A BIOMIN-koncepció a laktáció egészséges beindításáért

Agro Napló
A tejelõ tehenek kiváló termékenysége, optimális takarmányfelvétele és egészsége döntõ szempont a sikeres és jövõbemutató tejtermelésben. Azonban az ellés körüli idõszakban két fontos problémakörrel kell számolnunk, amelyek jelentõsen befolyásolják a költséghatékony termelést.  



Az egyik a szárazonállás problémaköre, ahol két fontos probléma adódhat. A ketózis a magasvemhesség idején kezdődik, ugyanis itt csökken le az állatok takarmányfelvétele mintegy 30%-kal, de a tápanyagigény közel 50%-kal magasabb. Ennek kompenzálására az állat a tartalékokat mozgósítja, a testzsír lebontása pedig megterheli a májat. Az ellés előtti hormonális változások és az energiahiány gyengítik az állatok védekezőképességét, a gyenge immunrendszer miatt pedig különböző fertőzések léphetnek fel.



A másik problémakör maga a laktáció beindulása. A szárazonállás alatti esetleges Ca-felesleg miatt a tejtermelés kezdetére elégtelen Ca-hozzáférése lehet az állatoknak, így könnyen kialakulhat ellési bénulás. A magzatburok visszamaradás, a kórokozók méhben való elszaporodása miatt hüvelyfolyás alakulhat ki. A laktáció 2. hónapjában pedig teljesítményvisszaesés lehetséges, mert az alacsony takarmányfelvétel és így a zsírdepók lebontása miatt májterhelés léphet fel és az energia- és fehérjehiány gátolja a tejképződést. A BIOMIN specialitás-programjával jelentősen javíthatók azok az ellés körüli paraméterek, amelyek az állatok egészségének megtartásában, a termékenységben és a tejtermelésben jelentős szerepet játszanak:





Mycofix® A mikotoxinok gombák által termelt mérgező anyagok, amelyek károsak az egészségre, és számos betegség előidézői és felerősítői. Mivel a mikotoxinok feldúsulhatnak a szervezetben, ezért a problémák lassan jelentkeznek, és hatásukat hosszú ideig kifejtik. A következmények: az immunrendszer gyengülése (immunszupresszív hatás), sántaság, magas szomatikus sejtszám a tejben, csökkenő takarmányfelvétel és termékenységi problémák. A gombatoxinok, melyek Európában a legnagyobb gazdasági kárt okozzák, a hagyományos toxinkötőkkel nem semlegesíthetők. A Mycofix® révén, amely a toxinokat enzimatikus úton lebontja, megbízható termék áll rendelkezésünkre a legelterjedtebb gombatoxinok ellen.





Biomin® TopVital A jól mûködő immunrendszer a legfontosabb pillére a kórokozók elleni harcnak. A Biomin® TopVital biztosítja az állatok védelmét stresszhelyzetekben, erősíti az ellenállóképességet, és növeli a vitalitást a téli hónapokban és az átmeneti időszakokban. Az állatokat ellátja a szükséges vitaminokkal, nyomelemekkel és antioxidánsokkal.

 



Biomin® Vit E 100 Az E-vitamin és a szelén kiegészítik egymás biokémiai tulajdonságait és szinergista hatást kifejtve védik a szöveteket az oxidatív károsodástól. A Biomin® Vit E 100 alkalmazásával megelőzhető az E-vitamin- és a szelénhiány, ezáltal a szövetek ellenállóbbak lesznek a gyulladásokkal és a betegségekkel szemben. A Biomin® Vit E 100 a lábvégbetegségeknél, illetve ezek megelőzésére használható. Rendkívül jó hatású a magas szomatikus sejtszám csökkentésében, a termékenységi problémák esetén, valamint a szárazonállás idején alkalmazva a borjak életerőssége nő. A húgy-ivarszervek gyors regenerációja érdekében is ajánlott az alkalmazása.





Biomin® GlukoPlastikum Az ellés utáni első napok extrém igénybevételt jelentenek az anyagcserének. Következmények: csökkent takarmányfelvétel, gyenge kérődzés, lesoványodás és a takarmány visszautasítása. A Biomin® GlukoPlastikum védi a májat, alkalmas a ketózis, a zsírmobilizációs szindróma és az ellési bénulás megelőzésére, ill. a kezelés támogatására.





Biomin® PropiCalc oral Az ellés egy kritikus szakasz a nagy teljesítményû teheneknél. A tejtermelés megindulásával gyakran annyira lecsökken a vér Ca-szintje, hogy a normál takarmányozással nem lehet kiegyenlíteni. A tejtermeléssel ugyanakkor energiadeficit is keletkezik, ami anyagcserezavarokhoz vezet. A Biomin® PropiCalc oral a tehenek, különösen a nagy teljesítményû egyedek Ca- és energiapótlására szolgál az ellés idejére, hogy elkerüljük az olyan Ca-hiányból és táplálkozási zavarokból eredő betegségeket, mint az ellési bénulás és az acidózis.





Biomin® pHD dairy A laktáció első napjaiban a Ca rendelkezésre állása az előkészítő időszak takarmányozásának kation-anion mérlegétől függ. Ennek eltolódása ellési bénuláshoz, magzatburok visszamaradáshoz, méhgyulladáshoz, oltógyomor áthelyeződéshez és másodlagosan fellépő anyagcsereproblémákhoz vezethet. A Biomin® pHD dairy magas Ca-hasznosíthatóságot biztosít a laktáció kezdetére, ezáltal minimalizálja a magzatburok visszatartás és az ellési bénulás kockázatát, valamint a másodlagosan fellépő anyagcsereproblémákat az ellés után.





Voramin Organo SP A laktáció első hónapjaiban a tejelő tehenek anyagcseréje extrém igénybevételnek van kitéve. A nyomelemhiány a szarvasmarháknál gyakran teljesítményvisszaeséshez, lesoványodáshoz, a csontok, a bőr és a szőrzet elváltozásához, és mindenekelőtt termékenységi zavarokhoz és halvaszületéshez vezet. A Voramin Organo SP szerves kötésû nyomelemeket tartalmaz, amelyek az állat számára könnyen felvehetők és bendőstabilak. A Voramin Organo SP különösen stresszhelyzetekben, a tejelő tehénállományokban fellépő rangsorért folytatott harcban, ellésnél és hormonális változásnál, magas tejtermelésnél, utómelegedett és szennyezett tömegtakarmánynál, sántaságnál, tőgygyulladásnál, termékenységi zavaroknál, magzatburok visszamaradásnál és a méh fertőződéseinél alkalmazható.





Biomin® Beta Carotin Kuh 6000 A peteérés, a tüszőrepedés és a vemhesség fenntartása A-vitamin igényes folyamatok. Az A-vitamin nem tud behatolni a petesejtbe, de a béta-karotin, az A-vitamin provitaminja átjut a sejthártyán, és ott a karotináz enzim segítségével A-vitaminná alakul.

A modern tartósítóeljárások során, mint pl. a szárítás, a természetes béta-karotin nagy része lebomlik. A Biomin® Beta Carotin Kuh 6000 alkalmazása a nagy teljesítményû teheneknél egyre időszerûbb, mert az egész éven át adott szilázsra alapozott takarmányozás nem fedezi az állatok béta-karotin igényét.



Amennyiben a termékekről bővebb felvilágosítást szeretne, kérjük vegye fel a kapcsolatot a magyarországi irodával és kérje szaktanácsadó kollégáink segítségét.

BIOMIN Takarmányozási Kft.

9200 Mosonmagyaróvár,

Kossuth L. u. 14., Hungary

Tel.: +36 96 576 133

Web: www.biomin.net


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!