2024. május 3. péntek Tímea, Irma

A Kwizda Terepszemle tanulságai három év kísérleti eredményei alapján

Agro Napló
Nyolcadik évébe lépett a Kwizda magas szintű technológiai kísérletsorozata, ahol repce-, búza-, napraforgó- és kukoricakultúrákban, több mint 10 ha területen, kultúránként több mint száz mezoparcellán végzik a kísérleteket Felsőnánán.

Tora Péter marketingvezető hangsúlyozta, hogy a szántóföldi növénytermesztés eredményességét javító technológiai elemek minél jobb megismerése és a hasznos információk technológiába integrálása a cél, a fenntarthatósági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelve. A Kwizda portfóliója a zöld irányelvekkel összhangban a meglévő tápanyag- és növényvédelmi megoldások mellett a biológiai készítményekre helyezi a hangsúlyt, kiküszöbölve a hatóanyag-kivonások okozta nehézségeket. Kultúránként összegezzük a tapasztalatokat, amelyek bizonyítják Barna Sándor kereskedelmi vezető által elmondottakat, miszerint a Kwizda-technológiák a termelékenység javítását, ezáltal a jövedelmezőség növelését célozzák meg.

REPCE

A Kwizda igényes technológiai alapot, megbízható növényvédő szereket és termésnövelő lombtrágya-kombinációkat ajánl repcére. A repcetermesztés körülményei egyre nehezebbek, széles kétszikű gyomspektrummal rendelkező növény, ezért létkérdés a gyomok elleni védekezés. A megbízható és jól bevált Command®-dal végzett alapgyomirtáshoz szükséges a bemosó csapadék, viszont az időjárás-változás okán ennek hiányában, főként a keleti régióban a korai posztemergens Synero® készítmény használata a biztos megoldás. Felhívták a figyelmet a Terepszemle kezeletlen parcelláján található meddőrozsnok egyszikű gyomra, ami a termés akár 50%-át is elviheti. Korábbi kijuttatásra a Kwizda a Fitofop®-ot, második kezelésre, vagy megcsúszott kezelés esetén a Select® Super magról kelő és évelő egyszikű irtó készítményt ajánlja.

A Wuxal® lombtrágyázási programjuk hatékonyságát a fotoszintézis-aktivitás és becőszámmérés is visszaigazolja. A lomb­trágyatípusok közül a biostimulátorok, a kén- és bórkészítmények jól illeszthetők a lombtrágya technológiába. A Wuxal® alaptechnológia (Wuxal® Sulphur, Wuxal® Boron Plus, Wuxal®-Ascofol) hatása minden paraméternél mérhető volt, a 2019–2021-es évek összevetésében a Wuxal®-technológiával átlagosan 180 kg/ha terméstöbblet realizálható, vagyis kiválóan megtérülő technológiáról van szó. 

A Wuxal® Boron Plus 3-4 l/ha adagját megosztva 2-3 adagban kijuttatva még ideálisabb eredmény érhető el.

KUKORICA

Idén a kukorica startertrágyázás blokkban az összehasonlító vizsgálatokat 6-7 leveles állapotban végezték, parcellánként 10 darab véletlenszerűen kiválasztott mintanövény megmérésével. A kezeletlen növények átlagos gyökértömege 41 gramm volt, átlagos növénytömege pedig 158 gramm. A legnagyobb gyökértömeget (67 gramm) a 30 kg/ha Pannon Starter Mega kezelés adta, a legnagyobb növénytömeget (317 gramm) pedig a 100 kg NPK sortrágya + 20 kg/ha Pannon Starter Mega kezelés eredményezte. Az elmúlt három, igencsak eltérő évjáratban is szembetűnő a starterezés termésnövelő hatása, a Bactovital GR + Pannon Starter Mega gyári kombinációja, a Pannon Starter Vital a 2021-es száraz évben kitűnően vizsgázott. A legjobb eredményt 3 év átlagában a 20 kg/ha Pannon Starter Mega és Pannon Starter Vital készítmények érték el, közel 2 tonnás termésnövelő hatással!

NAPRAFORGÓ

A napraforgó megfelelő fejlődéséhez szükséges kulcsfontosságú tápelemeket tartalmazó lombtrágyák termésnövelő hatását vizsgálva elmondható, hogy a napraforgó csillagbimbós állapotában kijuttatott Wuxal® Boron Plus, a Wuxal® Ascofon és kettő kombinációjának termésnövelő hatása három év kísérleti átlagában 10% körüli. A napraforgó folyamatos bórigénye miatt célszerű megosztva kijuttatni a Wuxal® Boron Plus 3-4 l/ha dózisát.

Innovatív megoldásként láthattuk a napraforgó fungicid parcellában a szklerotinia primer fertőzése ellen védelmet biztosító Xilon-kezelést. A Trichoderma törzset elsőként tartalmazó biológiai talajfungicid a kórokozókra és a növényre egyaránt hat, a gyökér kolonizálásával védi a növényt a talajból fertőző kórokozóktól, ezáltal jobb lesz annak tápanyag- és vízhasznosítása is. A Trichoderma enzimeket is termel, melyek a kórokozó gombák szaporodását gátolják. Fungicid hatása mellett kedvezően hat a gyökérfejlődésre, a növények korai fejlődési erélyére, fotoszintetikus aktivitására. Egészségesebb, robusztusabb, az abiotikus stresszhatásokat jobban tűrő lesz az állomány.

BÚZA

A kapás kultúrák mellett a Kwizda kísérletezik az őszi vetésű növények starterezésével, hiszen amíg áprilisban a talaj lassú felmelegedése, úgy az ősz folyamán a lassú lehűlése akadályozza az optimális P-felvehetőséget. Kalászosokban a jó starter hatás feltétele a korai vetésidő. A termésképző paramétereket megmérve megállapítható, hogy a starterezés feltehetően a nagyobb gyökértömegnek köszönhetően a kalászsűrűség trendszerű növelésével javítja a potenciális termőképességet. Búzában a starter kezelések még nem terjedtek el, viszont a jövő búzatermesztési technológiáját jelenthetik, persze, ha a megfelelő technika rendelkezésre áll. A Kwizda Terepszemlén a PS Perfect Pro, a PS Vital és PS Mega készítmények gyökértömegre, a kalászszámra és terméstöbbletre való hatásait vizsgálták. Három év átlagában a starterezés 700–800 kg/ha terméstöbbletet eredményezett.

A Kwizda búza fungicid technológiája tebukonazol-mentes technológiát takar. Olcsóbb szegmensben a Promino, prémium kategóriában az Imperis Vital gombaölő készítményt ajánlják. Az idei esztendőben nem volt gombafertőzés az állományokban, viszont a megelőzés céljából kijuttatott fungicidek a zöldítő hatásának köszönhetően kedvező élettani változást indítanak el, amely több tápanyag felvételét és asszimilációt, ezáltal több és jobb minőségű termést eredményeznek.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!