Hódítanak a Pioneer repcehibridek

Agro Napló

Az azóta eltelt idő alatt jó néhány említésre méltó mérföldkő adódott az életünkben, ezekből a teljesség igénye nélkül álljon itt néhány: 

- 1995-ben a Pioneer létrehozta az első alacsony glükozinolát tartalmú restorer repcét OGURA-INRA alapokból, ami megoldotta az OGURA repcék addig jellemzően magas glükozinolát problémáját; 

- 1996-ban a Pioneer eldöntötte, hogy csak hibridek nemesítésével foglalkozik; 

- 1997-ben elkezdődnek a féltörpe hibridekkel kapcsolatos nemesítő munkálatok; 

- 2006-ban a Pioneer megkezdi a repce vetőmagok értékesítését Kelet-Európában; 

- Állami elismerést kap Franciaországban a 45D03-as MAXIMUS® hibridünk 2007-ben; 

- A 2009-ben elvetett hibridek közül a 45D03-as a 2. legnagyobb vetésterületen termelt repcehibrid Magyarországon; 

- 2010-ben megkezdi munkáját a Pioneer ukrán nemesítő állomása, amely repcével kiemelten is foglalkozik.

A fiatalnak tekinthető Pioneer repce-nemesítői program rendkívüli sikerei különösen az utóbbi 4-5 évben váltak igazán láthatóvá. A Pioneer a repcepiacon meghatározó szereplővé vált, csupán négy rövid esztendő kellett ahhoz, hogy az egyik legnagyobb repcés vállalattá váljon Közép-Kelet Európában. Érzékelve a repce vetésterületének jelentős keleti növekedését, a fejlesztő munka mind nagyobb kiszélesítését kezdtük el néhány évvel ezelőtt régiónkban, ahol a klasszikus termőképesség, olajtartalom, állóképesség mellett olyan hibridtulajdonságok is hasonló súllyal szerepelnek, mint a kontinentális klíma körülményei között olyan fontos szárazság tolerancia és télállóság.

A termékfejlesztés eredményeit nézve örömmel mondhatjuk, hogy a Pioneer első repcehibridjét a 46W31-est szinte minden fontos repcetermesztő országban termesztik Franciaországtól Magyarországon át Oroszországig. Az ezt követő második, harmadik, majd negyedik generációs hibrideket ma már a legjobbak között tartja számon a szakma. Ezek közül szeretnénk megemlíteni néhányat a jelenleg legkedveltebbek, valamint a leginkább ígéretes újak közül.

A Pioneer MAXIMUS® repcehibridjeit évről évre egyre nagyobb területen termesztik hazánkban, hiszen az általuk elérhető előnyök nagyban hozzájárulhatnak a sikeresebb, jövedelmezőbb repcetermesztéshez. Az előnyök elsősorban az eltérő növényfelépítésből és alacsonyabb növénymagasságból adódnak. Termesztésük esetén kevesebb taposási kárral, egyenletes éréssel, gyorsabb és olcsóbb betakarítással számolhat a termelő, továbbá a hagyományos hibridekkel ellentétben itt nem kell megdőlésből adódó veszteséggel kalkulálni. A betakarítás előtt álló repcék esetében ez nagyon fontos tulajdonság, hiszen egy viharos időjárás óriási veszteségeket okozhat. A MAXIMUS® repcék különböző fenológiai stádiumaiban megmutatkozó fontosabb előnyeit foglaltuk össze az 1. ábrán.

 

 


 

 

Az intenzív nemesítői munka következtében idén már négy MAXIMUS® repcehibrid közül választhatnak a gazdálkodók. Az első féltörpe repcénk a PR45D01, 2006 óta termesztik széles körben egész Európában. Stabil, megbízható termőképessége folytán továbbra is kínálatunkban szerepel.

A PR45D03-as hibridünk 2008-ban került bevezetésre. Két év alatt rendkívül gyorsan elterjedt a köztermesztésben, ma Magyarországon a második legnagyobb területen termesztett hibrid. Nagy termőképessége a MAXIMUS® hibridek nyújtotta előnyös tulajdonságokkal párosulva a legszélesebb termesztői igényeknek is megfelel. A D01-es elődjéhez képest 2-3 nappal később virágzik, 1–1,5%-kal jobb az olajtartalma.

Növénymagassága 120–130 cm az átlagos termesztési feltételek között. A Pioneer saját kísérleteiben az elmúlt évben a legnagyobb termést adta, ez látható a 2. ábrán.

 

 


 

 

A PR45D04 az elmúlt évben került bevezetésre. Elsősorban olajtartalomban előrelépés a MAXIMUS® hibridek sorában. Kedvező kórtani tulajdonságaival, nagyon alacsony glükozinolát tartalmával ajánljuk mindazoknak, akik szélesebb alapokra szeretnék helyezni a MAXIMUS® hibrideket a vetésszerkezetben. Növénymagassága normál termesztési feltételek mellett 125–135 cm.

Az idei évtől ismét egy új MAXIMUS® hibridet tudunk ajánlani a repcetermesztőknek, a PR44D06 személyében. A D06 egy nagy várományos, mondhatni „trónkövetelő” a MAXIMUS® hibridek sorában, a termékfejlesztési kísérletekben jelentős terméselőnyt mutatott a vizsgált féltörpe hibridek között. A 3. ábrán látható az elmúlt év eredménye a nemesítői kísérletekben.

 


 

 

A PR44D06 nemcsak termőképességben, hanem olajtartalomban, kórtani tulajdonságokban is előrelépést mutat, javasoljuk minden repcetermesztőnek kipróbálásra, akik a legnagyobb terméseket célozzák meg! Érésidejét tekintve a korai repcehibridekhez tartozik, növénymagassága 130–140 cm normál termesztési feltételek között.

A Pioneer legalább akkora nemesítői erőfeszítéseket tesz a hagyományos, magas repcék tekintetében is, mint a MAXIMUS® termékkör esetében. Ahogy a bevezetőben említésre került csak a hibridekre koncentrálunk, mert jelentősen nagyobb előnyt jelentenek a hibridek a repcetermesztés gyakorlatában, mint a fajták.

A hibridek nyújtotta előny szembetûnik, ha megnézzük a különböző kísérleti rendszerekben (MgSzH, nagy forgalmazók, kereskedő vállalatok kísérletei) a hibridek és a fajták közötti terméskülönbségeket. Ezekben a kísérletekben a hibridek nagyjából 6,4–9%-kal teremtek többet, ami számszerûsítve 240–310 kg többlettermést jelent. Ha ezt a terméstöbbletet forintosítjuk (72.900 Ft/t terményáron számolva) és levonjuk belőle a hibridek átlagosan 5.000 Ft-al magasabb hektáronkénti vetőmag költségét megkapjuk, mennyivel nagyobb jövedelmet tudnak biztosítani a hibridek. Ezen számolás alapján tehát azok a termelők, akik hibrideket termesztenek fajták helyett, máris 12 000–17 100 forint hektáronkénti többletet realizálhatnak, csupán a megfelelő vetőmagválasztással!

A hagyományos, magas Pioneer repcehibridek közül a legismertebb a PR46W14. Jól ismert termelőink körében megbízhatósága, az elmúlt 3 év Pioneer kísérleteiben mindig az elsők között szerepelt. A W14 egy hibridben egyesíti a stabilitást, nagy termőképességet és a magas olajtartalmat. Őszi növekedése igen gyors, ezért kései vetésekhez is ideális választás. A növénymagassága átlagos termesztési feltételek között 160–170 cm, glükozinolát tartalma igen alacsony (10,5–15 mol/g).

A PR46W20 az elmúlt évben került bevezetésre. A W20 kiemelkedik olajtermőképességével a Pioneer repcehibridjei közül. Őszi fejlődési erélye és szárba indulási hajlama visszafogott, ezért kifejezetten javasoljuk a korai vetésekbe. Korán és gyorsan beérik, korai betakarítást tesz lehetővé. Nem nő túl magasra, normál termesztési körülmények között 155–165 cm, ezért a W20 nagyon jó állóképességgel rendelkezik, dőlésre nem hajlamos. Különösen azoknak a gazdálkodóknak javasoljuk, akik a dőlésből eredő termesztési kockázatot szeretnék minimalizálni a hagyományos magas repcék közül. Glükozinolát tartalma nagyon alacsony, 11–14,5 mol/g.

Kedves Repcetermesztő!

A Pioneernál a repcenemesítési program igen intenzíven, nagy ráfordításokkal folyik. Ez jól nyomon követhető abban is, hogy évről évre több új hibridet is tudunk ajánlani. Jól látszik továbbá azon is, hogy egyre több gazdálkodó választ Pioneer repcehibridet, hiszen elégedettek velünk, mind a MAXIMUS®, mind pedig a hagyományos magas hibridjeink sikeresen járulnak hozzá a repcetermesztés jövedelmezőségéhez. Legyen része Önnek is a sikerben, válasszon Pioneer repcehibridet!

Fábián László

termékmenedzser

Dr. Piukovics László

olajnövények termékmenedzsere


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Rizsnap a MATE szarvasi rizstelepén

Rizsnap a MATE szarvasi rizstelepén

A magyarországi rizstermesztés egyik kiindulópontja a MATE Galambosi Rizskísérleti Telepe, ahol hosszú ideje folyik a magyar rizsfajták nemesítése. A...

Már a rizstermesztéssel is baj van

Már a rizstermesztéssel is baj van

A kedvezőtlen időjárás Ázsia rizstermesztő országaiban azzal fenyeget, hogy csökken a világ legfontosabb élelmiszer-alapanyagának termelése, ami még j...

Az egész világ élelmiszerválságban

Az egész világ élelmiszerválságban

Világszerte emberek millióinak keserítik meg az életét az emelkedő energia- és élelmiszerárak. Sokan most kerültek először igazán nehéz helyzetbe.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?