A telepi higiénia szerepe a szalmonella-mentesítésben

Agro Napló
Az állati eredetû termékek minõségével szemben támasztott piaci igények, valamint a napirenden lévõ szalmonella-mentesítési elõírások ismeretében a baromfitartás ma már nem képzelhetõ el komplett telephigiéniai rendszer nélkül.  

Az intenzív tartás körülményei miatt nagyobb az állománysûrûség, ami a patogén mikroorganizmusok számának növekedéséhez kedvező feltételeket teremt, hiszen biztosítja az életben maradásukhoz és szaporodásukhoz szükséges egyik legfontosabb tényezőt , a magas nedvességtartalmú mikroklímát. Az istállóban szerves és szervetlen anyagok rakódnak fel a felületeken és az ivóvízrendszerben, melyek a már említett biológiai kockázaton túl rontják az állatok komfortérzetét (pl. nedves alom vagy magas ammóniatartalom), gátolva a bennük rejlő genetikai potenciál kiaknázását, így befolyásolva az állatok egészségi állapotát, ami végül a termelési eredmények romlásához vezet.



A betegségek elleni védekezés számos terület összehangolt folyamatos mûködését igényli. Fontos elemei a megfelelő tisztítás-fertőtlenítés, ivóvízfertőtlenítés-kezelés, személy- jármûforgalom ellenőrzés és fertőtlenítés, kártevő-mentesítés, input (pl. takarmány, alom) és output (pl. elhullott állatok, trágya) anyagok ellenőrzése.






A fertőtlenítést mindig meg kell előznie egy alapos tisztítási folyamatnak, mely során a már említett szerves (pl. trágya) és szervetlen (pl. vízkő, rozsda) lerakódásoktól tisztítjuk meg a felületet annak érdekében, hogy a fertőtlenítőszer ki tudja fejteni hatását. Szerves anyagok eltávolítására lúgos, szervetlen anyagok eltávolítására pedig savas tisztítószerek alkalmazása javasolt. A fertőtlenítésre számos megoldás kínálkozik, melyet mindig a helyi adottságok figyelembevételével, a lehető legnagyobb mikrobiológiai tisztaság elérésével kell végezni.



Célja a kórokozó mikroorganizmusok elpusztítása, fertőzőképességük megszüntetése. A fertőtlenítőszerekkel szemben támasztott általános kívánalmak: kíméletesek a technológiával, nincsenek káros reakciótermékeik, nem toxikusak az állatállományra, kevésbé terhelik a környezetet, széles hatásspektrummal rendelkeznek (baktericid, virucid, fungicid stb.) már alacsony koncentrációban (0,25–0,5%) hatékonyak, változatos módon (permet, hab, köd) kijuttathatók.

 



A kvaterner-ammónium tartalmú készítmények fokozott stabilitással, szerves anyagok jelenlétében is megmaradó hatékonysággal rendelkeznek. Nem korrozívak, így gépek, berendezések fertőtlenítésére is használhatók. Az izopropanol tartalomnak köszönhetően lebegtető anyag hozzáadása nélkül ködösíthető, a felületekre száradva pedig egy vékony filmszerû bevonatot képez, így még kb. öt napig megőrzi hatását. A fertőtlenítőszerek másik hatékony csoportját az oxidatív fertőtlenítőszerek alkotják, melyek rendkívül gyorsan (másodperceken belül) kifejtik hatásukat. Használatuk ideális lehet olyan esetekben, ahol a felületek gyorsan száradnak, valamint lábfertőtlenítő tálcákban, ahol a rövid ideig tartó kontaktus következtében lép fel igény a fertőtlenítő hatás gyorsaságára. A hidrogén-peroxid molekulájában a két oxigén atom között lévő un. peroxokötés elég gyenge, ezért bomlásakor nascensz oxigén szabadul fel, emiatt igen erős oxidálószer. Nem alakul ki vele szemben rezisztencia. Használat után gyorsan lebomlik oxigénre és vízre, nincs szermaradványa, így a környezetre sem ártalmas. Rendkívül hatékony eszköze a szalmonella elleni védekezésnek. Emellett a hidrogén-peroxid hatóanyagú szerek kiválóan alkalmasak az ivóvízrendszer tisztítására és fertőtlenítésére is.





A komplett, jól mûködő telephigiéniai rendszerhez elengedhetetlen a telepi zártság biztosítása, igyekezzünk minimalizálni a telepi személy- és jármûforgalmat. A telepre belépők kivétel nélkül kötelesek betartani a személyfertőtlenítésre vonatkozó szabályokat a látogatói naplóban való regisztrálást követően. A gépjármûvek csak fertőtlenítés után hajtsanak a telepre, más állattartó farm gépeit használni nem célszerû. A telep környezete legyen rendezett, a betegségek terjedésében szerepet játszó kártevők (rovarok, rágcsálók, vad madarak) állománnyal való érintkezését meg kell akadályozni. Az elhullott állatok tetemeit a lehető legrövidebb időn belül el kell távolítani a telepről. A nevelőépületek állagmegóvására a szervizperiódusban kiemelt fegyelmet kell fordítani.





Összefoglalva elmondható, hogy a korszerû állattenyésztés ma már nem nélkülözheti egy jól átgondolt, a gyakorlatban hatékonyan mûködő biobiztonsági rendszer mûködtetését telepi szinten. Az alkalmazott programban természetesen kiemelt helyet kapnak a fertőtlenítőszerek, melyek sokkal kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkeznek a sajnos még sokak által favorizált alapszerek használatával szemben. Ne feledjük, hogy a fertőtlenítés hatékony tisztítószer alkalmazása nélkül nem más, mint az ablakon kidobott pénz!

 



Litz Tamás

A cikk szerzője: Litz Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Állattartó telepek járműforgalma

Állattartó telepek járműforgalma

A termelésre veszélyt jelentő kórokozók számos úton érhetik el az állomány egyedeit. Mivel az állattartás rengeteg szállítási feladatot igényel (pl. á...

Ismét napirenden a madárinfluenza

Ismét napirenden a madárinfluenza

Tavasszal újra magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti-Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal, most éppen Hajdú-Bihar megyéb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?