Új hibridek – erős innováció!

Agro Napló
Ahhoz, hogy egy vállalat a mai világban sikereket érhessen el, elengedhetetlen tényező a termékének vagy szolgáltatásának teljes körű ismerete. Nincs ez másképp az RAGT Vetőmag Kft.-nél sem. Sikerünk kulcsa a hibrideinkben való magabiztosság, melyet azok kereskedelmi forgalomba való kihelyezése előtt komoly befektetés és még komolyabb fejlesztői munka előz meg.

Egy hibrid hazai piacon való megjelenése kizárólag többéves kísérletekben elért kiemelkedő teljesítményének bizonyítása után következhet be. Az új hibridekkel történő fejlesztési kísérleteink – értem ez alatt még a demo vagy nagyüzemi tesztelést megelőző kísérletet – az ország különböző tájegységein kerülnek beállításra. Ennek jelentősége, hogy nemcsak az adott térségre jellemző termeszthetőségi adottságokra, hanem a hibridek országos adaptálhatóságára is információt kapunk.

Az idei évben nyolc kukoricahibrid felelt meg a szigorú kritériumoknak és ezáltal került be az RAGT Vetőmag Kft. 2020-as portfóliójába. Ezekből kettő a FAO 200-300-as, három a FAO 300-400-as és ugyancsak három a FAO 400 fölötti éréscsoportokból került ki. A legkorábbiak a FAO 250-260-as RGT MAXXATAC és a FAO 290-330-as RGT EXXACT (1. kép).

1. kép: RGT EXXACT

A kisparcellás kísérletekben hét helyszín átlagában elmondható, hogy termésszintjük 12,56  és 12,86 t/ha volt, melyhez 17,2 illetve 16,3%-os betakarítási víztartalom párosult. A hibridek termésszintje arra enged következtetni, hogy mind a kettő inkább a jó kukoricatermő területekre való. Közepes vagy gyengébb adottságok mellett az RGT MAXXATAC igényesebbnek, míg az RGT EXXACT jobb stressztűrésűnek bizonyult. Külső megjelenésükben való eltérés, hogy az RGT EXXACT magas, míg az RGT MAXXATAC alacsony növénymagassággal rendelkezik. Ennek következtében hasznosításukban való eltérés, hogy míg az RGT MAXXATAC kizárólag szemes hasznosítású, addig az RGT EXXACT már a kettős (szemes és siló) hasznosításban is megállja a helyét. Azonban mind a két hibridről elmondható, hogy intenzív fejlődésükkel és rövid tenyészidejükkel alkalmasak a másodvetésre is.

A középérésűek csoportjából a FAO 310-330-as RGT REAXXION (2. kép), a FAO 300-340-es RGT HIMALAYAXX és a nagyreményű FAO 370-380-as RGT TEXERO (3. kép) kerül bevezetésre. Mind a három hibridről általánosságban elmondható, hogy alacsony,- középmagas növénymagassággal rendelkeznek és kifejezetten szemes hasznosításúak. Hat helyszín átlagában nézve az RGT HIMALAYAXX 12,19 t/ha-ral és 18,3%-os, míg az RGT REAXXION 12,93 t/ha-ral és 17,1%-os víztartalommal került betakarításra.

2. kép: RGT REAXXION 3. kép: RGT TEXERO

Az éréscsoport legkiemelkedőbben teljesítő hibridje mind a tavalyi, mind az idei évben az RGT TEXERO volt (1. ábra). A hibrid országosan 13,78 t/ha-ral és 18,6%-os átlag víztartalommal került betakarításra. Ezzel az eredményével 39 hibrid termés­átlagát tekintve 106,6%-os terméselőnyt szerezve maga mögé utasította azokat a magas piaci résszel rendelkező és közkedvelt konkurens hibrideket, amelyek a kísérletben kontrollként szerepeltek. Az RGT REAXXION és RGT TEXERO már azokhoz a stressztűrő hibridekhez tartozik, amelyek szélsőséges környezeti adottságok mellett is stabilan megállják a helyüket.

1. ábra: Az RAGT saját kísérleteiben végzett 10 legjobb hibrid országos átlaga FAO 300-400-as éréscsoportban (2019)

A három hosszabb tenyészidejű hibrid a FAO 430-470-es kettős hasznosítású (szemes és siló) RGT EXXEMPLAIR, a kifejezetten siló hasznosítású FAO 450-es RGT SIRENIXX és a FAO 500-540-es szemes hasznosítású RH 18052. Mind a három növény robusztus alkatú és jó korai fejlődéssel rendelkezik. Míg az RGT EXXEMPLAIR és RH 18052-es hibridek 13 t/ha feletti és 21,2–22,5%-os betakarítási eredményeikkel emelkednek ki, addig az RGT SIRENIXX nagy hozamú zöldtömegével és kimagasló beltartalmi értékeivel került az RAGT portfóliójának reflektorfényébe.

Az RAGT portfóliója (4. kép) -– köszönhetően az erős innovációs tevékenységnek – minden évben több újdonságot és hozzáadott értéket hoz az arra nyitott termelőknek. Legyen Ön is partnerünk ebben!

4. kép: RAGT kukorica portfólió

RAGT – a másik út a sikerhez!

Szemerits Balázs
fejlesztőmérnök

A cikk szerzője: Szemerits Balázs

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KWS. Az első számú alternatíva

KWS. Az első számú alternatíva

A KWS Magyarország Kft. egy olyan vetőmag-forgalmazó vállalat, amely értékeit megőrizve évről évre folyamatosan újuló portfóliójával a gazdasági és kö...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!