Kedves repcetermesztõ!

Agro Napló
Miközben mindenki az esõt várja, és azt igyekszik kalkulálgatni, mekkora terméskiesést okoz a szárazság, talán nem haszontalan egy kicsit elõretekinteni, és elgondolkozni a nyár végén esedékes õszi káposztarepce vetésekrõl.  







A következő szezonról a termelők általában az előző évi eredmények, tapasztalatok alapján döntenek, a repcetermesztési kedvet azonban két további dolog is befolyásolja. A vetések időszakában jellemző időjárás – lehet optimális magágyat készíteni, vagy sem –, valamint a termésért realizálható ár. Ami az ár előrejelzéseket illeti, azokból ma még nem érzékelhető, hogy a hosszan tartó tavaszi szárazság és az ukrán repcéket jelentős területen sújtó áprilisi fagykárok hatására elindulna a repceár felfelé. Még akkor sem, ha a kézzel tapintható aszály a középkelet­európai régióban több, mint egymillió hektár repcét érint. A kondíciók javulásában bízva abban reménykedünk, hogy a gazdálkodók a repcét az előző évekhez hasonló lelkesedéssel fogják termeszteni, annál is inkább, mert idén kezdjük a negyedik repceszezont Magyarországon és szokásunkhoz híven, ismét kínálunk Pioneer® újdonságokat.



A 2009-es repcevetési szezonra a Pioneer 3 MAXIMUS® és 5 hagyományos hibridet ajánl a magyar termelők számára. Ebből csak a 3 MAXIMUS® féltörpe hibridet (PR45D01, PR45D03, PR45D04) már több mint negyedmillió hektáron termesztik Kelet-Európában! Ezek, a repcepiacon egyedülálló féltörpe hibridek olyan jelentős előnyöket kínálnak a gazdálkodóknak, hogy további gyors térnyerésükre számítunk az elkövetkező években. Az előnyök elsősorban az eltérő növényfelépítésből és alacsonyabb növénymagasságból adódnak. Termesztésük esetén kevesebb taposási kárral, egyenletes éréssel, gyorsabb és olcsóbb betakarítással számolhat a termelő, továbbá a hagyományos hibridekkel ellentétben itt nem kell megdőlésből adódó veszteséggel kalkulálni.

 


 



A MAXIMUS® féltörpe termékeknél az új hibridünk a PR45D04. Az intenzív nemesítői munkának köszönhetően túlmutat elődjeinél, kiváló termőképességgel rendelkezik és a legmagasabb olajtartalmat tudja produkálni. A középkorai csoportba tartozik. Az elmúlt évben kiváló eredményekkel került betakarításra a PR45D03, a középérésû csoport magas termőképességû hibridje. Az elsőnek bevezetett féltörpe hibrid a PR45D01, mely a mai napig nagy népszerûségnek örvend, a D04-hez hasonlóan középkorai az érésideje.

A MAXIMUS® hibridek gyors térnyerésének egyik magyarázata a nagy termőképességük mellett a már említett rendkívüli állóképességük. A betakarítás előtt álló repcék esetében ez nagyon fontos tulajdonság, hiszen egy viharos időjárás óriási veszteségeket okozhat.

A jó állóképesség mellett azonban számos további előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, melyeknek köszönhetően nagyobb jövedelem, több nyereség érhető el termesztésükkel. A MAXIMUS® repcék különböző fenológiai stádiumaiban megmutatkozó fontosabb előnyeit foglaltuk össze a következő oldalon.



Mivel a repce vetésterületből jelentős a hagyományos (magas) hibridek részaránya is, nemesítői erőfeszítéseink itt is hasonlóak, mint a féltörpe termékkör esetében. A sikertörténet 2006-ban kezdődött, azóta 6 hagyományos repcehibridünket termesztik jelentős területen a kelet-európai régióban. Magyarországon is jól ismert hibridek már a PR46W09, PR46W10, PR46W14 és a PR46W31, az idei év újdonsága a PR46W20 lesz. A PR46W20 kimagasló termőképessége mellett a legmagasabb olajtartalom jellemzi. A hagyományos repcehibridek között kiemelkedik állóképessége is, ezért feltétlen javasoljuk a vetéstervbe illesztését.

2009-től kezdve a Pioneer nem értékesít fajtákat. Meggyőződésünk, hogy a hibridek nemesítése terén több lehetőség és előny kínálkozik a termékfejlesztésben, olyan hozzáadott értékek létrehozásában, mint például a terméspotenciál, agronómiai tulajdonságok, vagy a végtermék minősége. Valljuk, hogy kizárólag hibridek nemesítésére törekedve, a termesztési igényeknek leginkább megfelelő repcéket tudunk kínálni a gazdálkodók számára.

A Pioneer közel húsz éves intenzív repcenemesítői munkája, az innovatív kutatói tevékenység már jól észrevehető a gazdálkodók számára is a köztermesztésben. Vállalatunk ma már a repcenemesítésben a legjobbak közé tartozik, piaci részarányunk meghatározó a térségben, így Magyarországon is. Legyen Ön is részese a sikernek, válasszon Pioneer őszi káposztarepce hibridet!

 

 


 

 

Fábián László

termékmenedzser



dr. Piukovics László

olajnövények termékmenedzsere


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Rizsnap a MATE szarvasi rizstelepén

Rizsnap a MATE szarvasi rizstelepén

A magyarországi rizstermesztés egyik kiindulópontja a MATE Galambosi Rizskísérleti Telepe, ahol hosszú ideje folyik a magyar rizsfajták nemesítése. A...

Már a rizstermesztéssel is baj van

Már a rizstermesztéssel is baj van

A kedvezőtlen időjárás Ázsia rizstermesztő országaiban azzal fenyeget, hogy csökken a világ legfontosabb élelmiszer-alapanyagának termelése, ami még j...

Az egész világ élelmiszerválságban

Az egész világ élelmiszerválságban

Világszerte emberek millióinak keserítik meg az életét az emelkedő energia- és élelmiszerárak. Sokan most kerültek először igazán nehéz helyzetbe.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?