Repce, intenzív repce, Kwizda repce - avagy, hogyan mentsük meg repce-tonnáinkat?

Agro Napló
Valószínû, hogy idén annak is csalódást okozhat a repcetermése, aki mindent (vagy majdnem mindent) megtett a vegetáció ideje alatt és repcéje akár 4–5 tonnát is mutatott. A szklerotínia (fehérpenészes rothadás) kártétele idén igen súlyos méreteket öltött. Okai: maga a fertõzési forrás (szkleróciumokkal egyre fertõzöttebb talajok), valamint a másodlagos (aszkospórás) fertõzésnek kedvezõ áprilisi és májusi csapadékos idõjárás voltak.  

A szklerotíniás rothadás mértéke közvetlen összefüggésben van a terméssel. Terméscsökkentő hatása tonnákban mérhető. Sajnos akkor szenvedjük el a legnagyobb kártételt, amikor a legjobb termésünk lehetne!

 


 

Aratás után a repce szármaradványokban jól láthatóak a feketés, akár 1–2 cm-es kemény képletek (1. kép). Amennyiben a mostani repcetáblákat 3–4 éven belül újra repcével, napraforgóval vagy pillangós kultúrával tervezzük elvetni, úgy javasoljuk a tarlók kezelését is 2–3 kg/ha ÖKO-NI® WG készítménnyel elvégezni. A tarlóhántással bedolgozott hiperparazita gomba a szkleróciumok jelentős részét így könnyen eléri és elpusztítja.

 


 

A képen látható fertőzés kettős kárt okoz. Egyrészt közvetlenül terméscsökkenést okoz az adott kultúrában (repce, napraforgó), ami tonnákat is jelenthet. Másrészt a „megtermelt” szkleróciumok hosszú évekig elfekszenek a talajban és fogékony kultúra visszakerülése esetén biztosítják a fertőzés forrását. Ezért felelőtlen akció ÖKO-NI® vagy TRIFENDER® alkalmazása nélkül visszavetni az említett érzékeny kultúrákat 5–6 éven belül.

 

A következő évi repce őszi talajmunkája során, akár a gyomirtással (pl.: Devrinol®) egy menetben 2–3 kg/ha ÖKO-NI® WG -t alkalmazzunk, mert a gyökéren keresztül történő elsődleges fertőzés (2. kép) ellen nincs állománykezelési megoldás, és ezek a beteg növények terjesztik csapadékos tavaszon tovább a fertőzést.

 


 

Igen fontos megjegyezni, hogy a talajból induló fertőzést egy beállt állományban permetezéssel megállítani gyakorlatilag lehetetlen. Az aszkospórák pusztításában fontos a fungicides állománykezelés, de a talajból induló fertőzés megállításában semmilyen szerepe nincs.

 

Az ÖKO-NI® WG hatékonysága hatósági kísérletekben bizonyított (ábra). Az első talajkezelés 50–60%-os, a második alkalom már 90% körüli hatékonyságot ad, ezért is célszerû a tarlók kezelésével kezdeni a védekezést. Adataink szerint a nagyobb dózis és a bedolgozás szintén növeli a hatékonyságot.

 

 


 





MEGOLDÁS



Hatékony megoldást tehát a Coniothyrium vagy a Trichoderma hiperparazita gombákat tartalmazó készítmények alkalmazása jelenthet, amelyet gombaölő szeres állománykezeléssel kell kiegészíteni. Hangsúlyozzuk, hogy az említett gombák alkalmazása is csak többéves kezelés után mutat tökéletes eredményt. Az ÖKO-NI® WG és a TRIFENDER® alkalmazása konzekvensen megtervezve, több éven át alkalmazva, jelentősen visszaszorítja a szklerócium tömeget a talajban, csökkentve ezzel a fertőzés esélyét.





Az ÖKO-NI® kezelés ára nagyságrendileg 7 000 Ft/ha, azaz kb. 90 kg repce ára. Ezzel szemben a fertőzés erősségétől függően a veszteség 500 és 1 500 kg/ha –t is elérheti, ami 43 000 és 130 000 Ft közötti árbevétel kiesést jelent hektáronként!






 

 

KWIZDA CSOMAGOK



REPCE „SCLERO” CSOMAG



(6 liter Command, 100 liter Devrinol, 35 liter Route, 80 kg ÖKO-NI):



40 hektárra tartalmazza a Command® + Devrinol® kombinációt, amely a gyommentes repce (3. kép), így a nagy termés alapja. A kombináció a legfontosabb gyomok ellen hatásos.



A csomag tartalma még a Route®, amely a télállóságot növeli úgy, hogy a repce akár 20%-kal nagyobb gyökértömeget nevel a kezelést követő egy hónap alatt. Idén ősszel, 5 literrel többet adunk csomagonként, mint tavaly, változatlan ár mellett.



A „SCLERO” csomagot az ÖKO-NI WG® teszi teljessé, amely a szklerotínia mentesség alapja. Dózisok: Command 0,15 l/ha + Devrinol 2,5 l/ha, Route 1,0 l/ha és ÖKO-NI 2,0 kg/ha.

 


 

 





REPCE „ECO” CSOMAG



(6 liter Command, 100 liter Devrinol, 35 liter Route):



40 hektárra tartalmazza a Command® + Devrinol® kombinációt és a Route® speciális lombtrágyát. Ezt a csomagot csak azoknak ajánljuk, akiknél a szklerotínia veszély nem áll fenn! Dózisok: Command 0,15 l/ha + Devrinol 2,5 l/ha, Route 1,0 l/ha.

 

 

REPCE „FLEX” IKERCSOMAG

(1 liter Command, 10 liter Butisan):



5 hektárra tartalmazza a Command + Butisan gyomirtó szer kombinációt valódi összecsomagolt formában. (4. kép) Dózisok: 0,15–0,2 l/ha Command + 2,0–2,5 l/ha Butisan. Nagy felhasználói szabadságot nyújt mind a gyomflóra, mind a talajtípus tekintetében. Elsősorban oda ajánljuk, ahol a sebforrasztó zsombor fertőzése erős.

 

 


 





Minden kedves partnerünknek, akik csomagjainkból vásárolnak, biztosítunk egy utalványt, melynek bemutatásával 10 % kedvezménnyel vásárolhat ÖKO-NI, TRIFENDER, ROUTE, FEZAN, MYSTIC, WUXAL BORON vagy FURY termékeinkből. Az utalványt keresse nagykereskedőjénél, vagy területi képviselőinknél!



A Kwizda Agro ajánlatát az teszi egyedivé, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan fagy és –keléskár biztosítást kínálunk fel azon partnereink részére, akik a Kwizda technológiát választják. A biztosítás keretein belül minimálisra csökkentjük a termelői kockázatot. Abban az estben, ha a repce kifejezetten a szárazság miatt nem kel ki, vagy a tél folyamán kifagy, visszatérítjük a ráköltött kwizda termékek árát. További részletes információkért keressék területi képviselőinket!





Fehér Tamás • Tamás István – Kwizda Agro

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hikari – válasz a magas energiaárakra

Hikari – válasz a magas energiaárakra

Hazánkban a napraforgót és a repcét deszikkálják a termelők a legnagyobb felületen. A napraforgót a vetésterület kb. 30–40%-án, időjárástól függően, k...

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Jelentős szántóföldi kultúráink betegségek elleni védelme kezdődik el a napokban. A repce, a napraforgó és a kukorica is abba a fejlődési szakaszba ér...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?