Aktuális támogatások

Agro Napló
Február 15-tõl egy hónapig tart az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) és a Halászati Operatív Program (HOP) támogatásában részesülõ ügyfelek számára a kötelezõ rendszeres monitoring adatszolgáltatás. Az ÚVMP keretében mûködõ jogcímrendeletekben a támogatási elõleg elszámolása módosult, a kifizetési kérelmeket 2010. március 1. és március 31. között is be lehet nyújtani.  

Az aktuális támogatások januári cikkében megjelent közlésünket szeretnénk módosítani, amely szerint a 2010. évtől induló támogatások között szerepelnek 2010. év március 1–31-ig tartó leadási határidővel a kertészeti gépek és technológiai berendezések beszerzése, a növénytermesztés létesítményeinek korszerû­sítése, az erdészeti gépek beszerzése, fejlesztése, valamint az ültetvénytelepítési programok. A kertészeti gépek, valamint az erdészeti gépek beszerzésének támogatási kérelmeit a 2010. február 22-én megjelenő FVM jogszabály tervezet szerint 2011-ben lehet csak benyújtani.





A 2010. évi monitoring adatszolgáltatásról



Az adatszolgáltatási kötelezettségnek kizárólag elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül lehet eleget tenni. Az Ügyfélkapu használatának feltétele a regisztráció, a www.magyarorszag.hu honlapon keresztül. Az adatszolgáltatás ügyfélkapus azonosítás után az MVH internetes honlapjára átlépve található elektronikus ûrlapkitöltő szolgáltatás segítségével tehető meg





Hamarosan lejáró újra­telepítési jogok

 

Július végéig használhatják fel a 1996. május 1. és 2004. április 30. között engedély­lyel végzett ültetvénykivágások után keletkezett borszőlő-ültetvény újratelepítési jogukat a gazdák. A szőlő-bor ágazat hatályos szabályozása értelmében a borszőlő-ültetvények telepítéséhez a gazdálkodóknak rendelkezniük kell az MVH által kiadott érvényes telepítési engedél­lyel.



Az MVH a telepítési engedélyt akkor adja meg, ha a kérelmező rendelkezik érvényes újratelepítési joggal, valamint az illetékes hegybíró és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal hozzájárulásával. Újratelepítési jog a borszőlő-ültetvények engedél­lyel történt kivágása után keletkezik, illetve más jogtulajdonos termelőtől is vásárolható.

Az 1996. május 1. és 2004. április 30. között engedél­lyel végzett ültetvénykivágások alapján keletkezett újratelepítési jogok, valamint az ezek alapján kapott telepítési engedélyek 2010. július 31-ig használhatók fel, és eddig az időpontig a telepítést is teljes körûen meg kell valósítani. A közelgő jogvesztő határidő kapcsán az MVH felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy kellő időben gondoskodjanak a telepítési engedélyek beszerzéséről.



Az 1996. május 1. és 2004. április 30. között keletkezett és fel nem használt újratelepítési jogok az ún. telepítési jogtartalékba kerülnek, ahonnan 2010. augusztus 1-je után megvásárolhatók.





Az ÚMVP Irányító Hatóságának 3/2010. (I. 26.) közleménye

 

Az ÚMVP IH második alkalommal kezdeményezte a 91/2009. (IV.22.) korm.rendelet módosítását. A korm.rendelet módosításával egyidejûleg módosításra kerülnek a következő jogcímrendeletek is úgy, hogy kizárólag a támogatási előleg elszámolásával érintett kifizetési kérelmeket 2010. március 1. és március 31. között is be lehet nyújtani: 



-  Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kertészet korszerûsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 25/2008. (III.7.) FVM rendelet; 



-  Az EMVA az öntözés, a melioráció és a területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 34/2008. (III. 27.) FVM rendelet; 



- Az EMVA a növénytermesztés létesítményeinek korszerûsítéséhez nyújtott támogatás igénybevételének részletes feltételeiről szóló 35/2008. (III.27.) FVM rendelet; 



-  Az EMVA a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 47/2008. (IV.17.) FVM rendelet.



Az EMVA az állattartó telepek korszerûsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 27/2007. (IV.17.) FVM rendelet kifizetési kérelembenyújtási időszakai nem módosulnak (2010. március 1. és 31.).



Az MVH megkezdte a kivágási támogatások kifizetését



A támogatás kiutalásának feltétele, hogy a kérelmező a szőlőültetvény kivágását a vonatkozó 100/2008. (VIII. 6.) FVM rendeletben meghatározott módon hajtsa végre. Ennek értelmében, a szőlőtőkék föld feletti részeit, illetve a föld alatti részekből legalább a gyöktörzset eltávolítva, a területet mezőgazdasági mûvelésre alkalmas állapotba kell hozni. A szőlőültetvények kivágására és annak az MVH részére történő bejelentésére 2010. április 15-ig van lehetőség. 



Az MVH 20/2010. (II.12.) számú közleménye

Az EMVA és az Európai Halászati Alapból támogatott intézkedések 2010. évi monitoring adatszolgáltatás teljesítésének részletes szabályairól. 



Az MVH 19/2010. (II. 10.) számú közleménye

Az egyes növényegészségügyi vizsgálatok költségeinek támogatásáról szóló 117/2007. (X. 10.) FVM rendelet szerinti támogatások igényléséhez rendszeresített formanyomtatványokról. 



Az MVH 18/2010. (II. 10.) számú közlemény

Az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet szerinti támogatások igényléséhez rendszeresített formanyomtatványról. 



Az ÚMVP Irányító Hatóságának 2/2010. (I. 20.) közleménye

Az agrár-környezetgazdálkodási támogatásra benyújtott kérelmek rangsorolásáról.

 

Berta Dávid • Hegedûs Szilvia • Matus László

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
AM: Bizakodhatunk az idei jó termésben!

AM: Bizakodhatunk az idei jó termésben!

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István. Az áprilisi és május eleji időjárás lehet...

Kisüzemek 15 000 eurós támogatása

Kisüzemek 15 000 eurós támogatása

A Vidékfejlesztési Program intézkedései közül nyitva van még a „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása”, amelynek keretében 15 000 eurónak megfelelő forin...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!