Válassza a PIONEER hibrideket 2011-ben is!

Agro Napló
Vízleadás Termésszint Évjárat stabilitás Mindhármat szeretné egyben? Válassza a PIONEER hibrideket 2011-ben is!


Vízleadás



A 2010-es év időjárási viszonyai között a jó vízleadó képesség különösen fontos tulajdonság. Az érésidő nagyjából 2 héttel tolódott későbbre, általában a FAO 300-as csoportba tartozó hibridek tudták kedvezőbben kihasználni a rendelkezésre álló tenyészidőszakot. A mellékelt ábrákon a 2010.11.04.-ig beérkezett Pioneer nagyüzemi kísérletek eredményeinek összesítése látható. Az 1. Számú ábra a FAO 300-as éréscsoport első felébe tartozó hibrideket (FAO 290-330), a 2. Számú ábra pedig a FAO 300 második felébe (FAO 370-390) tartozó hibrideket tartalmazza. A betakarításra került kísérletekben jól látszik a Pioneer hibridek gyors vízleadása, az alacsony betakarításkori szemnedvesség az adott éréscsoporton belül.

 


 



Legkorábbi hibridünk a PR38N86 (FAO 290), az idei évre jellemző időjárási körülmények között különösen felértékelődik gyors vízleadása. Termőképességét már bizonyította a hivatalos kísérletekben is, két egymást követő évben, 2008-ban és 2009-ben is első helyezett volt a GOSZ-VSZT Posztregisztrációs kísérletek igen korai csoportjában.



Termés és szemnedvesség arányt tekintve kiemelkedő teljesítményt mutat a P9578-as hibrid (FAO 320), betakarításkori víztartalma a hivatalos MgSzH kísérletekben 2008-ban és 2009-ben is alacsonyabb volt valamennyi sztenderd hibridnél!



A FAO 300 második felében immár harmadik éve bizonyít a PR37N01. Aktív és gyors vízleadásában sokat segít tipikusan zöld száron érő tulajdonsága.



Az új hibridünk a P9494, rekord termőképessége szintén gyors vízleadással párosul!



Termésszint



Nagyüzemi kísérleteink előzetes összesítése alapján a korai FAO 300-asok között meggyőző terméselőnyt mutat a P9578-as hibrid. A P9578 egyedülálló termésszintjét már a hivatalos MgSzH regisztrációs kísérletek is alátámasztották 2008-ban és 2009-ben is.



Kevés olyan kukorica hibrid van, ami minden évjáratban és termőhelyen egyaránt hozza a formáját, minden körülmények között számíthatunk egyedülálló termésszintjére. A PR37N01 egy ilyen hibrid! 2007-től kezdve minden évjáratban a legmagasabb termést érte el a nagyüzemi kísérleteink FAO 300-as csoportjában, most ismét eséllyel pályázik erre a címre.

 


 

 



A FAO 300 második felébe tartozó hibridek között idén került bevezetésre a P9494. A 2010-es nagyüzemi kísérletek előzetes eredményei alapján látható, hogy olyan új hibridet tudunk a kukoricatermesztőknek ajánlani, amelynél jelentős a genetikai előrehaladás a termőképességet illetőleg.





Évjárat stabilitás



A Pioneer rendkívül nagy jelentőséget tulajdonít a termésbiztonságnak, évjárat stabilitásnak. Olyan hibrideket kínálunk a termelőink számára, amelyek az eltérő körülmények között, különböző évjáratokban is egyformán nagy termés elérésére képesek. Jó példa erre a PR37N01-es hibrid, amely bizonyított a 2007-es aszályos viszonyok között is, ezt követően minden évben az elsők között szerepelt. Idén a csapadékos körülmények között ugyanígy hozta a formáját, a termelői visszajelzések szerint ismét jó választás volt, mind termőképességben, mind vízleadásban várakozásokon felül teljesített.



Kiemelkedő teljesítményük, bizonyított évjárat stabilitásuknál fogva ajánljuk a kukoricatermesztők figyelmébe a következő hibrideket:






• P9494 - FAO 390



2008-as és 2009-es MgSzH eredményei alapján idén részesült állami elismerésben. Mindkét vizsgált évben az abszolút első helyen szerepelt, jelentős terméselőnyt képviselve. A P9494 idén is hozza a formáját, számos kísérletünkben kiugró terméseket produkál. Csőtípusa is már sokat sejtet: 16-18 szemsor, vastag hengeres cső, hosszú, mélyen ülő szemek.



• PR37N01 - FAO 380



Az N01 az a hibrid mely neve mindig szóba kerül, ha a termésbiztonságra kell példát hozni. Nagy termőképességére, gyors vízleadására minden évjáratban számíthatunk. Éppen ezért az elmúlt években rohamosan nőtt az N01-et választók száma, ma a Pioneer legnagyobb területen termesztett hibridje. Idei eredményei után további részarány bővülésére számítunk.



• P9578 - FAO 320



Idén 2010-ben kapott állami elismerést, az igen fontos FAO 300 eleji csoportban. Egyedülálló termés-szemnedvesség arányát bizonyította az MgSzH kísérletekben 2008-ban és 2009-ben. Valamennyi FAO 300-as sztenderd hibridet megelőzte termésével, miközben szemnedvessége valamennyi sztenderd hibridnél alacsonyabb volt! Gazdaságosság szempontjából tehát az egyik legjobb választás.



• PR38A79 - FAO 310



A PR38A79 nagyon jó alkalmazkodó képességgel rendelkezik, jól bírja a szélsőséges körülményeket is. Mûtrágyázási kísérleteinkben a tápanyag visszapótlás nélküli, kontroll parcellákon a legnagyobb termést adta. Ez is jól mutatja, hogy megállja a helyét a gyengébb körülmények között is. Érésidejénél fogva őszi kalászosok tökéletes előveteménye.



• P9400 - FAO 330



Termés – szemnedvesség arányát tekintve szintén nagyon jól teljesít. Az átlagos és átlag feletti termőhelyeken érzi otthon magát. Agronómiai tulajdonságai nagyon jók, szára, gyökere erős. Fontos tulajdonsága még gyors korai fejlődési erélye, mely alkalmassá teszi a korai vetésre is. Őszi kalászos előveteménynek is nagyon jó választás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?