A hormonhatású gyomirtó szerek szerepe

Agro Napló
Március 11-12-én második alkalommal rendezett nemzetközi szakmai konferenciát az ausztrál növényvédõszer gyártó világcég, a Nufarm. A konferencia helyszínéül Budapestet, a Kempinski Hotelt választotta. A mintegy háromszáz fõnyi résztvevõ huszonöt országból képviselte a Nufarm partnereinek (forgalmazók, végfelhasználók, szakemberek) népes táborát. A kétnapos program kapcsán beszélgettünk Salamon Györg­gyel, a Nufarm Hungária Kft. vezetõjével.  


A Nufarmról már jó ideje lehetnek ismeretei a hazai agráriusoknak, bár a cég hazai leányvállalata mindössze két éve alakult.



Valóban komoly múltra tekint vissza a növényvédő szer gyártó anyacég, amely 1957-ben jött létre Ausztráliában, ahol ma piacvezető – de Ázsiában az előkelő harmadik helyen áll és aktívan van jelen Európában is, ahol ez idő tájt a kelet-európai bővülés figyelhető meg.





S bár a hazai vállalat csak 2008-ban alakult, – erősítendő a direkt piaci jelenlétet –, termékeink korábban is elérhetők voltak, elsősorban a Magyar Kwizda Kft. forgalmazói kínálataként.



 

 

 



Az idei nemzetközi rendezvény vezérfonalát mi jelentette?



A konferencia a fenoxi-herbicidek (hormon hatású herbicidek) szerepe a mezőgazdaságban téma köré szerveződött. Ugyanakkor nagyon érdekes gondolatok hangoztak el az Európai Unióban várható helyzetről a CAP lejárta után (2013-ban lejár a most még érvényes „közös agrárpolitika”). Philippe Chalmin, a CyclOpe munkatársa és a Paris-Dauphine Egyetem professzora felhívta a mezőgazdaság szereplőinek figyelmét, hogy a gazdáknak 2013. után fel kell készülniük a mezőgazdasági támogatások átrendeződésére, és a sokkal keményebb világpiaci hatások kivédésére.





Kérem, beszéljen részletesebben a fenoxi-herbicidek szerepéről, pozíciójáról és jelentőségéről, amelyről a kutatók, a termelők és a Nufarm szakemberei szóltak előadásaikban.



Ezen klasszikus hatóanyag ­csoportba tartozó készítmények (MCPA, 2,4-D, mekoprop, diklórprop stb.) sokáig a gyomirtási megoldások gerincét alkották. Aztán újabb hatóanyag típusok megjelenésével (pl. szulfonil-ureák) használatuk visszaszorult. Majd az utóbbi években ismét reneszánszukat élik. Ennek több oka van: az egyoldalú növényvédő szer használat kiszelektál olyan gyomokat, amelyek ellen még most is a fenoxi-herbicidek adnak jó megoldást (pl. az évelő kétszikûek). Másrészről ezen hatóanyagokkal szemben az évtizedes használat ellenére sem alakult ki rezisztencia. Harmadrészt pedig hatékony és költségtakarékos megoldást jelentenek még napjainkban is. Ennek köszönhető, hogy nagyon sok gyomirtási megoldásban (pl. különböző csomagok) megtalálhatóak a fenoxi-herbicidek.





Egy jelentős piaci pozícióváltásról is értesülhettünk a nagyszabású rendezvényen. Mit tudhatunk erről bővebben?



A Nufarm vezetője illetve főrészvényese, Doug Rathbone fontos mérföldkőnek nevezte a cég életében, hogy talán a legnagyobb japán vegyipari vállalat, a Sumitomo Chemical 20 százalékos részesedést vásárol a Nufarmban. A két cég közeledése hatással lesz a fejlesztésekre, a termékek forgalmazására világszerte és a gyártás optimalizációra is.



Az anyacég 2008-ban az angliai AH Marks vállalat megvásárlásával már piacvezetővé vált a fenoxi-herbicidek tekintetében, s a mostani jelentős lépés is további pozíciójavulást eredményez a globális növényvédelmi piacon.





Végül röviden az Önök terveiről szeretnénk többet tudni.



A Nufarmra általában is jellemző módon igyekszünk a partnerségre való törekvést maximálisan megvalósítani a hazai leányvállalatnál is. Fontosnak tartjuk a végfelhasználókkal történő kapcsolattartást, igyekezve az igényeiket maradéktalanul kielégíteni – hallgatva javaslatukra, és pontosan felmérve, mire van szükségük. A partnerségre törekedünk a növényvédő szer forgalmazókkal, és hosszú távú kapcsolatok kiépítésére törekszünk más növényvédő szer gyártókkal is.



Termékeink minél szélesebb körben történő megismertetése érdekében rendszeresen tartunk szakmai tájékoztatókat, és hírlevelek formájában is ellátjuk információkkal partnereinket. A felhasználókkal való még szorosabb kapcsolat kialakítása és ápolása érdekében az értékesítési csapatunk további fejlesztése is a közeljövő feladata.



Köszönjük a beszélgetést, és sok sikert kívánunk a munkájukhoz!

 



–Keresztes Júlia–

A cikk szerzője: Keresztes Júlia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nufarm-prekonferencia Keszthelyen

Nufarm-prekonferencia Keszthelyen

A január közepén Keszthelyen megrendezett XXX. Növényvédelmi Fórumhoz kapcsolódóan tartott a Nufarm Hungária Kft. konferenciát a növényvédelem aktuáli...

Gabonáink egészségére!

Gabonáink egészségére!

Mivel veszi fel a harcot a termelő a kalászosokban a gyomok és kártevők ellen? Vannak-e a gyakorlatban bevált tippjei, praktikái, kedvenc készítményei...

Zamir és Mavrik

Zamir és Mavrik

Biztos lehet a hatékonyságukban: közös erővel a repce – és a méhek – védelmében.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!