Aktuális támogatások

Agro Napló
A szélsõséges idõjárásnak köszönhetõen egész nyáron folyik a vis maior kérelmek beadása az MVH-hoz. A Natura 2000 programban szereplõ gyepek kaszálása is bejelentési kötelezettséggel bír, a bejelentõlapot az adott terület nemzeti parkjainak természetõrei segítenek beszerezni.  

A vis maior kérelmek benyújtása



A 2010. évben kialakult mezőgazdasági károk miatt az MVH elektronikus kérelmében a W0103 felületen igényelhető a vis maior, amelynek a beadása az Egységes kérelemhez hasonlóan az ügyfélkapun keresztül történik. A W0103 felületen lehetőség van a káresemény megnevezésére (belvíz, jégkár) az igazolás típusának kipipálására. Az elektronikus vis maior kérelem beküldésével egyidejûleg a falugazdászok jegyzőkönyvet vesznek fel a bekövetkezett káreseményről. A káreseményt 10 napon belül kell jelenteni az MgSZH felé. A falugazdász és a bejelentő által aláírt jegyzőkönyv alapján az MgSZH igazolást állít ki. Az MgSZH által kiadott igazolásnak meg kell egyezni az elektronikus kérelemben feltüntetett adatokkal. A vis maior kérelem a 44/2007 (VI.8.) FVM rendelet nyomtatványaként az MgSZH honlapján is elérhető. A vis maior kérelem többször is beadható a kártól függően. Fontos tudni, hogy a W0102 módosító felület és W0103 vis maior felület nem érhetők el egy időben. A W0103 felületet csak úgy érhetjük el, ha a W0102 módosítást beküldtük, vagy a saját ügyek állásából töröltük. Az AKG jogcím esetében azonban felhívjuk a figyelmet arra, hogy a „Pihentetett terület” hasznosítási kódra kifizetés kizárólag csak az elfogadott, azaz indokolt vis maior esetén lehetséges. Az elfogadott vis maior igazolás abban az esetben is lehetőséget biztosít a támogatás teljes összegû kifizetésére, ha az ügyfél a Kölcsönös Megfeleltetés, ezen belül például a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásait (pl. gyommentesség biztosítása) a vis maior esemény miatt nem tudja betartani.

 



Agrárkár-enyhítés



Az agrárkár-enyhítési rendszerben a kárt 3 napon belül kell jelenteni a biztosító felé, valamint 10 napon belül a 32/2009 FVM rendelet (III.31.) 2. sz. mellékletén (elemi kár bejelentő) az MgSZH felé. A kárenyhítési kérelmet (4, 5, 6. sz. mellékletet) a 32/2009 FVM rendelet alapján tárgyév október 20-áig kell az MgSzH megyei hivatalához eljuttatni, kivéve azoknak, akiknek a betakarítás elhúzódása miatt nem volt lehetséges a hozamérték csökkenést megállapítani, ők a kérelmüket előzetes adataik alapján adhatják be, de a végleges adatok alapján december 20-áig új támogatási kérelmet kötelesek benyújtani. Az adott év kárenyhítésébe a tárgyévet megelőző október 1-jétől a tárgyév szeptember 30-áig keletkezett elemi károkat lehet figyelembe venni. Ezen időszak után keletkezett károkat már a következő év hozamérték-csökkenésénél kell beszámítani. A károsult termelő kárenyhítésre, a kiszámított hozamérték-csökkenés 80%-át kaphatja meg, mivel európai uniós jogszabályi előírás, hogy a kárnak egy részét (ez a rész húsz százalék) a kárt szenvedett termelőnek kell viselnie. Az MgSzH megyei hivatala a kérelem adatait megvizsgálja és a kérelmet november 10-éig eljuttatja az MVH-hoz, ahol azt elbírálják.





Az MVH 85/2010. (V.31.) számú közleménye

A 2010-es támogatási évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás igénylésről.



Támogatás az alábbi feltételeknek megfelelő állatokra nyújtható: 

- háziasított szarvasmarhaféle; 

- nőivarú; 

- a Támogatási kérelem postára adásának napján kora legalább 8 hónap; 

- hústípusú vagy kettős hasznosítású típusba tartozik (ENAR-ba bejelentve); 

- olyan állományhoz tartozik, amelyben hústermelés céljából nevelnek borjakat; 

- a kötelező birtokon tartás alatt a termelő tenyészetében van; 

- tenyészete igazoltan gümőkór-, brucellózis- és leukózismentes. A menteségnek már a kérelem benyújtásakor fenn kell állnia az állományban.



A támogatás igénybevételéhez szükséges támogatási kérelem

benyújtása



A Támogatási kérelem két dokumentumból áll:

K10600/K10601 Főlap 

- K10600 Támogatási kérelem a legfeljebb 120 ezer kg tejkvótával rendelkező termelők részére – Főlap

vagy 

- K10601 Támogatási kérelem a 120 ezer kg tejkvótánál többel rendelkező termelők részére – Főlap



A Támogatási kérelmet az MVH illetékes megyei Kirendeltségéhez kell benyújtani, postai úton 2010. június 1. és 2010. július 31. között.



A július 31-e után benyújtott kérelmek esetén az anyatehéntartás támogatásának összege késedelmes munkanaponként 1%-kal csökkentésre kerül. 25 naptári napon túli késedelmes benyújtás esetén a kérelem érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerül.

 





Az ÚMVP Irányító Hatóságának 39/2010. (VI. 7.) közleménye



Az agrár-környezetgazdálkodási támogatás során nem alkalmazható növényvédőszer-hatóanyagok, valamint az azokat tartalmazó növényvédő szerek köréről és a 26/2010. (IV. 23.) ÚMVP IH Közlemény hatályon kívül helyezéséről.



14/2010. (V. 11.) KvVM rendelet



Az európai közösségi jelentőségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekről. Megjelent a NATURA 2000 területek helyrajzi szám szerinti listája.



Berta Dávid • MVH-FÖPEKI

Hegedûs Szilvia • NyME-MÉK



www.mvh.gov.hu

www.fvm.hu 

www.mgszh.hu

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!