A műtrágyázás jelentõsége napjainkban

Agro Napló
Földünk népessége az utóbbi száz évben robbanásszerûen megnõtt, ezzel párhuzamosan pedig egyre jobban elõtérbe került az élelmiszerellátás kérdése is. Míg az 1900-as években a világ népessége alig haladta meg a 1,5 milliárdot, addig ez a szám 1980-ra már 4 milliárd fölé nõtt, napjainkban pedig már közelebb van a 7 milliárdhoz, mint a hathoz. Négy-ötször annyi ember szükségszerûen több élelmiszert fogyaszt, és az élelmiszer-elõállításnak lépést kell tartania a megnövekedett igényekkel. Az emberiség hamar felismerte, hogy nagyobb terméseredmények érhetõek el a talaj gondozásával, a terméssel elvitt tápanyagok visszapótlásával. A mûtrágyák használata a XX. század második felében terjedt el, és ennek –valamint az új fajtáknak- köszönhetõen a termésátlagok a korábbiak többszörösére nõttek.  

Magyarországon az 1960. és 1980. közötti időszakban általánosan a nagy mennyiségû, a növények szükségletein felüli mûtrágya-kijuttatás volt gyakorlatban, különösen a foszfor és a kálium tekintetében. Ennek következtében a talajok tápanyag-ellátottsága pozitív irányba változott, a '80-as évek végére a talajok több, mint 80%-a a foszforral jól, illetve igen jól ellátott kategóriába tartozott. A rendszerváltás után a P- és K-kijuttatás gyakorlatilag elhanyagolható mértékûvé zsugorodott, de a nitrogén-trágyázás is a felére csökkent. Némi javulás az utóbbi tíz évben tapasztalható, de ez sajnos nem kompenzálja az utóbbi 20 év talajzsaroló gazdálkodásának káros hatását. Ha csak a foszfor-ellátottságot nézzük, a jól ellátott talajok ma a termőterületeknek alig több mint egyharmadát teszik ki, ami az 1960-as évek szintjének felel meg.



Mûtrágyákra tehát, - ilyen mértékû népességnövekedés mellett- szükség van. Részint a talajok termőképességének megőrzése miatt, részint pedig a terméseredmények növelésének érdekében. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a tápanyaggal jól ellátott növények stressztûrő képessége, vízgazdálkodása, ellenálló-képessége lényegesen jobb, mint az „alultáplált” társaiké.

 





Vári Rita

A Linzer Agro Trade Hungary Kft. új neve: Borealis L.A.T Hungary Kft. 
További információkat talál itt: www.borealis-lat.com

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?