A kötött agyag, szikes és javított szikes talajok alapmûvelési irányelvei

Agro Napló
Hazánk legnehezebben mûvelhetõ talajai a kötött agyag és szikes talajok. E talajok fizikai és kémiai tulajdonságainak ismerete alapvetõ fontosságú a megfelelõ talajmûvelési rendszer alkalmazásához. A cikk az alapmûvelés fontosabb irányelveit foglalja össze, figyelemmel a kötött agyag és szikes talajok mûvelhetõségét befolyásoló talajtulajdonságokra.  




 

 

 

A talajmûvelés rendszerében az alapmûvelés a legmélyebb talajmunka, melynek célja a talaj rendszeresen mûvelt rétegében a növény igényének és a talaj védelmének megfelelő fizikai állapot kialakítása. A talaj fizikai és kémiai tulajdonságai, pillanatnyi állapota (nedvességtartalom, tömörödöttség, gyomviszonyok), a visszamaradt tarló és növénymaradvány mennyisége, a növényi sorrend, a növény igénye és esetenként a talajvédelmi feladatok, melyek alapvetően meghatározzák az alapmûvelés irányelveit, módszereit és eszközeit. Így a helyes alapmûvelési technológia nem nélkülözheti az adott talaj tulajdonságainak ismeretét.



Kötött agyag talajok



Mûvelésüket befolyásoló talajtulajdonságok



Nagy szerves és szervetlen kolloidtartalom, fizikai talajféleségük agyag, nehéz anyag (kötöttségük: KA 50-60, illetve 60

A cikk szerzője: Prof. Dr. Izsáki Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?