DuPont - Pioneer Juniális

Agro Napló
Nyolcadik alkalommal rendezték meg a DuPont Juniálist, második alkalommal a Pioneer Hi-Bred közremûködésével. Idén a dalmandi helyszínre látogatott el az Agro Napló munkatársa. A több száz érdeklõdõ kisebb csoportokban tekinthette meg a kísérleti parcellákat napraforgó, kukorica, repce és kalászos kultúrákban.  

Az elmúlt 26 év Pioneer napraforgó nemesítési eredményei között az egyik legjelentősebb a herbicid toleráns Pioneer napraforgók megjelenése. Európában az elsők között Magyarországon vezették be az Express® gyomirtási technológiát napraforgóban. A dalmandi kísérleti parcella is ékes bizonyítéka volt a DuPont napraforgó gyomirtási technológiájának, az Express Sun technológia hatékonyságának.



Az Express® gyomirtás vitathatatlan előnyei között mindenképpen érdemes kettőt kiemelni: alkalmazása esetén nincs utóvetemény korlátozás, továbbá kimagasló a mezei acat elleni hatékonysága. Ezeket az előnyöket Magyarországon a PR63E82 Express® toleráns napraforgó termesztésével használhatja ki a gazdálkodó.

 

 


 

 



2008-ban átadásra került a Pioneer Nemesítő és Kutató állomás Hódmezővásárhelyen. A Pioneer itt, a Kárpát-medence központjában olyan új kukorica és napraforgó hibrideket nemesít, melyek leginkább képesek alkalmazkodni a magyar környezeti és mezőgazdasági feltételekhez, s melyek versenyképes, egészséges terméssel, stabilitással, szárazságtûréssel állnak helyt a régió növénytermesztésében.

 

 


 

 



A kukorica parcellán megtudtuk, hogy a legnagyobb zsákszámban értékesített hibrid a FAO 300-as éréscsoport termésbajnoka, a PR37N01 (FAO 380), mely számos kísérletben az első helyen szerepelt. Új hibrid a P9578 és a P9494, mindkettő jelentősen kimagaslott az MgSzH regisztrációs kísérleteiben.



Néhány évvel ezelőtt a Pioneer eldöntötte, hogy repcében csak hibrideket nemesít. Határozott a cég álláspontja, hogy csak a hibridekre alapozva lehet megfelelni a sikeres repcetermesztés követelményeinek.






 





Alacsonyabb tőszámon való termesztésre is alkalmasak, így kisebb a dőlésből eredő veszteségek kockázata. Kiváló télállóságuk mellett a jövedelmezőség az, ami miatt sokan mellettük teszik le a voksukat. Az elmúlt évek hivatalos (MgSzH) repcekísérleteinek, a saját, több évre visszanyúló kísérleteiknek, valamint a különböző forgalmazók által beállított több éves kísérleti adatsorok összegzése alapján megállapítható, hogy a hibridek 6,4–9%-kal nagyobb termést értek el, mint a fajták, ami 240–310 kg többletet jelentett hektáronként. A fenti adatsorok alapján kimutatható 240–310 kg hektáronkénti terméstöbblet 17 500–22 600 Ft többletet jelent hektáronként a repcetermesztőnek, míg az átlagos vetőmagár különbség a hibridek és a fajták között kevesebb, mint 5500 Ft/ha. (Megjegyzés: 73 000 Ft/t repcemag árral számolva.)

 

 


 

 





PIONEER PORTFÓLIÓ FARM


A Pioneer a szakmailag megalapozott információk közlése céljából az ország 15 helyszínén elindította a kísérleti- és bemutató rendszerét, ahol a gazdák megtekinthetik a legújabb fejlesztésû Pioneer hibrideket különböző agronómiai kísérletekkel kombinálva (tőszám, vetésidő és mûtrágya kísérletek). Tanulmányozhatóak továbbá a DuPont növényvédelmi és a Genezis mûtrágyázási technológiái is. Augusztus hónaptól meghírdetett napokon személyes konzultációra lesz lehetőségük az érdeklődőknek.



Képgaléria

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?