2024. május 4. szombat Mónika, Flórián
Jobb, gyorsan elérhető növényvédő szerek, kedvező áron, egyszerre?! Itt az IKR Agrár Prime Guard! (x)

Jobb, gyorsan elérhető növényvédő szerek, kedvező áron, egyszerre?! Itt az IKR Agrár Prime Guard! (x)

Agro Napló
Jobb, gyorsan elérhető termékeket, kedvező áron – azt tartják, hogy ebből a három kívánságból egyszerre csak kettő teljesülhet. Kivéve az IKR Agrár Kft.-nél, a cégnél ugyanis az új Prime Guard növényvédőszer-válogatással újraírják mindazt, amit a kapáskultúrák vagy épp a kalászosok hatékony gyomirtásáról, rovar- és gombaölő kezeléseiről tudni érdemes. Dr. Márton Lénárd, a növényvédő szer üzletág igazgatója szerint ugyanis szükség volt egy olyan védvonalra, amely pluszköltségek nélkül, egyszerre képes óvni a termést és a termelők pénztárcáját a megugrott önköltségtől és a siralmas felvásárlási áraktól.

A megoldás a verhetetlen árú, bizonyított hatóanyagok és a helyes növényvédelemmel fényért, vízért és tápanyagokért megnyert versengés kombinációjából fakad.

Brutális erő, kíméletes árak: az új IKR Agrár Prime Guard növényvédő szerek nem csak a termést, a bankbetétet is óvják!

Megsokszorozódott inputanyag­ár, szállítási költség nélkül több mint 30–50%-kal alacsonyabb terményár az őszi búza és a kukorica esetében, úgy, hogy a napraforgó és repce kilátásai sem jobbak. A kultúránként 350–600 ezer forint/ha önköltség tükrében nem csoda, hogy vannak gazdálkodók, akik egyenesen úgy látják, 2023 még az évszázados aszállyal érkező 2022-es évnél is több agrárvállalkozás fennmaradását fogja próbára tenni.

A magyar piac meghatározó integrátor- és inputanyag-kereskedelmi cégénél ennek megfelelően kutatják a termelőmunkához kiszámíthatóságot biztosító technológiákat. Felértékelődik a helyesen végzett növényvédelem, hiszen minél előbb zárjuk ki a versengő gyomokat, minél tovább óvjuk meg a növényeket a kártevőktől, azok annál több időt fordíthatnak termésképzésre.

„A fertőzések mértékétől függően a termés 10–50%-a foroghat kockán, nem beszélve a hektáronként akár 1-2 t/ha terméseredményhez szükséges vizet elrabló gyomfajokról, amelyek forróságban viaszossá váló levélzetükkel még inkább ellenállnak a hatóanyagoknak”

– emeli ki a kihívásokat Dr. Márton Lénárd, az IKR Agrár növényvédő szer üzletág igazgatója.

A helyzet orvoslásához olyan termék kell, amelynek gyártása megbízható, hatóanyaga megfizethető, alkalmazása pedig az ország minden talajtípusán bizonyított, gazdaságmérettől függetlenül. Ezt testesíti meg a szakértő szerint az IKR Agrár új Prime Guard növényvédőszer-kínálata.

„A jelenlegi gazdasági környezet hatalmas kihívást jelent a termelőknek, ahol nem drágább, hanem jobb növényvédő szerekre van szükség a versenyképesség fenntartásához. Muszáj olyan termékeket biztosítani, amelyek kedvező árral is hatékonyak maradnak, biztosítják a termésstabilitást, hiszen, ha csak a kukorica esetében szeptember folyamán legtöbbet emlegetett 60 ezer forintos felvásárlási árat vetjük össze egy 450–600 ezer forintos önköltséggel, akkor a megtérüléshez 9-10 t/ha terméseredményre lenne szükség. Az IKR Agrár üzletágai külön-külön és együtt is azon dolgoznak, hogy olyan termesztéstechnológiai csomagajánlatokat állítsanak össze, amelyek képesek megbirkózni a feladattal. A növényvédő szerek terén ilyen az új Prime Guard termékcsalád, amibe azok a termékek kerülnek, ahol ismerjük a gyártói hátteret, tudjuk, hogy hosszú távon változatlan minőségben és kiváló áron szerezhetőek be az országszerte kipróbált hatóanyagok és azok kombinációi. Brutális erő, kíméletes áron – ezt várhatják a gazdák a Prime Guard termékek közé bekerülő növényvédő szer készítményektől.”

IKR Agrár növényvédő szerek – itthon tesztelt hatóanyagok Európa élvonalából

Az IKR Agrár Kft. kétszeres védőhálót biztosít a cégeknek. Évtizedek alatt összegyűjtött és máig naprakész szaktudását teszik elérhetővé a bábolnai szellemiséget őrizve, plusz 2013 óta a cég az AGROFERT csoport tagja, amely a kontinens 18 országában 33 ezer munkatársával Kelet-Közép-Európa legnagyobb agrártermelő, kereskedelmi és vegyipari cégegyüttese. A stabil anyagi háttérnek köszönhetően a cégnél komplett termesztéstechnológiai csomagjaikhoz országos léptékben kisparcellás és üzemi teszteket egyaránt végeznek, olyan növényvédelem terén kihívást jelentő kultúrákban is országos rekordot érő eredményekkel, mint a repce.

„A termesztéstechnológiai csomagok minden elemét hazai viszonyok között teszteljük. Fajtakísérleteket végzünk az ország különböző területein – csak őszi búzából idén 45 vetőmag került a sorokba –, a tápanyagok, növényvédő szerek terén pedig folyamatos visszajelzéseket nyerünk a partnereknél végzett technológiai kísérleteinkből, amelyek rendkívüli pontosságot és folyamatos dokumentációt követelnek meg, akár 15–20 alkalommal a szezon során. Aprólékos munka, de látszik a megtérülése. Ennek köszönhetően tudta például a repcetechnológiánkat tesztelő AGROVER Kft. 5,05 t/ha eredménnyel zárni a betakarítást egy mindössze 9 aranykorona értékű 111,7 hektáros táblán. Ahogy ennek köszönhető az is, hogy kiterjedt termékkatalógusunkból pontosan tudjuk, mely gyomirtó, gombaölő és rovarirtó termékeink képesek maximális hatásfokot kedvező beszerzési ár mellett biztosítani. Az IKR Agrár Kft. által kizárólagosan forgalmazott termékeket gyűjtöttük össze a Prime Guard név alatt, amelyek megfelelnek a mai gazdasági helyzet követelményeinek, egyúttal a növények tökéletes védelmét is biztosítják”.

A Prime Guard brand megkönnyíti a termelők feladatát

Dr. Márton Lénárd szerint a Prime Guard növényvédő szerek tehát nem új termékeket jelentenek az IKR Agrár Kft. kínálatában, hanem egy új megközelítést jelölnek.

Az IKR Agrár Prime Guard növényvédő szerei egy bizalmi termékcsaládot jelentenek majd a piacon. Cégünk növényvédő szer üzletágának kollégái – akik közül minden kolléga növényorvos végzettségű – kezeskednek azért, hogy a logó alatt talált készítmények ár-érték arányában vakon megbízhatnak a termelők.”

Miket találunk majd az IKR Agrár új, ár-érték bajnok növényvédő szereket felvonultató csomagjában?

A pontos termékkínálatot 2024 elején jelenti be várhatóan az IKR Agrár Kft., de abból a kultúraspecifikus komplett növényvédőszer-csomagok mellett nem hiányoznak majd a legkeresettebb olyan alapkészítmények sem, mint a Cello, a Wizard, a Forego.

Cello

Az őszi kalászosok egyik alapvető gombaölő szere, hatékonyságát három, egymásra épülő hatóanyaga biztosítja. A 100 g/l protiokonazol az egyik legkorszerűbb hatástartamú hatóanyag, amely eredményesen véd a szártő-, levél- és kalászbetegségek kórokozóival szemben, amellett pedig erőteljes zöldítő hatást is kifejt. A 250 g/l spiroxamin szisztémikus hatóanyaga mindezt a lisztharmattal vagy a rozsdabetegségekkel szembeni védelemmel is kiegészíti, míg a sor 100 g/l jól bevált tebukonazol hatóanyaggal zárul. Ezzel a Cello preventív, kuratív és eradikatív hatással is bír (megelőzi, kezeli és elpusztítja a betegségeket). 200–400 l/ha lémennyiség mellett őszi és tavaszi búzában 0,6–1,0 l/ha dózisban, hasonló lémennyiség mellett őszi és tavaszi árpában 0,6–0,8 l/ha dózisban alkalmazható.

Wizard

A Wizard széles hatásspektrumú rovarölő szere az eszfenvalerát hatóanyag segítségével eredményesen védi a gabonaféléket és a kukoricát a legveszélyesebb kártevőiktől, a vetésfehérítőtől valamint a kukoricamoly ellen, de megoldást kínál a repcetermesztők dolgát nehezítő ormányosbogárral szembeni védekezéshez is. Az 50 g/l eszfenvalerát hatóanyag-tartalom kontakt módon hat, így számos kultúrában megbízható, ugyanakkor költségtakarékos megoldást kínál, beleértve a szőlő- és gyümölcsültetvényeket is. A szer hatékonysága az eddigieken felül ugyanis kiterjed a levéltetvekre, szőlőiloncára, lombrágó hernyókra, szőlő- és gyümölcsmolyokra is, de ide tartoznak a káposztalepkék, a repcebolha, repcedarázs, a repcefénybogár vagy épp a burgonyabogár is.

Forego

A Forego őszi kalászos gyomirtó szere két bizonyított hatóanyag előnyös kombinációjával biztosít szinte 100%-os megoldást minden magról kelő egy- és kétszikű gyomnövénnyel szemben, amit hosszas tartamhatás egészít ki. A pre- és posztemergens gyomirtáshoz is eredményesen alkalmazható gyomirtó szer 400 g/l flufenacet tartalma gátolja a gyomnövényeken belül a fehérje és nukleinsavak bioszintézisét, de kis mértékben a levélzeten keresztül is felszívódva leállítja a gyomnövények sejtosztódását. 200 g/l diflufenikan hatóanyaga ezzel egy időben kifehéríti a gyomokat, gátolva azokon belül a karotinoid bioszintézisét. Az engedélyokirat szerint 2-3 leveles állapotban 0,3–0,6 l/ha dózisban 200–300 literes lémennyiséggel kijuttatandó gyomirtó szer az átalakult gyomflóra olyan gyomfajaival szemben is hatásos, mint a nagy széltippan (Apera spica-venti) és a parlagi ecsetpázsit (Alopecurus miosuroides).

 

„A Prime Guard növényvédő szer termékcsalád megjelenésével egy időben megújulnak az olyan kedvelt technológiai csomagjaink is, mint az IKR Kukorica Poszt Gold növényvédelmi csomag, ahogy elérhetőek maradnak az olyan újdonságaink is, mint a gabonanövényeknél a lombvédelmet a hatékony kalászvédelemmel kombináló Azbany + Orius 20 EW csomagunk is. A célunk, hogy az új, kiváló ár-érték arányú növényvédőszer-válogatásból egyetlen növényvédelmi terület se maradjon ki a meghatározó szántóföldi kultúrák esetében. A termékek kiválasztása, a csomagfejlesztések jelenleg is zajlanak, végleges formájukban jövő év elejétől találkozhatnak ezekkel a válogatásainkkal a termelők. Minderről közösségimédia-felületeinken is beszámolunk a folytatásban.”

www.ikragrar.hu/kapcsolat

-X-

NEKED AJÁNLJUK
Tök nagy lett!

Tök nagy lett!

851 kilós az ország legnagyobb töke, melyet a „Tök jó hét” címmel szervezett rendezvényen mértek Martonvásáron. Október 8-ig további különleges progra...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!