HÁRMAT EGY CSAPÁSRA – avagy növénytermesztés, állattenyésztés
és kiállításszervezés a Hód-Mezőgazda Zrt.-nél

Agro Napló
A Hód-Mezőgazda Zrt.
a térség egyik legnagyobb mezőgazdasági üzeme, 6500 hektáron folytat mezőgazdasági alaptevékenységet.
A részvénytársaság mindig is jelentős szerepet töltött be a térség integrációs feladatainak ellátásában és a korszerű, minőséget preferáló magatartás kialakításában. 

Az 1600 tejelő holstein-fríz szarvasmarha szaporulatával együtt három és félezer szarvasmarhát, s közel 14 millió liter tejet jelent évente. Önmagáért beszél a 10 000 literes átlagos laktációs tejtermelés a Zrt. Vajháti Tejtermelő Telepén, amit Magyarországon először ez a telep ért el, és folyamatosan e szint körül termel. Az állomány genetikai értékét jól mutatja, hogy Magyarország összes bikanevelő tehenének 25%-a Vajháton él.

A társaságnál jelenleg egy telepen történik a sertéstenyésztés és a hízóállat előállítás.
A 70-es évek elején épült telep teljes megújítását tűzték ki célul 2007-ben. A paléi sertéstelep felújítása 2008-ban kezdődött és több ütemben 2013. év közepére fejeződött be. A teljesen felújított 1800 kocás paléi sertéstelepen a 2013-as év folyamán teljes állománycsere is történt és a társaság szakemberei a jelenleg elérhető legjobb dán genetika mellett döntöttek. 2014-től a telep évi 50–55 ezer hízó kibocsátására lesz képes.

Nemcsak saját állatállományának, de a térség állattartóinak is kiváló minőségű takarmánnyal áll rendelkezésére a társaság takarmánykeverő üzeme. Minden állatfaj és korcsoport részére biztosít egységes, komplett premixeket, koncentrátumokat, takarmánykeverékeket és takarmánykiegészítő anyagokat. A növénytermesztés feladata a kalászos gabona és kukorica vetőmag termelés, termeltetés, a vetőmagüzemi feldolgozás utáni értékesítés, valamint a meglévő állatállomány takarmányszükségletének biztosítása a tej- és hústermeléshez. Piaci árunövények (cukorrépa, napraforgó, étkezési búza) termelése is folyik a gazdaság területén. Hibrid kukorica (5-6 ezer t),
kalászos gabona (2-3 ezer t), borsó, napraforgó vetőmagvak minőségi előállítása, feldolgozása és fémzárolása történik a Zrt. nemrégiben felújított, korszerű vetőmagüzemében.
A vetőmag alapanyagot a Zrt. saját, az államtól bérelt területén és a vetőmag előállításba integrált partnereinél termelteti meg.

A Hód-Mezőgazda Zrt. jelentős integrációra képes jól szervezett gazdaság. A részvénytársaság az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárt 2014-ben már huszonegyedik alkalommal rendezi meg a Zrt. Kiállítási Centrumában. Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szakmai elismertségét jelzi, hogy a Magyar Állattenyésztők Szövetsége a hazai állattenyésztési kiállítások közül elsőként az Alföldi Állattenyésztési Napoknak adott „Országos Tenyészállat Kiállítás” rangot.

A kiállítás céljai:

  • Az ország ellenőrzött- és törzstenyészeteinek kiállítási, bemutatkozási és egyben megmérettetési lehetőség biztosítása;
  • A tenyészállat-forgalmazási, kereskedelmi lehetőségek növelése;
  • A szakmai ismeretek átadásának és bővítésének biztosítása, továbbképzési lehetőségek megteremtése;
  • A hazai hús-, tojás- és tejfogyasztás növelése promóciós programokkal;
  • Az állattenyésztési, tartástechnológiai, agrárinformatikai, szaporodásbiológiai, állategészségügyi, gyógyszeripari, takarmányozási és élelmiszeripari termékeket, eszközöket, berendezéseket gyártó és forgalmazó cégek bemutatása;
  • Az állattenyésztés vezető szakembereinek találkozási lehetőség biztosítása;
  • A főként az állattenyésztéshez kapcsolódó növénytermesztés, agrotechnika, vetőmag és tápanyag, növényvédő szerek bemutatása, gépek felvonultatása szaktanácsadási háttérrel, elősegítve a cégek integrációs tevékenységét is.

A kiállítás helyszíne 1994-től folyamatosan bővül és fejlődik. Tavaly új karámmal is szépült, az évről évre növekvő létszámmal megjelenő húsmarha szekció egy második, szintén 44 bokszos férőhellyel bővült, hogy a többi állatfajhoz hasonlóan szép környezetben tudjanak megmutatkozni. Annál is inkább, mert 2013-ban először húsmarha árverést is rendeztek, a szakértők Franciaországból érkeztek. 2014-ben is szinte minden állatfajnál lesznek a neves hazai szakértők mellett külföldi bírálók is, mely a nemzetközi kitekintést segíti. A tejelő- és húsmarha mellett a sertés, a juh és kecske, ló, baromfi (intenzív és díszbaromfi), nyúl, hal látványos seregszemléje a kiállítás, sőt az utóbbi években a vadászat is egyre látványosabb, tavaly nagy sikerrel tartottak szakmai konferenciát is.

A standokon a kiállítás megnyitójára már kikerülnek a Magyar Állattenyésztésért Termék Nagydíj és a Magyar Növénytermesztésért Termék Nagydíj 2014 pályázat díjai és oklevelei.
A 3600 négyzetméternyi fedett pavilon mellett a kültéren is eredményesen mutatkoznak be a takarmányozási, tartástechnológiai, agrárinformatikai, állatgyógyászati, szaporodásbiológiai, élelmiszeripari és takarmány-előállító gépeket, eszközöket gyártó és forgalmazó cégek. A kiállításon szereplő állatok a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ajánlásával kerülnek a megmérettetésre. A kiállítás egészére jellemző, hogy a nagy genetikai értékű, a hagyományos magyar állattenyésztést reprezentáló fajtákból a közvetlen termelésben legeredményesebb, funkcionálisan leghasznosabb, legszebb egyedek vonulnak fel.

A kiállítás tematikája a kialakult hagyományoknak megfelelően épül fel évről évre. Pénteken, mely a leghangsúlyosabb szakmai nap, a kihangosított, nyilvános tenyészállat bírálatokat tartják, emellett fajtabemutatók, tenyész-
állat árverések is szerepelnek a programban, melyek folytatódnak a többi napokon is. Szintén lesznek bemutató fejések és lovas bemutatók is. A szombati napon minden kategóriában eredményhirdetés lesz, a díjazott állatok nagy része újra felvonul a nagyközönség és a szakma előtt. A vasárnap a családoké, látványosságok, a kutyás, lovas bemutatók, versenyek java is ezen a napon történik.

Nemcsak a hármas határ közelsége, de a kiállítás szakmai elismertsége is megmutatkozik abban, hogy a három napos szakmai rendezvény egyre inkább nemzetközivé vált az évek során a részt vevő kiállító cégek és a szakmai látogató közönség miatt is. A programot a nagy érdeklődésre való tekintettel már hat nyelven jelentetik meg, azaz a magyar mellett angol, német, román, szerb és szlovák nyelven is.     

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

Az olyan modern tejelő fajtákat, mint a holstein-fríz, északi országokban alakították ki, így toleránsak a hideggel szemben, ám hajlamosak a hőstressz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!