A napraforgó gyomirtási tapasztalatai

Agro Napló
Magyarországon a napraforgó vetésterülete ismét meghaladta a félmillió hektárt. A termés jó elérésének egyik legfontosabb eleme a jó gyomirtó szer választás.  



A lap olvasóinak nem mondok újdonságot azzal, hogy a 2009-es tavasz az elmúlt 30 év legszárazabbika volt.

Az ország nagy részén március vége és május vége között nem vagy csak minimális csapadék hullott. Ez a száraz időjárás nemcsak az őszi és tavaszi kalászosok és a repce terméskilátásait rontotta le, de kedvezőtlenül befolyásolta a preemergens gyomirtási technológiák hatékonyságát. Az idén jól járt az, aki a napraforgó és a kukorica vegyszeres gyomirtását eleve posztkezeléses módszerrel tervezte.

A napraforgó esetében az utóbbi egy-két évben nyílott megnyugtató lehetőség az imidazolinon-ellenálló, valamint a granstar-ellenálló hibridek köztermesztésbe kerülésével, e technológia térnyerésére. Ma már a nagy nemesítőházak mindegyike rendelkezik jó termőképességû, a fenti hatóanyagokkal szemben ellenálló Clearfield technológiára alkalmas hibridekkel.



Az idei év tapasztalatai több száz hektár üzemi napraforgó terület figyelemmel kísérésére alapján az alábbiakban összegezhetők. Az imidazolinon-ellenálló napraforgókban használt 1,2 l/ha dózisú Pulsar 40 (imazamox hatóanyagú) gyomirtó szer jó hatást mutatott. A siker alapja a megfelelő kijuttatási idő volt, azaz a gyomnövények 2-4 valódi leveles fejlettségi állapota. Esetenként tapasztalható volt, hogy a meleg időjárás miatt gyorsan fejlődő – a kezelés időpontjában 6-8 leveles – Fehér libatop (Chenopodium album) nem pusztult ki teljesen, esetenként csak visszaesett a fejlődésben, de életben maradt. (1. kép).

 


 

 

Ennek kiváltó oka lehetett az is, hogy a hőség és a csapadékhiány következtében a hatóanyag nehezen szívódott fel és lassan áramlott a gyomnövény tenyészőcsúcsába, ez alatt a hatása csökkent. Összességében a szer gyomirtó hatása kielégítő volt.

A gyártó által javasolt preemergens szer a lemosó csapadék hiányában hatástalan maradt, az a gazdálkodó járt jól, aki bízva a táblái jó kultúrállapotában és a Pulsar 40 kiváló hatásában csak az imazamox hatóanyagot juttatta ki, a gyomok érzékeny állapotában. Ez esetben a gyomirtás költségét megúszta 10 000 Ft/ha anyagköltségből.

A második mostanában terjedő eljá­rás, hasonlóan a fentiekben elmondottakhoz használható a Granstar ellenálló napraforgó hibrideknél. A ki­juttatás időpontja hasonló, de talán nagyobb késéseket engedhet meg a termelő. Az alkalmazandó szer az Express 50 SX (tribenuron metil) 45 g/ha + 0,1 l/ha Trend dózisban. A szer csapadéktól függetlenül kiváló hatású a magról kelő kétszikû gyomnövények ellen, köztük a nehezen irthatók ellen is, sőt jól irtja a mezei acatot (Cirsium arvense) is.



A gyártó ez esetben is javasolja a preemergens talajherbicidek alkalmazását a magról kelő egyszikû gyomok irtására, de ezek az idei száraz tavaszon hatástalanok maradtak. Ennél a technológiánál ezen bizonytalan kimenetelû egyszikû gyomirtási eljárásra nincs is szükségünk, azt nem is kell terveznünk, mert az egyszikû évelő vagy magról kelő gyomok megjelenését, kifejlődésüket követően hatékonyan felléphetünk ellenük a szuperszelektív egyszikû irtószerek valamelyikével. (2. kép).

 


 

 

Nem szabad azonban a kijuttatással addig késlekedni, hogy a kultúrnövény árnyékoló hatása megvédje a gyomot a permetlétől. Ez a teljes egészében posztemergens technológia, amely széles spektrumban hatásos az évelő és nehezen irtható egy- és kétszikû gyomok ellen is, szintén hektáronként 10 000 Ft összeg alatt kivitelezhető.





Összefoglalva a jó kultúrállapotú tábláinkon bátran alkalmazhatók a tisztán állomány gyomirtási technológiák. Hektáronként költségük viszonylag alacsony, hasonlítva a leginkább elterjedt, sok esetben nagyobb anyagköltségû és erősen bemosó csapadékfüggő, talajon keresztül ható preemergens technológiákkal szemben.



dr. Gergely István

A cikk szerzője: Dr. Gergely István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?