Innovatív megoldások kontinentális klímára

Agro Napló
Az szélsõséges idõjárási viszonyokhoz, és fokozódó termelõi elvárásokhoz alkalmazkodva, a Dow AgroSciences elkezdte a hagyományos termesztési technológiával termeszthetõ kukoricafajták új generációjának bevezetését a Magyar piacra. Ezeknek a nagy termõképességû, a változó klimatikus, és termesztési viszonyokhoz messzemenõen alkalmazkodó, ezért kimagasló termésbiztonságot nyújtó kukorica hibrideknek az elsõ képviselõje a DA SCIPIO (FAO 430).  

Új lehetőség a „flex” csőtipusú kukorica hibrideknek a termesztése, amelyek alacsonyabb tőszámon is magas terméshozamot biztosítanak, - az alacsony tőszámnak köszönhetően - kiváló szárazság, és stressztûréssel párosulva (MT MATTES, MT MATADO, MT MANITU).



Szintén új lehetőség, a korán vethető korai kukoricák termesztése. A speciális genetikai felépítésû hibridek, már 5-6 °C fokos talajhőmérsékleten csíráznak, és fejlődnek. Az elmúlt évek kísérleti, és üzemi tapasztalatai alapján március utolsó dekádjától el lehet kezdeni ezeknek a hibrideknek a vetését. Hidegtûréssel párosult robbanásszerû korai fejlődésük miatt a vetéskor szerzett előnyüket tovább nővelik, és már június első dekádjában virágoznak, elkerülve a júliusi hőséget. Jobban kihasználják a téli, tavaszi csapadékot, biztonságosan, és jól termékenyülnek a csövek. A szemek vízvesztése, az általában forró, és száraz Augusztusban következik be. Emiatt ezeknek a hibrideknek intenzív a vízleadása, és már augusztus végére elérhetik a 14%-os szemnedvességet. Korai - szárítás nélküli - betakarításukat követően, még időben előkészíthető a talaj az őszi gabonák, illetve repce alá. Ezt a hibridek nem túl nagy magasága (180-250 cm), ebből következően kevés szármaradványa is segíti. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezeknek a hibrideknek kb. 1350-1450 °C aktív hőösszegre van szükségük a 13-16 %-os szemnedvesség eléréséhez. 2001 és 2009-es évek közötti időszakot vizsgálva négy helyen (Majs, Dalmand, Cegléd, Békéscsaba) ez a hőösszeg Augusztus 14, és szeptember 14 (augusztus 27) között rendlekezésre állt.



A koncepció valós termelői igényekre épül. Erre az igényre alapozva 2010-től a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH), külön szuper korai éréscsoportban kezdi az új fajták fajtaminásítő kísérleteit.



A hazai termelőknek kizárólag a Dow AgroSciences kínálatában már elérhetőek a korán vethető korai hibridek FAO 160-260-ig (MT NELE, MT LENA, MT MATTAS, MT MILO, MT261, MT291).





Zeitvogel Zsolt


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?