Milyen a jól használható homlokrakodós traktor?

Agro Napló
A finnországi Valtra traktorgyár olyan traktorokat tervez és gyárt, amik a gyári összeszerelő sorról legördülve azonnal munkára foghatóak.

A felhasználók gyári opciók széles választékából válogathatnak, a homlokrakodót is kérhetik gyári felszereléssel, különböző vezérlési móddal. Így lehetünk biztosak a traktor-homlokrakodó páros tökéletes illeszkedéséről és problémamentes működéséről. A gém le- és felakasztása 2 percen beül elvégezhető. Homlokrakodós munkaeszközök széles választékából választhatunk munkafolyamatainknak megfelelően.

A magyarországi erőgéphasználat alapján megállapíthatjuk, hogy homlokrakodós munkákra leginkább a 80–150 lóerős traktorokat használjuk. Alapvető elvárás, hogy a magasítós pótkocsikat meg tudja rakni, emiatt a minimum 4 m-es billenőcsapnál mért emelőmagasságnak meg kell lennie.

A 80 lóerőnél kisebb traktorok homlokrakodói ezt nem tudják teljesíteni, a 150 lóerőnél nagyobb traktorok homlokrakodós alkalmazása nem indokolt. A nagyobb traktorok méretükből adódóan nem elég agilisak, és alkalmazásuk nem gazdaságos erre a munkára.

Homlokrakodózásra főként az A vagy N Szériás Valtrákat ajánljuk. Mindkettőre jellemző a rövid orrész, így messzebbre nyúlik ki a rakodógémünk. Így a kerék hamarabb éri el a jászolt mint a traktor orra.

Az A-s méretében kisebb, fordulóköre 4 m, tömege 4 tonnától indul. Az N-es alaptömege 6300 kg, alváza és fülkéje nagyobb, fordulóköre 4,5 m. A kicsi Valtra is erős, 98 literes hidraulika szivattyúval szerelt, az N-esbe modelltől függően akár 200 l/perces szivattyút is kérhetünk. Nem részletezzük a technikai adatokat, e helyett inkább pár szóban bemutatjuk milyen tulajdonságok azok, amik a Valtrákat igazán jó homlokrakodós traktorokká teszik.

Alapkivitelben a hidraulika szivattyúról közvetlenül tápláljuk a homlokrakodó elosztó tömbjét, amit vagy mechanikus vagy elektrohidraulikus joystickkal vezérelünk. Amennyiben a legprofibb verziót választjuk a traktorra, mellső elektromos elosztó szeleptömb kerül felszerelésre. Ezeknek a szelepeknek a vezérlését ebben az esetben a kartámaszba integrált, kézre álló elektronikus joystickkal tehetjük meg. Az utóbbi esetben hidraulika asszisztens áll rendelkezésre a fellépő hidraulikus igény minél gyorsabb kielégítése érdekében: a rakodó vezérlésekor a motorfordulatszám automatikusan megemelkedik.

A Valtrák híresek a precízen és pontosan kapcsoló elektrohidraulikus irányváltójukról. Elektronikusan vezérelt, külön előre-hátrameneti lamellás tengelykapcsolónk van. Köszönhető a körültekintő  tervezésnek az irányváltások minden körülmény között lágyan történnek, lejtős területen sem gurul meg a traktor.

Az előre vagy hátra haladáskor nem kell az irányváltó kart kitegyük üresbe, az Auto Kuplung funkció végzi a kuplung kapcsolását. Elég ha rálépünk a fékpedálra, a kuplung oldása automatikusan megtörténik. Amikor levesszük lábunkat a fékpedálról a kuplung kapcsol és a traktor lágyan elindul.

Körülményektől függően állíthatjuk az elindulás lendületét, előre programozhatjuk az előre-hátra  elindulási sebességfokozatot is. Vezető komfortját tovább emelhetjük, amennyiben szeretnénk beprogramozhatjuk a hátsó munkalámpák automatikus kapcsolását: az irányváltó kar hátsó állásában a hátsó munkalámpák felkapcsolnak. A homlokrakodóhoz első tetőablakot ajánlunk.

www.valkon.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Traktoros homlokrakodók

Traktoros homlokrakodók

Európában a mezőgazdasági rakodási munkák nagyobbik részét a traktoros homlokrakodók végzik. A családi kisgazdaságok szinte mindegyikében megtalálható...

Valtra fülke a kezelő kényelméért

Valtra fülke a kezelő kényelméért

A finnországi Valtra gyár jelenlegi fülkéi természetesen ROPS és FOPS bevizsgáláson estek át. Ezzel nem elégednek meg a fejlesztőmérnökök, a fülkekial...

Megszülettek az első LEADER döntések

Megszülettek az első LEADER döntések

Több mint 350 kérelem támogatásáról született döntés első körben a LEADER Program helyi fejlesztéseket támogató pályázatai esetében – adta hírül a sza...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!