Hír-Mix

Agro Napló
60 éves a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kara! A DEKALB kiemelt figyelmet fordít a stressztoleráns hibridek nemesítéséreAZ EREDETI TERVEK SZERINT KEZDI MEG MÛKÖDÉSÉT AZ NFABaranyai Gazdanapok 2010 Befejezõdött az aratásIsmét finanszírozzák a bankok az IKR-tMegújulnak a Syngenta termékeiMGSZH különdíj a K&B Gépudvar Kft.-nek Pioneer Portfólió Farm- szentlõrinci konzultáció Sikeres bábolnai szereplés a Baranyai GazdanapokonÚjított a BENTLEY Farm

60 éves a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kara!



A Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kara idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Az elmúlt hat évtized alatt a kar – a hazai gépészmérnöki egyetemi karokkal ápolt szoros munkakapcsolat mellett – saját tudományterületén meghatározó intézménnyé, mind az agrárgazdaság, mind egyéb nemzetgazdasági ágazatok területén elismert mûszaki szakmai mûhellyé vált. http://www.agronaplo.hu/hirek/5592  

 

 

 

A DEKALB kiemelt figyelmet fordít a stressztoleráns hibridek nemesítésére



Hallhattuk Kökény Benőtől, a Monsanto Kft. kukorica termékmenedzserétől az Amazonen balatonfőkajári gépbemutatóján, ahol a Monsanto már a következő kukoricaszezon kapcsán informálta a gazdákat. A vállalat széles genetikai bázisa lehetőséget kínál a hagyományos nemesítés számára a legjobb kombinációk, azaz a legjobb hibridek előállítására. A fejlett nemesítési technológiáknak köszönhetően egyre jobb hatásfokkal nyílik lehetőség többek között a termésszintek növelésére, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség javítására, a stressztolerancia fokozására, vagy a minőségi mutatók fejlesztésére.



A Monsanto szatymazi nemesítő állomása a hazai klimatikus viszonyoknak köszönhetően a szárazságtûrési nemesítési program fontos résztvevője. A Monsanto nemesítési program eredményességét bizonyítja a 2010–2011-es szezonban megjelenő új DEAKLB hibridek sora, melyek közül a teljesség igénye nélkül említünk néhányat: 



- A DKC 3705 „Rajt cél győzelem”, mely egy FAO 300-as hibrid, rendkívül jó hidegtûrést és korai fejlődési erélyt mutatottt az idén tavasszal. 

- A DKC4590 „ Eminens”, mely eddig minden évjáratban tudta a leckét. 

- A DKC4795 „Aszálylovag”, mely a tavalyi évben tûnt fel és mutatott kimagasló teljesítményt. 

- A DKC 4608, „Aranyszemû” mely kiváló magminőségével és kiemelkedő terméssel hálálja meg a gondoskodást. 

- A DKC4995 „Nyerő 400-as”, kiváló vízleadás és stabil teljesítmény jellemzi.






 

 

AZ EREDETI TERVEK SZERINT KEZDI MEG MÛKÖDÉSÉT AZ NFA



Az eredeti elképzelések szerint szeptember elsejétől mûködik a Nemzeti Földalap (NFA), ugyanis ezt a törvényszöveget írta alá Schmitt Pál köztársasági elnök.

A kormány a nemzeti földalap létrehozásával meg kívánja teremteni a magyar közcélú földkészlet-gazdálkodás feltételeit. Továbbá cél az is, hogy a földspekulációt és a zsebszerződésekkel való visszaéléseket meg lehessen akadályozni. A NFA-ba tartozó földeket négy módon lehet hasznosítani: nyilvános pályázaton történő eladással, haszonbérbe vagy vagyonkezelésbe való adással, továbbá földcserével.

A földtulajdonosoknak elsőként az NFA-nak kell felajánlaniuk az eladásra szánt földjüket, amelyért a helyben kialakult piaci árat fizeti az alapkezelő.

 

 

Baranyai Gazdanapok 2010



Szentlőrinc immár 17. éve adott otthont Dél-Dunántúl legnagyobb agrár kiállításának és vásárának. A rendezvény sikerét nem csak szakmai körökben ismerik el, népszerûségét jól mutatja, hogy látogatóinak száma évek óta folyamatosan húszezer fölött van.



– Tudjuk, hogy az őstermelők, a kisgazdálkodók és nagyvállalkozások is a kormánytól várják a megoldást – mondta megnyitójában Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár –, amely az elmúlt időszakban kialakult ellentmondásokat szüntetné meg, illetve ezzel együtt megteremtené az ágazatban a kiszámíthatóságot és a stabilitást. A lehetőségekhez képest igyekszünk minél gyorsabban meghozni ezeket az intézkedéseket, amelyek hozzájárulnak a mezőgazdaság területén a munkaerő jobb kihasználásához és a biztonságos megélhetéshez.

Képgaléria: www.agronaplo.hu/kepgaleria/113

 

 

 

Befejeződött az aratás



Az idén több mint 2 millió tonna kalászos gabonával termett kevesebb, mint a múlt évben. Tavaly 7,9 millió tonna nyári betakarítású kalászos gabona került a magtárakba, míg az idén ez a mennyiség 5,2 millió tonna volt.



Őszi búzából mintegy 3,7 millió tonna termést arattak le, ami 20 százalékkal volt kevesebb, mint a múlt évben. Őszi árpából 665 ezer tonna került a magtárakba, ami több mint 5 százalékkal volt kisebb mennyiség a tavalyinál. A gabonaárak a kisebb mennyiség miatt megemelkedtek ugyan, de a kevesebb termés miatt kieső árveszteséget a szakértők szerint mindez nem pótolja.

 

Ismét finanszírozzák a bankok az IKR-t



Megoldódott az IKR Zrt. finanszírozási válsága, miután július végén a K&H Bank és az OTP megbízottai is aláírták a részvényóvadéki szerződést.




Szaxon J. Attila szerint a cég finanszírozásához mintegy 30 milliárd forint hitel szükséges éves szinten. Amennyiben ezt a társaság megkapja, úgy az idén várhatóan 50-60 milliárd forintos lehet az árbevétele, szemben a múlt évi 94 milliárd forinttal. Tavaly azonban már mintegy 2,4 milliárd forint volt a vesztesége, szemben a 2008-as mintegy 100 millió forintos nyereséggel.



A vezérigazgató úgy ítélte meg,: amennyiben az IKR finanszírozása rendben folyik, úgy a termelők a társaság gondjaiból nem éreznek meg semmit. Hozzátette: várhatóan az IKR Zrt. új befektetőt is bevon a cég mûködtetésébe. Ez 3 milliárd forintos tőkeemelést jelent, ami további feltétele volt a banki kölcsönnek – közölte Szaxon J. Attila.





Bővebb információ: http://www.agronaplo.hu/termekinformaciok/397

 

 

Megújulnak a Syngenta termékei



2010 augusztusától fokozatosan megújul a Syngenta által gyártott növényvédőszer-márkák külső megjelenése. Ez azt jelenti, hogy egységes megjelenést kap az összes márka, és a szerek csomagolásán található címkéket is fokozatosan lecserélik az elkövetkező két év során.




Termékeink logói eddig teljesen különbözőek voltak, melyek egyrészt elődcégeink, másrészt pedig a múltban általános termékközpontú gondolkodás örökségét képezték. A világ változásával azonban a piac követelményei és saját minőségi elvárásaink is jelentősen növekedtek. A könnyebb, egyértelmû beazonosíthatóság igénye mellett az általunk kínált megoldások is a növényvédelmi problémák komplex megközelítése és megoldása irányába mutatnak.

 

 


MGSZH különdíj a K&B Gépudvar Kft.-nek 

A Baranyai Gazdanapok MGSZH különdíját az idei évben a K&B Gépudvar Kft. érdemelte ki. Az immár 12. éve kiállító baranyai vállalkozás változatlanul magas színvonalon mutatta be gépeit a közönségnek.



A cég az idei évtől már mint McCormick és Weidemann márkakereskedő áll partnerei rendelkezésére. 

 





 

 

Pioneer Portfólió Farm- szentlőrinci konzultáció




A Baranyai Gazdanapok keretében a Pioneer cég biztosította a gazdáknak, hogy megtekinthessék a szentlőrinci Pioneer Portfólió Farmot és személyesen konzultáljanak a cég szakembereivel.



A Pioneer az idei évtől az ország 15 helyszínén indította el a Portfólió Farm névre keresztelt kísérleti rendszerét, ahol nyilvánosan megtekinthetők a legújabb fejlesztésû Pioneer hibridek különböző agronómiai kísérletekkel kombinálva (tőszám, vetésidő, Du Pont növényvédelmi és Genezis mûtrágya kísérletek).



A Pioneer széles és kimagasló termékportfólióval rendelkezik, legyen az kukorica, napraforgó, repce, vagy akár szója. Ennek tanúi lehettünk a Portfólió Farmon is, mely szakmai szemmel nézve egy csodálatosan felépített informatív rendszer, mely a legmagasabb szinten képes kiszolgálni a termelők igényeit.

 

 


Sikeres bábolnai szereplés a Baranyai Gazdanapokon



A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. nevét a Gazdanapok meghatározó kiállítói mellett ebben az évben a mezőgazdasági pályázók közt is olvashattuk.



A cég Herbárium szarvasmarha programjával elnyerte a kiállítás Mezőgazdasági Nagydíját. Ebben az évben ez már a második magas szintû elismerése a terméknek, mivel az Alföldi Állattenyésztési Napokon Termék Nagydíjra tartotta érdemesnek a szakmai zsûri.



 

 


Újított a BENTLEY Farm



Egy új szolgáltatással, a mezőgazdasági termelés javulását eredményező felület-felújítással bővítette tevékenységi körét a Bentley Magyarország Kft. Legyen szó bármilyen állatfajról, az általuk ajánlott technológia alkalmazható istállók, etető utak, tejházak, raktárak, konyhák stb. felületeinek megújítására. A felújított felületek könnyen tisztíthatóak, csúszásmentesek, a mindennapos igénybevételt hosszú távon tûrik. Szinte bármilyen felületre kínálnak megoldást.

Bővebb információ: www.bentleyhungary.hu  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Syngenta megújult őszi búza palettája

A Syngenta megújult őszi búza palettája

Az őszi búza termesztésének fontos feltétele, hogy megfelelő fajtát válasszunk. Felértékelődik az időjárási változásokra kevésbé érzékeny, minőségben...

Bayer Farmok 2019

Bayer Farmok 2019

„Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni rendkívül nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer al...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!