os hőingadozások fordultak elő pár nap leforgása alatt, amelyek nem csupán az ember, hanem a növényvilág tûrőképességét is próbára tették, nem beszélve a rengeteg problémát okozó csapadékviszonyokról. Míg 2009-ben aszály konferenciát kellett összehívni, úgy 2010-ben sok termőtájon már június végére lehullott az éves átlagos csapadékmennyiség. Bár az időjárást befolyásolni nem tudjuk, a megfelelő hibridek kiválasztásával jelentősen csökkenthetjük a terméskieséseket. Milyen hibridek közül érdemes válogatnunk? Erről beszélgettünk a növénytermesztés tapasztalt és sikeres szakembereivel, Hartmann Imrével és vejével, Takács Andrással. A Komárom-Esztergom megyei gazdák jól ismerik Imrét és Andrást, akik a térségben több innovációt úttörőként vezettek be a köztermesztésbe. Ezen kísérletező szándék nyomán próbálták ki a KWS két hibridjét a KWS 2376-ot és a KRABAS-t.

 


 

 



Imre és András elmondása szerint, a 400 hektáros gazdaság átlagosan 22 aranykoronás csernozjom talajon folytat szántóföldi növénytermesztést. A vetésforgóban 70%-ot foglal el a kukorica, a fennmaradó területen pedig egyenlő részben osztozik a napraforgó, a repce és az őszi búza. A kukoricát intenzív tápanyag-gazdálkodás mellett termesztik, mert a várt termésmennyiséget csak megfelelő tápanyag-utánpótlással, gondos növényvédelemmel valamint a megfelelő fajtaválasztással tudják elérni. Ősszel alaptrágyaként 250 kg mennyiségû 8–21–21 hatóanyag arányú komplex mûtrágyát, majd tavasszal 90 kg/ha hatóanyag tartalmú nitrogén fejtrágyát adnak a kukorica alá.




Az idei évben a KWS 2376 lett a legmagasabb termést hozó hibrid. Üzemi szinten nettó 10 tonna feletti termést szedtek le hektáronként, és nagyon meggyőző volt ebben a hibridben, hogy ezt a számot a tavalyi aszályban is tudta teljesíteni, amikor is a második helyen végzett az összes hibrid között. Mindez nagyfokú stabilitásra utal. A KWS 2376 egész vegetációban nagyon szép képet mutatott, a cső gyönyörûen végig berakódott. A mérlegelésnél ismét tapasztalták, hogy a KWS 2376 egy kifejezetten magas fajsúlyú hibrid, amely a jövő évben sem maradhat ki a vetésszerkezetből.



Idén próbáltak ki egy másik KWS hibridet, a „korai nagyágyúnak” becézett KRABAS-t, amely már a vegetáció kezdetén kitûnt a hasonló érésidejû hibridek közül. Gyors kezdeti fejlődés jellemezte. A KWS 2376-hoz hasonlóan az utolsó szemig berakódtak a csövek. A korai hibridek közt dobogós helyen végzett és remekül leadta a vizet.



A KRABAS egy nagyon jó korai fajta, és jövőre ahol a belvíz miatt csúszva lehet csak megkezdeni a vetést, rövid tenyészideje és robbanásszerû kezdeti fejlődése miatt különösen érdekes lehet.





Összegezvén a tapasztalatokat: a KWS hibridjeit stabil, magas termés, kiváló termékenyülés jellemezte minden éghajlati viszony mellett, így mind az aszályos mind a víznyomás sújtotta években dobogós helyezést értek el.

 


 

A KWS 155 éve áll a növénynemesítés szolgálatában, és napjainkra Európa 2. legnagyobb hibridkukorica vetőmag-forgalmazójává lépett elő. A hazánkban megalakított, muronyi nemesítő állomás évek óta kifejezetten stressztoleráns vonalak szelektálását végzi. Ezen nemesítői munka eredményeként olyan hibridek láttak napvilágot, mint a KRABAS (FAO 310), amely az MgSzH kísérleteiben a 2007 évi aszályban 115,3%-ot, a 2008-as csapadékos esztendőben pedig 114,5%-ot ért el a standard hibridekkel szemben. Hasonló sikertörténetet könyvelhet el a KINEMAS (FAO 360), mely a négyszázas éréscsoport terméspotenciálját ötvözi a háromszázasok vízleadásával. A legnagyobb területen termesztett KWS hibridnek, az AMANDHÁNAK (FAO 440) méltó utódja a KESSOS (FAO 440), amely rendkívül magas termőképességén kívül (MgSzH 2008: 108,4%) magas fokú cső-Fusarium ellenállóságával hívta fel magára a figyelmet. A nemesítő állomáson jelenleg is azon dolgoznak szakembereink, hogy a hazai talaj és éghajlati sajátosságoknak leginkább megfelelő genetika kerüljön az Ön földjébe.





Ifj. Pethrohay György • területi képviselő

(Észak) Fejér, (Dél) Komárom-Esztergom megye

+36-20/9135-664 g.petrohay@kws.com





Bősze Kolozs • regionális értékesítési vezető

Észak-Dunántúl • +36-20/5690-530

k.bosze@kws.com





www.kws.hu


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!