2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Termeljünk tejet egészséges állatokkal

Agro Napló
A tehenek tejtermelésének alakulásában számos tényezõ játszik fontos szerepet, de két olyan tényezõrõl kiemelten szólnunk kell, amelyek talán a legnagyobb problémakört alkotják és ezáltal a tehenek tejtermelésére is rendkívüli módon kihatnak. Ez a két tényezõ a tõgyegészségügy és a lábvégek állapota. A Biomin hivatása a tõgy és a lábvégek ápolása a takarmányozás által!  







Nem titok az, hogy egészséges tejet csak egészséges tőggyel lehet termeltetni, tehát a legfontosabb eleme a tejtermelésnek a tőgy egészségi állapota. A legfontosabb értékmérő ezzel kapcsolatban pedig a szomatikus sejtszám alakulása. A magas szomatikus sejtszám kialakulhat például a fekvőfelület rossz higiéniája miatt, a gyenge immunrendszer következtében, a visszamaradt krónikus tőgygyulladások kísérő jeleként, de ugyanakkor a rossz takarmányhigiénia, valamint a nyomelem- és vitaminhiány miatt is előfordulhat. A másik nagyon fontos tényező a lábvégek állapota. A különböző fertőzések, fekélyek és csülökrothadás a nedves kifutó miatt, a rossz higiéniai körülmények miatt is kialakulhatnak, ám takarmányozási rendellenességek is okozhatnak lábvégmegbetegedéseket. Például a csülökgyulladás az acidózis egyik következménye, a csülökrepedés és a csülök meglazulása pedig a nyomelem- és vitaminhiánynak köszönhető.



A BIOMIN vitalitás-programjával jelentősen javítható ez a két egészségügyi mutató, amely az állatok általános ellenálló képességének fokozásában és így a tejtermelés javulásában is megmutatkozik.





Voramin Vital Dry

A Voramin Vital Dry egy hatóanyagkeverék szárazon álló tehenek és magas vemhes előhasi üszők számára. Az E-vitamin és a bendőstabil szelén szinergista módon védik az immunrendszert és gondoskodnak a magzatburok visszamaradás megelőzéséről és a tőgy egészségéről. Magas magnéziumtartalma támogatja az izommunkát ellés után. A magas foszfor- és az alacsony kálciumtartalom segíti a parathormon termelését, ami szabályozza a kálcium mobilizációját a csontokból, és megelőzi az ellési bénulást. Szerves kötésû cink gondoskodik a védekezőképességről, a szaru minőségéről és a tőgybimbózáródásról a magasvemhes teheneknél.



Voramin Organo SP

A laktáció első hónapjaiban a tejelő tehenek anyagcseréje extrém igénybevételnek van kitéve. A nyomelemhiány a szarvasmarháknál gyakran teljesítmény visszaesés­hez, lesoványodáshoz, a csontok, a bőr és a szőrzet elváltozásához, és mindenekelőtt termékenységi zavarokhoz és halvaszületéshez vezet. A Voramin Organo SP szerves kötésû nyomelemeket tartalmaz, amelyek az állat számára könnyen felvehetők és bendőstabilak. A Voramin Organo SP különösen stresszhelyzetekben, a tejelő tehénállományokban fellépő rangsorért folytatott harcban, ellésnél és hormonális változásnál, magas tejtermelésnél, utómelegedett és szennyezett tömegtakarmánynál, sántaságnál, tőgygyulladásnál, termékenységi zavaroknál, magzatburok visszamaradásnál és a méh fertőződéseinél alkalmazható.



Voramin TransVital GE

A Voramin TransVital GE a nagy teljesítményû tehenek számára készült a tejtermelés kezdetére bendőstabil energiával a lecsökkent testzsírmobilizáció miatt. Válogatott fehérjeforrások, mint pl. a tejképzéshez szükséges aminósavak stabilizálják a tejfehérje tartalmat a laktáció kezdetére. Ezenkívül élő élesztőt tartalmaz, ami gondoskodik a magas takarmányfelvételről a tranzit periódusban. Ezáltal biztosított a kiváló bendőállapot, az egészség és a teljesítmény.



Bov Vital ML Ca

A Bov Vital ML Ca komplett premix a nagyteljesítményû tehenek számára készült, a tejtermelés első 100 napjára, illetve a 25 l-nél

magasabb napi tejtermeléshez. A szerves kötésû cink, az E-vitamin, a bendőstabil szelén és a speciális bendőpufferek gondoskodnak az anyagcsere biztonságáról és ezáltal a bendő, a lábvégek és a tőgy egészségéről.



Bov Vital forte Ca

A Bov Vital forte Ca komplett premix a nagy teljesítményû tehenek számára készült, a tejtermelés első 100 napjára, illetve a 25 l-nél magasabb napi tejtermeléshez.

A szerves kötésû cink, a B-vitamin komplex, a megnövelt E-vitamin, a bendőstabil szelén, a speciális bendőpufferek és a biotin gondoskodnak az anyagcsere biztonságáról és ezáltal a bendő, a lábvégek és a tőgy egészségéről, a perzisztens tejtermelésről.



Bov Vital Top Ca

A Bov Vital Top Ca komplett premix a nagy teljesítményû tehenek számára készült, a tejtermelés első 100 napjára, illetve a 25 l-nél magasabb napi tejtermeléshez.

A szerves kötésû bendőstabil nyomelemek, a megnövelt E-vitamin-, biotin- és szeléntartalom, valamint speciális bendőpufferek gondoskodnak a nagy teljesítményû tehenek egészséges anyagcseréjéről és teljesítőképességéről. A B-vitamin-komplex (niacin) és a nagy dózisú élő élesztő biztosítja a magasabb takarmányfelvételt és a jobb takarmányértékesítést. A Bov Vital Top Ca komplett premix használatával megelőzhető az acidózis, a ketózis és egyéb anyagcserezavarok, a lábvégbetegségek és a tőgygyulladás, csökkenthető a szomatikus sejtszám a tejben, valamint javíthatók a termékenységi mutatók és elkerülhető a magzatburok visszatartás.



Mycofix®

A mikotoxinok gombák által termelt mérgező anyagok, amelyek károsak az egészségre, és számos betegség előidézői és felerősítői. Mivel a mikotoxinok feldúsulhatnak a szervezetben, ezért a problémák lassan jelentkeznek, és hatásukat hosszú ideig kifejtik. A következmények: az immunrendszer gyengülése (immunszupresszív hatás), sántaság, magas szomatikus sejtszám a tejben, csökkenő takarmányfelvétel és termékenységi problémák. A gombatoxinok, melyek Európában a legnagyobb gazdasági kárt okozzák, toxinkötőkkel nem semlegesíthetők. A Mycofix® révén, amely a toxinokat nem csak megköti, hanem enzimatikus úton lebontja, megbízható termék áll rendelkezésünkre a legelterjedtebb gombatoxinok ellen.



Amennyiben a termékekről bővebb felvilágosítást szeretne, kérjük vegye fel a kapcsolatot a magyarországi irodával és kérje szaktanácsadó kollégáink segítségét.



BIOMIN Takarmányozási Kft.

9200 Mosonmagyaróvár,

Kossuth L. u. 14., Hungary

Tel.: +36 96 576 133

Web: www.biomin.net


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!