100%-on Kapuvár

Agro Napló
Egy évvel ezelõtt, november elején indult a Kisalföldi Mg. Zrt. Kapuvár melletti 1000 tejelõ tehenes szarvasmarha telepén, az 524 kW-os villamos teljesítményû biogáz üzem építése. A beruházó azon kevés EMVA pályázó közé tartozik, aki a megvalósítást komolyan gondolta, és mára teljes gõzzel termeli a villamos- és hõenergiát.


 

A biogáz üzem létesítése 2006-ban fogalmazódott meg Szajkó Lóránt vezérigazgató gondolataiban, és tanulmányútjai eredményeképpen a német UTS Biogastechnik GmbH hazai képviseletével kezdték meg az előkészítő munkálatokat. A helyi képviselet egyik tulajdonosa a Stallprofi Kft, munkatársai több mint 10 éves tapasztalattal rendelkeznek a legkorszerûbb állattartó telepek tervezésében és kivitelezésében.


 

 

Az üzem a vele párhuzamosan megépített telepi hígtrágya rendszerre épül. A napi 60m3 10%-os hígtrágya mellé 8 tonna silókukorica és 14 t almos trágya kerül beadagolásra.

 


 





A fermentorban összegyûlt 1700m3 sûrû hígtrágya felfûtése szeptemberben kezdődött el. A telepi biomassza kazán túlterheléséből adódóan a folyamat a vártnál tovább elhúzódott. Október közepén elkezdődött a siló fokozatos hozzáetetése. November közepére sikerült 3300 m3, 53% metántartalmú biogázt fejleszteni és tárolni. A hálózatra csatlakozás átmeneti egyeztetése miatt a motor beindítása 2 héttel eltolódott. Mindez jelentőségét vesztette, amikor a gázmotor egy napos kalibrálását követően 524 kW-os csúcsteljesítményen megkezdte a villamos áram termelését. 5 nap próbaüzem után az erőmû beállt a folyamatos csúcstermelésre.

 


 





A villamosenergia egy részét a szarvasmarha telep közvetlen magának termeli, a fölösleg az E-ON hálózatára kerül. A hőenergia a telepi távhővezetéken át jut el a szociális- és irodaépületbe, a mûhelybe és a fejőházba. Ez utóbbiban egy abszorbciós berendezéssel a tej hûtését is a termelt hővel oldják meg.

 




 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB kukorica portfóliója a genetikai előrehaladásnak köszönhetően évről évre, kisebb-nagyobb mértékben – az életpályájuk végét elérő hibridek kiv...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?