Wing®-P + Pulsar® 40 SL a biztos gyommentességért

Agro Napló
A napraforgó biztonságos termesztésének egyik sarkalatos pontja a tábla gyommentesen tartása. Számos kísérlet és tanulmány, no meg sok-sok fájó tapasztalat is igazolja, hogy a nem megfelelő hatékonyságú gyomirtás komoly termésveszteséggel jár.

Bár a napraforgó robusztus, erőteljesen fejlődő növény (ismerjük ezen oldaláról, mint gyomnövényt is, például kukoricában), a gyomok tömeges megjelenését nem tudja tolerálni. A verseny a talajban lévő víz- és tápanyagkészletért a csírázással indul, majd abban a pillanatban, amikor a napraforgó és a gyomok gyökérzete „összeér”, megindul a közvetlen károkozás: a gyomok elorozzák a vizet és a tápanyagokat a kultúrnövénytől.

A napraforgó-termesztők jogos igénye egy olyan gyomirtási technológia, amelyik bármilyen gyomösszetételű táblán, minden időjárási körülmények között megbízhatóan hat. Ez azért is fontos, mert bár a terület előélete, gyomosodási viszonyai túlnyomórészt ismertek, a tenyészidőszak időjárása rendszerint kiszámíthatatlan. Az elvárásnak teljes mértékben megfelel a BASF Clearfield® napraforgó-gyomirtási technológiája, amely gyomosodástól és időjárástól függetlenül biztos hatást ad.

A technológia első lépéseként vetés után, de még a napraforgó kelése előtt permetezzük ki a Wing-P-t 3,5 l/ha dózisban.

A Wing-P dimetenamid-P és pendimetalin hatóanyaga nagyon jól kiegészíti egymást. A dimetenamid-P vízoldékonysága nagyon jó, már 10-12 mm bemosócsapadék mellett ki tudja fejteni a hatását. Ez rendkívüli gyorsaságot biztosít a készítménynek. A pendimetalin ezzel szemben rosszul oldódik vízben, ezért hosszabb ideig jelen van a területen, így biztosítva a Wing-P hosszú hatástartamát.

 

A Wing-P alapvetően a magról kelő egyszikűek ellen hat, de hatóanyagára a disznóparéjfélék és a libatopfélék is rendkívül érzékenyek. Ez az érzékenység olyan erős, hogy főhatásnak tekinthető. Emellett számos további kétszikű gyom is jól reagál a Wing-P-re. Jól látható ez az 1. képen, ahol a kezeletlen kontrollban a kakaslábfű 1,5 mellett fellelhető a szőrös disznóparéj, a fehér libatop, a selyemmályva és a csattanó maszlag is, a Wing-P-vel kezelt területen viszont csupán néhány csattanó maszlag és selyemmályva található.

 

Az első lépéssel tehát sikerül blokkolnunk a gyomok első kelési hullámát. Az érzékenyek elpusztulnak, de a közepesen érzékeny gyomok fejlődése is lelassul, a növények sok esetben torzulnak (2. kép). A növekedésükben visszafogott, valamint a később kelő, mélyről csírázó gyomok így összenőnek, és a Pulsar 40 SL 1,2 l/ha dózisával 2-4 leveles fejlettségüknél egyszerre felülkezelhetők. A Pulsar 40 SL levélen keresztüli hatása kiterjed a napraforgó legfontosabb magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényeire. Ilyenek a kakaslábfű, a muharfélék, a köles, a magról kelő fenyércirok, a parlagfű, a csattanó maszlag, a szerbtövisfélék, a selyemmályva, disznóparéj- és libatopfélék stb. Emellett az évelő gyomok ellen is komoly hatás érhető el (pl. rizómás fenyércirok, mezei acat). A helyesen megválasztott és jól kivitelezett gyomirtás eredménye a tiszta, gyomoktól mentes állomány, melynek legkézenfekvőbb eredménye a megmentett termés (1. ábra).

 

Molnár Szabolcs

fejlesztőmérnök

Ha további információkra van szüksége a cikkben szereplő növényvédő szerekre vonatkozóan, kérjük, keresse területileg illetékes szaktanácsadó kollégáinkat, vagy látogasson el a www.agro.basf.hu weboldalra.

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

www.clearfield.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!