Amazone-újdonságok: Megújult az UG permetezõgép-család!

Agro Napló
Európa egyik legjelentõsebb permetezõgép-gyártója új piaci szegmensekben tör elsõségre.  


 

Az Amazone Európában és hazánkban egyértelmûen vezető szerepet játszik a prémium kategóriás permetezőgépek piacán. A gazdálkodók jelentős hányada azonban – az anyagi korlátok miatt – az európai átlagnál gyengébb kivitelû, olcsóbb permetezőgépeket kénytelen előnyben részesíteni.

 


 

A 2010-ben piacra kerülő modell 2400 l-es, üvegszálas erősítésû poliészter tartályát 120 cm széles, robosztus váz hordozza. A tartály biztonságosan rögzített az alvázhoz, így nincs szükség átfogó pántokra, amelyek belülről kimoshatatlan sarkokkal és zugokkal tarkított vágatokat követelnének meg a tartály falán. A permetlétartály előtt 280 l-es technológiai víztartályt, 20 l-es kézmosó tartályt és szappantartót találunk, a belsejében pedig rotációs tartálymosó fúvókák gondoskodnak a tisztavizes öblítésről. A permetezőgép geometriai nyomkövető vonószerkezettel kapcsolódik a traktor két alsó emelőkarjához. A vonórúd egy csuklóponttal rendelkezik, hossza pedig változtatható. A vonószerkezet az alvázzal egy síkban, 80 cm magasságban helyezkedik el, lelógó részegysége nincs. A vonórúd felett elhelyezkedő 6 bordás, nagy törésszögû kardántengely 250 l/min. teljesítményû membrándugattyús szivattyút mûködtet. A szivattyú folyékony nitrogénnel is üzemeltethető. A permetezőgép bal oldalán elöl elhelyezkedő megújult Vario csapteleprendszer kezelése gyorsan elsajátítható. A rajzokkal, piktogramokkal jelölt csapállások felismeréséhez nem szükséges idegen nyelv ismerete. A csapteleprendszer sajátossága, hogy a munka végeztével akár félig tele vegyszertartály esetén is leengedés nélkül átmoshatjuk a szivattyút, a szûrőket és a szórókeretet a tisztavizes tartályból vételezett vízzel. Amennyiben habosodó vagy könnyen kicsapódó anyaggal dolgozunk, lehetőség van 6 fokozatban beállítani a tartály keverésének intenzitását.





A permetezőgép feltölthető külső szivattyúval felülről vagy alsó betöltő csonkon (opció) keresztül, továbbá a saját szivattyúját és a szívóágba épített Power-Injektort (szûkülő keresztmetszetû cső) együttesen felhasználva 8 m-es önfelszívó cső (opció) segítségével. A csapteleprendszer mellett 60 l-es vegyszerbekeverő segíti a kezelő munkáját. A fokozatmentesen szabályozható bemosó-körzuhany és a felszívási teljesítmény összehangolásával azonos vízszintet tarthatunk, amelybe egyszerre nagyobb mennyiségû por alakú vagy folyékony vegyszert is beleönthetünk. A fedelet lezárjuk, beöblítjük a vegyszert, majd a fedél nyomásával tiszta vízzel kimossuk a vegyszerbekeverő tartályt. Természetesen egy Amazone permetezőgéphez akciós kivitelben is jár a teljesen automatikus, sebességarányos kijuttatást biztosító vezérlőegység. Az AMASPRAY+ vezérlőegység a permetezőgép kerekére rögzített mágnesek és jeladó segítségével méri a sebességet. A beépített átfolyásmérő impulzusai és a betáplált dózis alapján minden, a haladási sebességben történt változásra azonnal reagálnak az állítómotorok, amit a monitor kijelzőjén nyomon követhetünk. A monitor alsó részén elhelyezkedő billenőkapcsolókkal egyszerûen és gyorsan szakaszolhatunk. Végül, de nem utolsósorban szólunk a permetezőgép legjobban megtervezett, kialakított és kivitelezett részéről, a szórókeretről. A Super S szórókeret többszörösen hajlított profilból készült ultrakönnyû és szuperstabil szerkezet, amely szállítási helyzetben a permetezőgép hátulján két tartóbakra függesztve, 2,4 m szélességben helyezkedik el. Ahol a traktor elfér, ott a szórókeret is! A hátsó keretelhelyezés nagy előnye továbbá, hogy – szemben minden más (oldalra összecsukott szórókeretû) – típussal, itt nem csöpög a méreg a csapteleprendszerre, illetve a kezelőre. Kizárólag az Amazone permetezőgépek szórókeretein találhatunk edzett kúpos csapokat, amelyek technikai játék nélkül tartják a keretszakaszokat, továbbá lógás esetén a keret az alsó csavarok meghúzásával kiegyenesíthető.





A szórókeret ingás felfüggesztése, gumibakos és rugósacél kitámasztása gondoskodik arról, hogy a permetezőgép mozgása szinte egyáltalán ne adódjon át a szórókeretnek, így a keret mindig nyugodt marad. Nincs kaszálás és nincs csapkodás, hiszen csak így lehet pontos a kijuttatás, optimális a fedés, illetve kevesebb a túladagolási veszteség.

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Horsch LEEB AX

Horsch LEEB AX

A növényvédelem egyre érdekesebb lesz! Azt mindenki tapasztalja, hogy a növényvédő szerek portfóliója egyre kisebb. Ez azt jelenti, hogy a megmaradt s...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!