A klaszter szó néhány évvel ezelőtt még teljesen ismeretlen volt a legtöbb ember számára. Ennek az újfajta szerveződésnek a lényege, hogy a gazdasági és pénzügyi erők mellett a tudást és a kapcsolatrendszert is kiemelten próbálja hasznosítani egy adott társulásban. Fontos szempont hogy ennek a szakmai közösségnek közel azonosak a piacaik, de a tagok lehetőség szerint egymásnak nem konkurenciái. A Dél-Alföldi Regionális Élelmiszerlánc-biztonsági klaszter és az Agro Napló együttmûködésének köszönhetően a következő egy évben folyamatosan beszámolunk a fent nevezett klaszter tevékenységéről, üzleti klubjainak témáiról. Elsőként a klaszter főbb sajátosságait, szolgáltatásait mutatjuk be.
A Dél-Alföldi Regionális Élelmiszerlánc-biztonsági Klasztert (DARÉB), 2008. szeptember 1-jével alapítottuk. Az alapító tagok az Innotransfer Innovációs Vállalkozássegítő Alapítvány, illetve a Food Analytica Laboratóriumi és Innovációs Szolgáltató Kft. voltak.
A Dél-Alföldi Regionális Élelmiszerlánc-biztonsági Klaszter megalapítását többek között indokolta a dél-alföldi régióban kiemelkedő jelentőségû mezőgazdaság és élelmiszeripar. Az agrár szektorban dolgozók aránya az összes aktív keresők körében a három dél-alföldi megyében az országos átlagot jelentősen meghaladja.
Annak ellenére, hogy a dél-alföldi régió kitûnő adottságokkal rendelkezik a mezőgazdasági és élelmiszeripari termeléshez, mégis egyre komolyabb kihívásokkal és versenytársakkal kell szembenézni. A piaci verseny, a szigorodó hazai és uniós jogszabályok nélkülözhetetlenné teszik az élelmiszerbiztonsági fejlesztéseket, az élelmiszerminőség javítását.
A klaszter elsődleges célkitûzése, hogy tömörítse azokat a vállalkozásokat, akik az élelmiszerbiztonsági lánc valamely szintjén tevékenykednek, s az átlagos vállalkozásokhoz képest aktívabb innovációs tevékenységet végeznek. Célunk, hogy egy hatékony együttmûködésnek köszönhetően közös fejlesztéseket, innovációs projekteket valósítsunk meg, mellyel növelhető a vállalkozások élelmiszerbiztonsági státusza, javítható termékeik minősége. Mindezeknek köszönhetően reményeink szerint javítható a fogyasztói megelégedettség, így növelhető ezen vállalkozások versenyképessége.
A teljesség igénye nélkül a klaszter, mint szolgáltató központ az alábbi tevékenységeket végzi tagjai és az érdeklődők számára:
Benchmarking klub szervezése. Üzleti klubunkat havi rendszerességgel szervezzük. Minden esetben egy-egy kurrens élelmiszerbiztonsági témát érintünk, melyhez az adott szakterület kiemelkedő szakemberét bízzuk meg. A vitaindító előadást szakmai beszélgetés követ. Az első előadást Dr. Mézes Miklós, a Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszékének tanszékvezetője tartotta. Előadásában olyan takarmánybiztonsági problémákat érintett, amelyek következményei az élelmiszerek szintjén is megjelenhetnek. Az előadáson való részvétel ingyenes, de a korlátozott férőhely miatt előzetes regisztrációhoz kötött.
Élelmiszerbiztonsági oktatások szervezése. Az élelmiszerláncban tevékenykedő vállalkozások döntő része rendelkezik minőségirányítási rendszerrel. Ezek mûködtetésének egyik alapja a munkatársak rendszeres továbbképzése. Tagjaink számára közös oktatásokat szervezünk. Ezek a közös oktatások lényegesen költséghatékonyabbak és lehetőség nyílik kiemelkedő szakemberek meghívására is. Az oktatások a klasztertagok részére díjmentesek, külső résztvevők számára költségtérítéses.
Teljes körû pályázati tanácsadás és innovációs projektek generálása. Szomorú tény, hogy a dél-alföldi régió az egyik legkevésbé aktív az innovációs pályázatok területén. A klaszter egyik feladata, hogy ösztönözze a vállalkozásokat az innovációs források igénybevételére. A tanácsadás már az innovációs ötletek beazonosításától kezdődik (innovációs projektgenerálás), segítséget nyújtunk a megfelelő finanszírozás biztosításához és egyben menedzseljük is a már támogatott, nyert projekteket.
Élelmiszerbiztonsági konferencia rendezése. Terveink szerint 2010. októberében regionális élelmiszerbiztonsági konferenciát kívánunk szervezni. A konferencia célja a legújabb élelmiszerbiztonsági és -minőségi kutatási témák bemutatása.
Amennyiben további információra van szüksége, kérjük keressen bennünket az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
Kereki Zoltán, projektmenedzser
Dél-Alföldi Regionális Élelmiszerlánc-biztonsági Klaszter
5600 Békéscsaba, Szerdahelyi út 2.
Tel./fax: 06-66/321-016
Mobil: +36-20/404-6560
E-mail: info@dareb.hu • www.dareb.hu