Kiss M. Vencel a Valtrákra esküszik

Agro Napló
A finn Valtra traktorokat üzembiztosnak és hosszú használati idejûnek tartja, ezért is használja azokat mindennapi munkájában Kiss M. Vencel kapuvári családi gazdaságában. A gazdálkodó Valtra gépparkja nemrégiben egy Valtra T 202-es Versu nagy teljesítményû modellel gyarapodott.  






 

 

A nyugat-dunántúli gazda az Agro Naplónak elmondta: másfél évtizede kezdte meg korábbi MTZ gépparkjának cseréjét. Az első Valtra traktort 1994-ben vette meg azzal a szándékkal, hogy korszerûsítse gépparkját. Ez az erőgép már jóval többet tudott, mint a Belorussziában gyártott traktorok, lényegesen kényelmesebb és megbízhatóbb volt az MTZ-knél – mondta a kapuvári gazdaság tulajdonosa.

Az első megvásárolt Valtra traktor a gazdaságban 85 lóerős volt, majd ezt követte egy 160 lóerős, más márkájú erőgép.



Később a 85 lóerőset egy 90 lóerőt meghaladó , szintén Valtra erőgépre cserélte le. A mostani T 202-es Versu modell már a hatodik Valtra traktor a gazdaságban. Mint azt Kiss M. Vencel többször is hangsúlyozta, azért maradt meg mindvégig a Valtra erőgépek mellett, mert megbízhatóak, hosszú élettartamúak és alacsony fogyasztásúak.

A legkisebb teljesítményû Valtra traktort a vállalkozás már 8 éve használja a gazdaságban, és mintegy 15 ezer üzemórát teljesítettek a géppel. Ezalatt igen kevésszer hibásodott meg a traktor, a gazdaság tulajdonosa szerint csak az úgynevezett kopó alkatrészeket kellett az erőgépben kicserélni. Ezért is döntött úgy, hogy a Valkon 2007 Kft-től újabb nagy teljesítményû Valtra traktort vásárol.



A gépeket általában az eladó cég visszavásárolta és így lett a géppark egyre korszerûbb és modernebb. A gazdaságban most négy Valtra erőgép dolgozik. Így pillanatnyilag van egy 90, egy 180 lóerős korábban beszerzett traktor, valamint az idén ősszel sikerült megvásárolni a nagyon korszerû egyedi motorvezérléssel rendelkező N111 ECO HiTech 122 lóerős, és az új fejlesztésû sebességváltóval szerelt T202 Versu típusú, 200 lóerő teljesítményû erőgépeket. Ez a géppark jelenleg a teljes gazdaságot ki tudja szolgálni.

Kettős öröm volt ennek a két traktornak az átadása a Valkon Kft-nél: ez az első Versu traktor, amely Magyarországon boldog tulajdonosa birtokába került, és az N111-es a Valkon Kft. két éves Valtra márkaképviselete alatt a 150-ik átadott Valtra traktor.



A traktorok számát azért növelte Kiss M. Vencel, mert korábban gyakran még éjszaka is dolgozni kellett a gépekkel, ugyanis 300 hektárt nem tudtak kiszolgálni. Ezért úgy döntött, hogy újabb nagy teljesítményû gépet állít munkába. Emellett a betakarítási munkák is gyorsabban elvégezhetőek több traktorral. Így biztosítható az optimális idő mind a talajmunkára, mind pedig a betakarításra.

Kiss M. Vencel mintegy 300 hektáron gazdálkodik összességében. Ennek a földterületnek mintegy a fele saját tulajdonú, fele pedig bérlemény. A gazdaságban főként búzát, kukoricát, árpát és napraforgót termelnek. Emellett tartanak még 150 szarvasmarhát és 400 sertést is. Valamint vannak még úgynevezett hobbilovak is az istállóban. Így a cég árbevétele 200-300 millió forint között van évente a gazda becslése szerint. A gazdaságban dolgoznak családtagok és alkalmazottak is.



A gazdálkodó nem tudta pontosan megmondani, hogy a szántóföldi növénytermesztésből vagy az állattenyésztésből származik-e több bevétele. Szerinte ugyanis a mezőgazdaságban pillanatnyilag minden ágazat padlót fogott. Úgy fogalmazott, hogy az idei év pangása miatt egy-két traktor árától biztosan elesett. (Ez szerény számítások szerint is mintegy 50-60 millió forint árbevétel-kiesést jelentett a kapuvári gazdaságban.)

A gazdálkodó szerint a kedvezőtlen piaci viszonyokat a nyomott gabonaárak idézték elő. Példaként említette: tavaly a malmi búza tonnájáért átlagosan 38 ezer forintot fizettek neki, míg most ugyanezért a mennyiségért a felvásárlóktól 10 000 forinttal kevesebbet, azaz 28 ezer forintot kap tonnánként. A mûtrágya ára is rendkívüli módon megnőtt. Ez az önköltséget jelentősen megemelte, ami minimum 20 százalékkal növekedett.



A gazdálkodó úgy vélte: ahhoz, hogy helyzete javuljon, az országos helyzetnek kell javulnia mindenekelőtt. A gazdaságban az állattenyésztéssel kapcsolatban teljes önellátásra rendezkedtek be, azaz az állatok azt a takarmányt kapják, amit a gazdaságban megtermelnek. Ennek ellenére Kiss M. Vencel szerint „kutyaszorítóban” vannak.

Szerencseként említi, hogy a tehenek által adott tejet a környékbeli településeken értékesíteni tudják, mert vettek egy szállítóautót, amiben helyben ki tudják szolgálni a vevőket, és ezzel járják a környéket. Ez ad a gazdaság finanszírozásában némi mozgásteret – mondja a gazdálkodó. A direkt értékesítés során ugyanis egy liter tejért mégsem 55 forintot kapnak literenként, mint a tejfeldolgozó üzemektől, hanem 150 forintot. Az áfát levonva ez mintegy 120-130 forintos nettó árat jelent. Ez másfélszer több, mint amit a tejipar ad az alapanyagért. Emellett persze a tejfeldolgozóknak is értékesítenek tejet, mivel az egész termelést direkt módon nem lehet értékesíteni.



A gazdálkodó olyan jövőt képzelne el a magyar mezőgazdaság számára, amelyben a magyar termékek elsőbbséget élveznének az import árukkal szemben. Szerinte ugyanis a magyar gazdálkodók el tudnák látni az ország teljes lakosságát megfelelő mennyiségû és minőségû élelmiszerrel. Emellett pedig a terméktöbbletnek új piacokat kellene keresni.



– an –

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Valtra fülke a kezelő kényelméért

Valtra fülke a kezelő kényelméért

A finnországi Valtra gyár jelenlegi fülkéi természetesen ROPS és FOPS bevizsgáláson estek át. Ezzel nem elégednek meg a fejlesztőmérnökök, a fülkekial...

Megszülettek az első LEADER döntések

Megszülettek az első LEADER döntések

Több mint 350 kérelem támogatásáról született döntés első körben a LEADER Program helyi fejlesztéseket támogató pályázatai esetében – adta hírül a sza...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?