Hideg, csapadékos május, lassabb fejlõdés...

Agro Napló
2009-ben május végén Lengyeltótiban a márciusban vetett Dow AgroSciences kukoricák már 120-130 cm magasak voltak. Idén ezt a fenológiai állapotot a növények nem tudták elérni a következõ okok miatt:  

Tavalyhoz képest az április elsejétől számított effektív hőösszeg, ahogy az ábra mutatja május végéig több, mint 130 °C-kal volt kevesebb. Ezzel szemben a lehullott csapadék viszont közel háromszoros volt.

 


 

 





A sok és sokszor intenzív eső letömörítette, levegőtlenné tette a talajt, ami a hûvös idővel párosulva jelentősen lassította a növények fejlődését. A folyamatos esőzés megnehezítette, sok helyen lehetetlenné tette a permetezések mellett a kultivátorozást is. Ez azt eredményezte, hogy a laza szerkezetû, sőt a homoktalajok is néhol annyira levegőtlenné váltak, és letömörödtek, hogy a növényállomány heterogénné vált, fejlődése lelassult. A legtöbb helyen azonban, ha a tavalyi fejlettségi szintet nem is érik el a korán vetett kukoricáink, így is jelentős előnyre tettek szert az április utolsó dekádjában vetett kukoricákhoz képest. Ezt az előnyt mutatja a fotó is. A kép jobb oldalán a március végén vetett MT 261-es kukoricát lehet látni, a kép bal oldalán április második felében vetett hagyományos kukorica van.

 

 


 

 



A több kísérleti helyen beállított termékfejlesztési kísérleteink azt mutatják, hogy a hazai forgalomban lévő korai (három MgSzH sztenderd, FAO 280) kukoricákkal összehasonlítva a Dow AgroSciences korán vethető hibridjei márciusi vetés esetén is sokkal erőteljesebben, és kiegyenlítettebben fejlődnek. Csírázáskor a hideg talaj, kelés után a hûvös, csapadékos időjárás okozta stresszt jobban tolerálják. –ZZs–

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!