DON-Q PLUSZ kalászfuzáriózis és toxinstop

Agro Napló
Megújult arculattal köszöntötte a Sumiagro Hungária Kft. népes partneri körét a január közepi szezonnyitó rendezvényén.  

A SUMI AGRO- a SUMITOMO Corporation és a japán gyártók termékeinek képviseletével- európai cégcsoporttá nőtte ki magát. Az 1992-es magyarországi megalapításuk óta eltelt közel 20 évben számos országban jött létre hasonló cég és napjainkban már 10 európai ország növényvédő szer piacán dolgozik eredményesen a SUMI-AGRO cégcsoport.

A jövőben növelni kívánják kínálatukat, a fejlett japán technológia, valamint a hazai és európai fejlesztési források fokozott kihasználásával- mondta előadásában Wirth László ügyvezető.

A már jól ismert és bevált termékeik (MOSPILAN, TOPSIN-M, PLEDGE, SERGOMIL) formulációs és technológiai fejlesztése mellett, több új termék is piacra kerül a közeljövőben. Ennek első képviselője a BIOSILD TOP kalászos csávázószer, illetve egyik nagy ígérete a DON-Q PLUSZ, melynek alkalmazásával egyedülálló módon védekezhetünk a kalászfuzáriózis, illetve a toxinok képződése ellen.

 


 



A DON-Q PLUSZ-t JAGER Ferenc a cég fejlesztési igazgatója mutatta be a közönségnek:



A gabona fuzáriumos betegségeinek kórokozói a Fusarium graminearium, F. culmorum és más Fusarium fajok. A gyakori fuzárium fertőzés okai a kalászosok nagy vetésterületéből adódó szûk vetésforgó, a kukoricatermesztés magas aránya, a forgatás nélküli talajmûvelés, a fertőzésre fogékonyabb – rövid szárú-, hosszan virágzó- és szálkás fajták – termesztése, a kalászhányás-kalászvirágzás idején elmaradó vagy rosszul megválasztott fungicid használat, a túl sûrû növényállomány, a túlzott nitrogéntrágyázás és a megkésett aratás.

A fuzáriózis megjelenési formái, károsításai: a csíranövény pusztulás, a szártő betegségek, a kalász ill. szemfuzáriózis és a mikotoxintermelés.

A kalászos gabonákban leggyakrabban a dezoxinivalenol (DON) és a zearalenon (F-2) toxin fordul elő. A DON toxin igen stabil vegyület. Tárolás, őrlés és élelmiszer feldolgozás során nem bomlik le, a hőkezelésnek ellenáll. Az immunrendszerre gyakorolt káros hatása miatt csökken a szervezet védekezőképessége, jelenlétét gyakran visszatérő fertőzések jelzik.



A zearalenon elsősorban felületi szennyeződéként fordul elő, ezért a malmi feldolgozás során a korpába kerül. Ösztrogén hatású, az ösztrogén receptorokkal bíró szervekben okoz károsodást. A spermaképződést ill. a megtermékenyült pete beágyazódását akadályozza ezért meddőséget okozhat.



A DON-Q szisztemikus hatóanyaga, a TPM (tiofanát-metil) gátolja a fuzáriumgombák sejtosztódását, - ezzel megakadályozza a micélium-növekedést – ugyanakkor blokkolja a fuzáriumgomba légzését is. A légzésében gátolt fuzáriumgomba minden mozgósítható erejét a túlélésre fordítja, ezért nem marad energiája a toxintermelésre.

A fuzáriumgomba nagyon érzékeny a TPM-re. A gomba toxintermelő képessége modellkísérletben már 1 ppm hatóanyag-koncentráció mellett is 90 %-os csökkenést mutat.



A DON-Q fungicidhatását hatékonyan támogatja a FOSFONIN FLOW. Magas foszforsavtartalma a növényi kondíciót javítja, természetes auto-immunhatást generál.

A „FOLYÉKONY ERÖVEL” feltöltött növény jobban ellenáll a fuzáriumfertőzésnek. Ez az ellenállóképesség növekedés közel 40 %-os fuzárium elleni hatékonysággal ér fel. A gyorsan hasznosuló foszfor a biostimuláló hatáson kívül a termésmennyiséget is jelentősen növeli.




 



A DON-Q alkalmazásával, az elterjedt és egyoldalú azol fungicid használatból eredő rezisztencia kockázat is jelentősen csökkenthető.

A DON-Q az integrált szántóföldi célprogramban a fuzárium elleni védekezésre használható!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?