2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

Szántóföldi kultúrák tavaszi problémái

Agro Napló
A tavaszi vetések a szokatlanul hideg tavaszi időjárás miatt később kezdődtek és elhúzódnak, és ez a kukorica fejlődési dinamikáját is 2-3 héttel eltolhatja, ami azt jelenti, hogy a virágzás már beleeshet a nagyon meleg nyári időszakba, ami nem kedvez a megtermékenyülésnek. Ezen okok miatt érdemes a kukorica növekedését meggyorsítani, felpörgetni, hogy behozza ezt a késést, gyorsabban fejlődjön és a virágzás még a nyári meleg előtt megtörténjen.

Gyomirtó fitotoxicitás kukoricában

Ennek a műveletnek a hatásos eszköze lehet az Amalgerol® vagy az Amalgerol® Essence. Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol® 3 l/ha vagy az Amalgerol® Essence 1,5 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket. Ekkor nem csak a levélfelület növekszik, de a gyökér is erőteljesebben fejlődik.

Az Amalgerol® 3 l/ha dózisa valamely olyan nitrogéntartalmú levéltrágyával együtt kijuttatva, ami nem perzseli a növényeket, sokat segíthet a növények fejlődésének fokozásában és az esetlegesen fellépő csapadékhiányos időszakokat is jobban átvészelik a növények. Ezekből a nitrogéntartalmú levéltrágyákból (Azospeed, Lovospeed, Nitrospeed, Plantal Top N stb.) 15–20 litert kijuttatva hektáronként, Amalgerol®-lal kombinációban egy erőteljes táp­anyag-kondicionáló szer keveréket kapunk, amely gyorsítja a növények fejlődését és segíti a növényeket a stresszes állapotok leküzdésében.

A napraforgónövények az egyenetlen kelés következtében különböző fejlettségűek lehetnek. Az egyenetlen kelés miatt a virágzás is elhúzódhat, a területen a növények egy része még javában virágzik, míg a többiek már beértek. A meglepetés a betakarításkor következhet, mivel a későn virágzó növények még nem értek be és így a termésüket sem lehet betakarítani. A termésátlagokon így látszik az egyenetlen kelés közvetett hatása. Az Amalgerol® korai használatával a heterogén, különböző fejlettségű növények közötti különbségek csökkenthetők, az állomány egyöntetűbb lesz. Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol® 3 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket.

Gyomirtószer-fitotoxikus tünetek napraforgón

A tavaszi permetezések során jelentkezik a legtöbb vegyszerfelverődésből, -elsodródásból jelentkező stressz a növényeken.
A napraforgó különösen érzékeny a gyom­irtó szerekre. Ezeket a tüneteket az időjárás okozta behatások (hideg, szárazság) még jobban felerősítik. Általában napraforgóban az imazamox hatóanyag használata után jelentkeznek jellegzetes, sárgulásos tünetek, amelyek megszüntetésére jó eszköz az Amalgerol®. Ebben a hónapban van a permetezések munkacsúcsa és sok esetben nem sikerül rendesen kimosni a permetezőtartályt, miközben egyik kultúrából a másikba állunk át. Ez bizony meglátszik a kezelt kultúrákon is és ez is egy stresszfaktor a növények számára.

Az Amalgerol® és az Amalgerol® Essence az Agrár-ökológiai Programban használható készítmények, alkalmazásuk a programban 1 pontot jelent.

www.hechta.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hikari – válasz a magas energiaárakra

Hikari – válasz a magas energiaárakra

Hazánkban a napraforgót és a repcét deszikkálják a termelők a legnagyobb felületen. A napraforgót a vetésterület kb. 30–40%-án, időjárástól függően, k...

Szuperszelektív a Select Super

Szuperszelektív a Select Super

A napraforgóban a felülkezeléses (Clearfield, Express stb.) technológiák térhódítása folyamatos és töretlen volt az elmúlt években. Már elértünk odáig...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?