2024. április 27. szombat Zita

A szalmonella-mentesítés alapvetõ higiéniai elemei az állattartó telepeken

Agro Napló
Napjainkban az állattenyésztés jelenét és jövõjét meghatározó tényezõk közül az egyik legfontosabb a biztonságos, piaci igényeknek megfelelõ minõségû (pl. szalmonella-mentes végtermék) élelmiszer elõállítása, mely termelõi oldalról is komoly erõfeszítéseket igényel.

A betegségek elleni védekezés fontos elemeit képezik a személy- és jármûforgalom ellenőrzésére szolgáló intézkedések, valamint a gondosan, alaposan végrehajtott felülettisztítás és fertőtlenítés.



A telepi zártság biztosítása elengedhetetlen; igyekezzünk minimalizálni a személy- és jármûforgalmat. A telepen dolgozók, karbantartók, gépkocsivezetők, látogatók kötelesek betartani az előírt biobiztonsági szabályokat.

 






Első lépésben a telepre érkező idegeneket egy ún. látogatói naplóban regisztrálni kell, mely egy esetleges járvány esetén segítheti a megfelelő hatóságok munkáját a fertőzési lánc identifikálásában. A farm saját dolgozói kizárólag a telepi munkavégzés során használatos munkaruhában és megfelelően tisztítható és fertőtleníthető lábbeliben láthatják el feladataikat. A látogatók részére egyszer használatos eldobható védőruhát és tartós anyagból készült fóliacsizmát kell biztosítani. Célszerû limitálni az idegenek mozgásterét a telepen, csak a legszükségesebb épületekbe lépjenek be megfelelő kéz- és lábfertőtlenítést követően, melyet elsőként a telep bejáratánál kell elvégezniük. Kézfertőtlenítésre mindenképpen antiszeptikus hatású folyékony szappant használjunk abban az esetben, ha a kéz erősen szennyezett.

 


 

 

 Egyéb esetben alkoholos elpárolgó kézfertőtlenítő alkalmazható. A lábbelik fertőtlenítésekor figyelembe kell venni azok szennyezettségi fokát, a fertőtlenítő ládába való lépés előtt mechanikai tisztításuk indokolt lehet. A telepvezetők, teleptulajdonosok törekedjenek arra, hogy a farmon dolgozók minél jobban elsajátítsák a megfelelő higiéniás magatartást. Az új dolgozók esetén megfelelő egészségügyi szûrővizsgálat elvégzése javasolt.

 

A telepre érkező jármûvek legalább ekkora figyelmet kell, hogy kapjanak, mert tevékenységük számos állattartó telepet érint és nagy távolságokat tehetnek meg viszonylag rövid idő alatt. Törekedni kell arra, hogy lehetőleg egy kaput használjanak a be- és kihajtásra, így forgalmuk könnyebben és egyszerûbben nyomon követhető, valamint fertőtlenítésük is egy adott ponton megoldható. Az érkező gépkocsivezetőkre is érvényesek a rendszabályok. Amennyiben mindenképpen ki kell szállniuk a jármûből, akkor át kell esniük a korábban már említett kéz- és lábfertőtlenítésen, valamint részükre védőruhát kell biztosítani. Az állati hullák elszállítását végző teherautók nem hajthatnak be a telepre.



A másik telephigiéniát érintő kérdéskör a szakszerûen elvégzett felülettisztítás és fertőtlenítés, mely az istállók belső és külső felületeinek, berendezéseknek, technológiai eszközöknek és gépeknek a fertőtlenítését is magában foglalja. Megfelelő higiéniai státusz csak tisztítással és az azt követő fertőtlenítés kombinációjával érhető el.



A tisztítószeres kezelés teszi lehetővé a felületekre rakódott szerves és szervetlen lerakódások eltávolítását a felületekről, mely így elérhetővé válik a fertőtlenítőszer számára. A lúgos vagy savas tisztítószert vékony hab formájában juttassuk ki nagynyomású mosóberendezés segítségével. A hab hosszabb ideig megtapad a felületeken. A vegyszeres tisztítás után a felületeket lemosva, majd teljesen megszárítva kerülhet sor a fertőtlenítőszer alkalmazására szintén hab formában. A kvaterner-ammónium sókat tartalmazó korszerû fertőtlenítőszerek oldatai vékony filmréteget képeznek a felületeken, mely még kb. öt napig antiszeptikus hatást biztosít, így azt nem kell lemosni.

Az állományok fogadására felkészített istállót záró lépésként meleg vagy hidegköd képző berendezés használatával ködösítsük erre alkalmas lebegtethető fertőtlenítőszerrel. A köd formában történő kijuttatásnak köszönhetően a legapróbb helyek is elérhetővé válnak. Természetesen nem feledkezhetünk meg az itatórendszer megfelelő fertőtlenítéséről sem, mely során habképző szer nem használható. A szociális helységek fertőtlenítését rendszeresen végezzük el.



Litz Tamás

A cikk szerzője: Litz Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Állattartó telepek járműforgalma

Állattartó telepek járműforgalma

A termelésre veszélyt jelentő kórokozók számos úton érhetik el az állomány egyedeit. Mivel az állattartás rengeteg szállítási feladatot igényel (pl. á...

Ismét napirenden a madárinfluenza

Ismét napirenden a madárinfluenza

Tavasszal újra magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti-Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal, most éppen Hajdú-Bihar megyéb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!