2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Aktív tejsav-baktériumok az optimális szilázsminõségért

Agro Napló
Mi a BIO-SIL?





1. Mi a BIO-SIL®?



A BIO-SIL® egy liofilizált baktériumkultúra, amely a Lactobacillus plantarum DSM 8862 (1) és a Lactobacillus plantarum DSM 866 homofermentatív baktériumtörzseket tartalmaz. Meghatározott körülmények között kis mennyiségû ecetsavat is elő tudnak állítani. Megfelelő alkalmazás mellett 300.000 cfu (2) /silózandó anyag gramm oltási arány garantált. A baktériumszám és -aktivitás átadása előtt a terméket kétszer tesztelik a minőség biztosítása céljából. Ezek a magas teljesítményû tejsav-baktériumtörzsek a természetből származnak, nem génmódosítottak. Így a BIO-SIL® intenzív tejtermeléshez is javasolt, és biogazdálkodásra is alkalmas (ellenőriz és igazolja az Alicon GmbH, D-73728 Esslingen).





A BIO-SIL®-t a DLG (3) a következő kategóriákban hagyta jóvá: 1b, 1c, 4b és 4c.



1b: Az erjedési folyamat javítása közepesen silózható, legalább 35% szárazanyag-tartalmú, illetve megfelelő erjedési szubsztráttal rendelkező takarmányok (füvek, hüvelyesek, kukoricaszilázs, erjesztett gabona szilázs (WCS)) esetében.

1b: Az erjedési folyamat javítása könnyen silózható, 35–50% szárazanyag tartalmú, illetve megfelelő erjedési szubsztráttal rendelkező takarmányok (füvek, hüvelyesek, kukorica szilázs, erjesztett gabonaszilázsok) esetében.

4b: Az emészthetőség javítása.

4c: A tejhozam javítása.





2. Alkalmazási utasítások



A BIO-SIL® közvetlenül alkalmazás előtt vízben feloldható. A BIO-SIL®-t 100 g-os kiszerelésben, alumínium tasakokban szállítjuk. Ezt a mennyiséget 100 l nem klórozott vízben oldjuk fel, amely 100 t silózandó anyaghoz elegendő (1g BIO-SIL® silózandó anyag tonnánként). Klóros víz esetén a Chlor-ex nevû termékünket ajánljuk.



Jobb, ha a folyékony baktériumkultúrát a takarmányaratóval (a szecskázó rekesz elé fecskendezve), önadagoló takarmány trélerrel (az anyagáramlásra a felszedő fölé fecskendezve) vagy az AG BAG géppel közvetlenül a préselő rotoron használjuk. A silózandó anyagban minden esetben a kultúrák egyenletes eloszlását értük el. Automatikus, teljesen elektronikus adagolóeszközök kaphatók a takarmány tömegáramlási arányától függően. Könnyû, univerzálisan tesztelt és biztonságos termékkezelést garantálnak.





Csökkenthető a silózandó anyag tonnánkénti folyadékmennyisége a silozógépben?



Az ideális eloszlásnak köszönhetően a folyadékmennyiség csökkenthető silózandó anyag tonnánként kb. 0,4 l-re. Egy napon belül nem szükséges újratölteni. Ha a folyadékmennyiséget csökkentjük, a baktériumkoncentrációt annak megfelelő mértékben kell növelni.





Az oltás mennyi ideig marad jó?



Az oltás tartóssága (késleltetés) a gazdaságban való felhasználás esetén nagyon fontos. A tejsav-baktérium aktivitást érintő méréseink igazolták hogy az aktivitás legalább 72 órán át fenntartható (lásd még 1. ábra).

 


 

 

A DLG-jóváhagyási mintához képest, amelyben az oltóanyagot egy 1-2 órás puffadási időszak után tesztelik, a BIO-SIL® aktivitása 120%-ra nőtt 12 óra után, és ez 72 órán át tartott. Ez azt sugallja, hogy a baktérium oldat legalább 3 napig használható az élő baktérium aktivitásának csökkenése nélkül. Gyakorlatilag ez nagyon fontos például rossz idő vagy gépleállás okozta rövidebb megszakítások miatt. Az oldatban lévő hőmérséklet azonban hosszabb ideig nem haladhatja meg a 24°C-ot.





Mennyi ideig tartható el a liofilizált termék?



Hûtőgépben (4-6°C) tárolva az eltarthatósági idő 1 év, 18°C-on tárolva 2 év.





3. Miért hasznos az olyan hatékony, DLG által tesztelt tejsav-baktérium, mint a BIO-SIL® adagolása a jó minőségû szilázs előállításához?



Az epifitikus tejsav-baktérium növényeken lévő populációját nagy változatosság jellemzi. Ezen kívül, különösen az első nyírású fû és az erjesztett gabona­szilázsokat számos nem kívánatos mikroorganizmus, mint pl. az élesztő és a penész fertőzi meg (lásd 1. táblázat).

 


 



• A tejsav-baktérium gyors tejsavképző képessége nagyon változatos. Ez a képesség nem kapcsolható fajhoz vagy típushoz, sem érettségi fázishoz, vetésforgóhoz, trágyához vagy trágyázási intenzitáshoz; így nem lehet pontosan meghatározni.

• Az esetek kb. 80%-ában a természetes tejsav-baktérium populációja nem megfelelő a gyors pH érték csökkenés eléréséhez (kevesebb, mint 3 nap alatt). Ez vonatkozik a kukoricaszilázsokra is, bár a kukoricaszilázs könnyen silózható az erjedő szénhidrátok nagy mennyiségének köszönhetően.

• Az aktív tejsav-baktérium, mint a BIO-SIL® hozzáadása fontos lépése a csúcsminőségû szilázs előállításának.







4. Mik a BIO-SIL® használatának kifejezett előnyei és hatásai silózáskor?



• Gyors pH érték csökkenés (stabil pH értéket érünk el 1-2 nap alatt, ha az élesztők és penészek hatását gyorsan megszüntetjük).

• Kisebb protein-degradáció

• A szárazanyag-veszteség közel 5%-os csökkenése (a takarmány típusától függően).

• Az emészthetőség 2%-os növekedése 3%-ra.

• Az energiakoncentráció 0,2%-os növekedése 3%-ra.

• Az energiakoncentráció növekedése 0,2-ről 0,3 MJ NEL/szárazanyag kg-ra.

• A takarmánybevitel növekedése (0,5-ről 1,5 kg/állat és nap értékre)

• A tejhozam növekedése kb. 1l/állat és nap mértékben.

• A hûtés kb. 5°C-os csökkentése a silózási eljárás során, így alacsonyabb tápanyagveszteség és megnövekedett tárolási stabilitás érhető el.

• A tejsav-tartalom növekedése és az ecet erjedés erős csökkenése, különösen nedves szilázsok esetében (ezáltal nagyobb takarmánybevitel).

• A BIO-SIL®-lel kezelt takarmány akár 7 nap elteltével adható.



Az előnyöket csak akkor érhetjük el, ha a jó silózási technológia alapelveit gyakoroljuk a silókészítés minden fázisa során.



• A szilázst gyorsan töltsük,

• rendesen töltsük fel,

• a legjobb lefedés 2 mûanyag lappal,

• biztosítsunk megfelelő feed out arányt (1,5 m/hét télen, 2,0–2,5 m/hét nyáron).





A DLG-tesztekből származó előnyöket a 2. ábra és a 2. táblázat szemlélteti

 


 


 

 



5. A BIO-SIL® alkalmazásának gazdasági tényezői



A 3. táblázatban lévő számítás az energiatartalom növekedésén (+0,2 MJ NEL/szárazanyag kg), a szárazanyag bevitel növekedésén (+0,5-1,0 kg napi szárazanyag) és a tejhozam növekedésén (1,7–2,7 kg/állat és nap) alapul, amit gazdaság szinten és különböző tesztek során tapasztaltunk. Egy igen nagy előny érhető el a BIO-SIL® használatával, bár a tápanyagveszteség bizonyított csökkentése nem lett figyelembe véve.

 


 

 



6. A BIO-SIL® alkalmazása során gyakran feltett kérdések



Milyen gyakran kell tisztítani a folyadékadagolót?



Az adagoló készüléket heti egyszer, majd a szezon végén kell alaposan kitisztítani.





Kell számítani arra, hogy a BIO-SIL® korrodálja a mezőgazdasági gépeket?



Nem.





A BIO-SIL® oltási koncentrációja miért 300 000 cfu/silózandó anyag és miért nem  1000 000 cfu/g?



Nem csak az oltási koncentráció számít a sikeres silózásnál, hanem a tejsav-baktérium hatékonysága és aktivitása is. Nagyszámú (ezernyi) tejsavképző törzs létezik különböző tulajdonságokkal és aktivitásokkal. Amikor egy oltóanyagot kiválasztunk, kifejlesztünk és legyártunk, fontos olyan magas hatékonyságú, gyors tejsav-erjesztésû, többféle cukor felhasználására alkalmas törzsek kiválasztása, amelyek nagy aktivitásúak, még a megszokottnál rosszabb körülmények között is. Fontos szerepet játszanak a fiziológiai tulajdonságok is (például az oltóanyagban az aktivitás és a túlélési arány).

A baktériumok különleges kiválasztási és gyártási eljáráshoz kapcsolódó kezelése által tud egy olyan magas teljesítményû baktériumkultúra, mint a BIO-SIL®, ugyanolyan vagy még magasabb hatékonyságot elérni, mint a más törzsekkel vagy mgasabb csíráztatási számokkal rendelkező kultúrák. Ezért a DLG minőségjele a készítmények hatását garantálják, nem pedig a tesztek keretein belüli csíráztatási számot.





A baktériumtörzsek vagy fajok száma fontos a baktériumkultúrák hatékonyságához?



Nem. A kultúrák hatását teszteljük. Ritkán valóban megtörténik, hogy egy magas teljesítményû Lactobacillus plantarum törzs jobb hatást ér el, mint 5 különböző tejsavképző törzs keveréke.





Gyakran hallunk a tejsavas baktériumkészítményekben lévő enzimekről. Ez mit jelent?



Az olyan enzimek, mint az amilázok, cellulázok és egyebek képesek felbontani, ezáltal a tejsav-baktériumok számára elérhetővé tenni a polimolekuláris szénhidrátokat. Felhasználásukat mégis számos tudós vitatja. Kritizálják például azt, hogy az enzimek további növényi sejteket pusztítanak el, ami a kiömlés, ezzel a veszteség növekedését eredményezheti. Az enzimek hozzáadása továbbá még drágábbá teszi a terméket; a gazdasági előnyét azonban eddig még nem tudták kimutatni. Úgy hisszük, hogy az enzimek hozzáadása jelenleg nem szükséges, ha a szakszerû szilázstermelés minden ismert technikáját alkalmazzuk.



A tejsavas baktériumot folyadék vagy granulátum formában adagoljuk inkább?



A DLG-tesztek során a folyadék és a granulátum termékek is hatékonynak bizonyultak. A granulátum alkalmazása gyakran könnyebbnek tûnik, mivel így nem szükséges, hogy víz is rendelkezésre álljon. Ez azonban csupán szervezés kérdése, és bármilyen típusú folyadékadagolóval könnyen feloldható. Egy másik hátrány, hogy a granulátumot nem tudjuk olyan egyenlően eloszlatni a silózandó anyagon, mint a folyadékot. Az oltott, granulált tejsav-baktériumot ezen kívül a silózandó anyag nedvességtartalmának segítségével kell hatékony formába hozni.



3. táblázat: a biológiai adalékanyagok hatékonysága a fûszilázsok esetében (Richter és Büchele, BLW 16, 31-33, 2000) A 3. táblázat mutatja a folyadék és granulátumok alkalmazásának hatását a szárazanyag veszteség, pH esés és NH3-N tartalom tekintetében. Ezek friss tanulmányok eredményei. A DLG pontozás (maximum 100) megmutatja a száraz oltóanyaggal szemben a folyadék előnyeit.

 


 



Zierenberg első eredményei (4. táb­­l.) bemutatják, hogy a BIO-SIL® termék csökkenti a nemkívánatos Enterobaktériumok kon­centrációját, melyet anyagcseretermékei, az Endotoxinok jellemeznek. Ezek a biotoxinok okozhatnak tőgygyulladást, és hasonló betegségeket. Összegezve tehát úgy gondoljuk, hogy a folyadék alkalmazása jelentősen jobb eredményekkel jár, mint a granulátumok adagolása.

 


 







Miért jobb a homofermentatív tejsav-baktérium a heterofermentatívnál?



Homofermentatív baktériumokkal biztosítjuk a magas takarmánybevitelt, az alacsonyabb ecetsav-tartalom miatt.

A szarvasmarhák nem kedvelik az ecetsav átható illatát. A homofermentatívok mutatják továbbá a legalacsonyabb szárazanyag-veszteséget.





A BIO-SIL® használatának van pozitív hatása a fehérjére?



Igen, a fehérje-degradálás alacsonyabb, tehát a szilázs fehérjeminősége jobb. Ezt a pH gyors csökkenése okozza (3 napnál rövidebb idő alatt), ami megakadályozza a fehérjebontó enzimek aktivitását.





A BIO-SIL® használata ajánlatos minden silózó rendszerhez (AG BAG mûanyagzacskók, áthajtó, kazal- és bálasilókhoz)?



Az erjedési folyamat elve független a silózó rendszertől. A BIO-SIL® optimális hatása csak akkor érhető el, ha a jó silózási technológia elveit gyakoroljuk a szilázskészítés fázisai során.





A BIO-SIL® hasznos minden silózandó anyag esetében?



Elméletben igen. A BIO-SIL® baktériumtörzseinek jó hatásuk van a nedves szilázsokra, magas szaporítási arányuk miatt. Ezen felül ozmotoleranciájuk nagyon magas és gyorsan szaporodnak, jó hatásuk van nagyon magas szárazanyag tartalmú takarmányoknál is. (5., 6., 7. táblázat)

 


 


 


 

 

Az alábbiak szerinti garantált hatásra lehet számítani:

• Hüvelyesek maximum kb. 55% szárazanyag

• Fû, WCS maximum kb. 60% szárazanyag

• Kukoricaszilázs maximum 60% szárazanyag

• Ear mais szilázs és CCM maximum 70% szárazanyag





Noack Magyarország Kft.

Budapest,

Budaörsi u. 243.

Tel.: 1/246-6527

Fax: 1/246-6930

Takács Tamás 30/670-6797


 





Irodalom: Allert, H.; Pieper. B.; Klabunde, H.-G.; Schuster, F. u. Poppe, S.: Vorrichtung zur Dosierung flüssiger Dosierzusätze, Patent DD 276 931, 1987 Richter und Büchele, BLW 16, 31-33, 2000

(1) DSM: Deutsche Sammlung von Mikroorganismen un Zellkulturen = Mikroorganizmusok és sejtkultúrák német gyûjteménye

(2) Cfu: colony forming units: kolóniaformáló egységek

(3) Deutsche Landwirtschafts Gesellschaft = German Agricultural Society = Német Mezőgazdasági Társaság

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!