2024. május 5. vasárnap Györgyi

A hidrolizált sörélesztõ elõnyei a tejelõ teheneknél (PROGUT RUMEN)

Agro Napló
A kérõdzõknek adott leggyakoribb élesztõtermékek az élõsejtek, amelyek tejtermelésre gyakorolt pozitív hatása fõként a korai laktációs idõszakban figyelhetõk meg. Az állatok reakciói azonban nem voltak meggyõzõek.  

Több különböző tényező lehetett hatással rájuk, de a takarmány-feldolgozás és - tárolás során az élesztők életképessége volt a legtöbb vita tárgya a takarmánygyártók között. Egy részt a normál, inaktív takarmányélesztő - tápértékén túl - nem bizonyult hatásosnak. Kutatásunk szerint az inaktív élesztőt hidrolizálással mûködőképessé tehetjük a bendőben. A megfelelő hidrolízissel növelhetjük az oldódó komponensek (főként cukrok) mennyiségét az élesztőben, ami összefüggésben van a funkcionális hatásokkal. A vizsgálatok kimutatták, hogy a hidrolizált sörélesztő (Progut®, Progut® Rumen) növelte a bendő - fermentációt, amivel több energiát és proteint biztosított az állat számára. A vizsgál tok során ez magasabb tejhozamot és jobb takarmányhasznosítási eredményeket mutatott a teljes laktációs időszak folyamán. Ezen kívül a hidrolizált élesztő a takarmány - feldolgozás és - tárolás során igen stabilnak bizonyult.



Az élesztő hidrolizálása erősítette a bendőreakcióját a különböző étrendekre. A hidrolízis jelentőségét először egy bendő - szimulációs kísérlet során ismerték fel a hannoveri Állatorvosi Egyetemen 2006-ban. A kísérlet során a Progut® hidrolizált sörélesztő függvényében növelte az SCFA, acetát és propionát termelését, míg a kevésbé hidrolizált élesztők hatása ugyan arra a nyers anyagra elhanyagolható volt (Vuorenmaa, J. 2007.). Az Alimetrics független vállalat 2008-ban invitro tesztelte a Progut® és a hidrolizáltabb Progut® Rumen bendő - fermentációra gyakorolt hatását. A Progut® jelentősen megnövelte a bendő mikrobáinak számát és az SCFA termelést, de a hidrolizáltabb Progut® Rumen hatása még hangsúlyosabb volt.



Az Alimetrics vállalat 2006-os bendő - szimulációs kísérlete során a hidrolizált sörélesztő hatása a bendő - fermentációra a fû - és kukorica szilázs étrendek esetén is hasonló volt. E kísérlet során a Progut® jelentősen növelte a bendő - fermentációs arányt, az illó zsírsavak (volatile fatty acids, VFA) és a mikrobás biomassza termelését minden vizsgált szilázs - keverék takarmányarány esetén. A VFA - termelés növekedését a fermentáció későbbi szakaszában főként a megnövekedett propionát - termelés okozta. A Progut® a kísérlet során a táptalajjal rendelkező és metabolikusan legaktívabb mikrobákat segítette. A szimuláció későbbi szakaszaiban a Progut® növelte a tejsavat propionáttá alakító Selenomonas csoport baktériumainak, illetve magas szilázs tartalmú étrendekkel a cellulolitikus (cellulóz bontó) baktériumok mennyiségét. Összefoglalva, az eredmények azt jelzik, hogy a hidrolizált sörélesztő hatása a laktáció különböző fázisaiban hasonló lehet.



Finn tehenészeti telepeken 2006-2007-ben tesztnapos feljegyzéseket gyûjtöttek 22 telepről a hidrolizált sörélesztő étrendbe vezetése előtt és után. Az elemzett adatok összesen 714 tehén 5846 tejhozamának megfigyelését tartalmazták.

A diagramm jól mutatja, hogy a laktáció teljes szakaszában plusz tejet eredményez a Progut etetése (Forrás: Vuorenmaa, J 2007. Hydrolysed yeast for dairy cows. International Dairy Topics Vol. 6 no 4.)


 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!