SANTANA - új generációs talajfertõtlenítõ

Agro Napló
Az Arysta Lifescience idei szezonnyitó rendezvényének fõ témája az amerikai kukoricabogár elleni hatékony védekezés lehetõsége volt.  

 

A kukoricabogár magyarország kártételéről, a védekezés helyzetéről Dr.Ripka Géza, az MGSZH munkatársa adott áttekintést.

Az amerikai kukoricabogár 1995 nyarán került be Magyarországra. A fő kártevő alak a lárva, amely a kukorica gyökerét rágva növénydőlést és terméskiesést okoz. A vonatkozó magyar szabályozás alapján a kártevő elleni védekezés termelő számára kötelező módja a vetésváltás, amennyiben a tábla talajában a kártevő lárvája megtalálható.



A kukoricabogár az a kártevő, amelyre vonatkozóan nagy biztonságú előrejelzés nem adható. Ennek az oka az, hogy az igen kisméretû tojások a talajban telelnek át, s azok a területen nem egyenletes eloszlásban, hanem gócosan, a talaj 10–20 cm-es mélységében helyezkednek el.



Visszatekintve az elmúlt időszak kukoricabogárral kapcsolatos történéseire megállapítható, hogy a gyökérkártétel mértéke jelentősen függ a tenyészidőszak időjárásától, különösképpen a csapadék mennyiségétől. Száraz, aszályos évben erős a gyökereken okozott kártétel, míg átlagos csapadékeloszlású, vagy csapadékos évben kisebb.



A vetésváltás – mint eredményes védekezési mód – mellett, a lárvák ellen leginkább a vetéssel egy menetben végzett talajfertőtlenítést alkalmazzák. Az engedélyezett talajfertőtlenítő szerek száma az utóbbi években lecsökkent, a szerválaszték meglehetősen leszûkült. Jelenleg egy szintetikus piretroid, egy szerves foszforsavészter és egy neonikotinoid hatóanyagú talajfertőtlenítő készítmény használható a lárvák ellen. A rovarölő hatóanyaggal végzett vetőmagcsávázás lárvakártételt mérséklő hatása erős lárvafertőzés esetén nem elegendő a gyökérkártétel gazdasági küszöbérték alá szorításához. A vetéssel egy menetben kijuttatott talajfertőtlenítő szer hatékonysága meghaladja a vetőmagcsávázás hatékonyságát. A vetőmagcsávázás eredményesen használható a talajlakó kártevők (drótféreg, pajor) és a fiatalkorban fellépő kártevők elleni védekezésre.

A termelési cél ismeretében, a gazdaság üzemméretének, gépparkjának, anyagi lehetőségeinek figyelembe vételével a termelőnek magának kell eldöntenie azt, hogy melyik védekezési módot, vagy azok milyen kombinációját választja a lehetségesek közül.



A Santana 1 G a talajfetőtlenítő készítmények új generációját képviseli.- kezdte előadását Somos Ferenc az Arysta LifeScience képviselője.

A készítmény hatóanyaga a klotianidin, amely a jelenleg növényvédelemben használt neonikotinoid típusú hatóanyagok közül a legújabb fejlesztés. A hatóanyag egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a növény a gyökérzetén keresztül könnyen felveszi, valamint az, hogy a növény nedvkeringésébe bekerülve a hatóanyag gyökér és csúcsi irányban egyaránt elmozdul. A hatóanyagra jellemző hatásmód a kontakt, valamint a felszívódás révén jelentkező gyomor-méreg hatás. A hatóanyagnak ez a - talajfertőtlenítő készítmények esetében – újszerû tulajdonsága lehetővé teszi, hogy a hatás a talajlakó kártevőkön túl a fiatalkori kártevőkre is kiterjedjen (pl. kukoricabarkó). Növényvédelmi szempontból fontos tulajdonsága a nagyfokú perzisztencia. Szántóföldi lebomlási kísérletekben átlagosan mért 142 napos felezési ideje lehetővé teszi, hogy a kijuttatás időpontja után akár hetekkel jelentkező kártevők ellen is eredményesen használhassuk (pl. kukoricabogár).



A Santana 1 G formulációja mikrogranulátum. A készítmény fajsúlya 1,5 g/cm3, amely jelentősen magasabb az elmúlt évek során használt készítményekétől. Ez a vetőgépek beállításánál fokozott figyelmet igényel. A pontos beállításhoz segítséget nyújthat az Arysta és az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézetének közös kísérlete alapján három mikrogranulátum-kijuttató adapterre (John Deere, Monosem, Gaspardo) összeállított beállítási javaslat, mely honlapunkról letölthető (www.arystalifescience.hu ).

A készítmény forgalmazási kategóriája I. (nagyüzemi). Az AKG programok esetében a készítmény az Integrált szántóföldi, valamint a Tanyás gazdálkodás célprogramokban várhatóan korlátozás nélkül használható.





Az elmúlt év során számos engedélyezési változás történt az Arysta LS Mo. Kft. termék kínálatát illetően- tudtuk meg Hadas Krisztina fejlesztési munkatárstól.

 

A Pychlorex 480 EC forgalmazásának utolsó éve lesz 2010, engedélyének visszavonása az idei évben várható.

Az Apacs 50 WG rovarölő szer 2009-től III. forgalmi kategóriájú, szabadforgalmú készítmény.



A Sanmite 20 WP atkaölő szer engedélye - a szermaradék értékek EU tagországok közötti harmonizációja következtében - őszibarack és csemegeszőlő kultúrákban visszavonásra került.



A Funguran-OH 50 WP 2009 óta egy ún. címkén kívüli engedéllyel is rendelkezik, miszerint a Magyar Biokultúra Szövetség tagjai és az ökológiai gazdálkodásban részt vevők olyan kultúrákban is használhatják, mely jelenlegi okirata szerint nem engedélyezett. Az érintett kultúrákban nincs olyan engedélyezett készítmény, mely a biotermesztésben elfogadott volna. Érvényessége addig tart, amíg a Fungurannak egyébként is érvényes okirata van.



A termékpalettán új gombaölő szer a Pyrus 400 SC (pirimetanil), mely egy speciális szürkepenész elleni készítmény. Szőlő, szamóca, málna és fekete szeder kultúrákban lesz használható.



A további részletekről, ill. egyéb engedélyezési információkról tájékozódhat a www.agronaplo.hu/termekinformaciok/213

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Termőföldek – Nyomás alatt…

Termőföldek – Nyomás alatt…

Augusztus első napjaiban jelent meg az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület, FAO) legfrissebb jelentése a klímaváltozás és a földhasználat els...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!