2024. május 2. csütörtök Zsigmond

XII. Gödöllõi Gazdanapok

Agro Napló
Immáron XII. alkalommal várja a Gödöllõi Agrárközpont Kft. és a Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézete az érdeklõdõket a már hagyományosnak tekinthetõ júniusi gazdanapra. Dr. Gyuricza Csaba egyetemi docens, tanüzemvezetõ beszélt röviden a közelgõ esemény kapcsán a helyszínrõl és az intézmény szerepérõl.  






A Szent István Egyetem Növénytermesztési és Biomassza-hasznosítási Bemutató Központ valójában az egyetem növénytermesztési tangazdasága. A 140 hektáron mûködő bemutató gazdaság alapvetően három fontos feladatot lát el.



Elsősorban természetesen az oktatáshoz kapcsolódó gyakorlati képzés számára biztosít helyet. Másrészt a kutatás színteréül szolgál, hiszen itt zajlik az innováció, az új megoldások kidolgozása. A kutatás nem csak az oktatással összefüggő feladat, hanem szoros együttmûködés is a vállalati partnerekkel. Minden egyes kutatási feladat témája vállalkozói, céges partnerekkel egyeztetett – akár állami támogatású, akár cég részéről érkező a megbízás. Ezek olyan gyakorlatorientált kutatások, amelyek haszna várhatóan a közeljövőre datálódik, ezért nagy az érdeklődés az elméleti és gyakorlati szakemberek részéről egyaránt. Vonatkozik ez a növénytermesztés valamennyi technológiai elemére: a biológiai alapokra (fajtákra), a tápanyagellátásra, a talajmûvelésre, a növényvédelemre, valamint az utóbbi években kiemelt kutatási témaként az energetikai célú növénytermesztésre. Így a lágy- és fás szárú energianövények termesztése, a bio-üzemanyagok előállítása, illetve az ahhoz alapanyagul szolgáló növények és technológiai fejlesztések jelentik a programot. A kutatási célok meghatározása egyeztetett, gyakorlatorientált – emiatt az érdeklődés is igen nagy a témát illetően. A jelenleg zajló több, mint 30 kísérlet hátterében nagyrészt vállalkozói partnerek állnak konzorciumi formában, és egyetemi hallgatók, doktoranduszok, valamint kutató kollégák végzik azokat.



Harmadik jelentős szerep a szaktanácsadásban való részvétel, amely részben önként vállalt feladat. Évről évre több ezer érdeklődőt regisztrálnak, az elmúlt esztendőben számuk meghaladta a négyezret.

A szántóföldi növénytermesztés témakörében ma hazánk egyik legnagyobb és legátfogóbb területe, ahol a kísérleti parcellák megtekinthetők – az érdeklődők pedig az ország különböző részeiből érkeznek.



Két nagy rendezvényük egyike a júniusi Gazdanap, ahol a területi kísérletek bemutatásán túl az aktualitás témaköre kapja a főszerepet: idén az adott időszak szántóföldi növényeinek bemutatása és a szántóföldi öntözés.

A Gödöllői Ősz szeptemberi rendezvénye – amely eredetileg még regionális program volt –, az ismertségnek és elismertségnek köszönhetően mára az ország minden területéről, sőt külföldről is vonzza a több száz vendéget.



Agro Napló a rendezvény médiatámogatója. Program letölthető a www.agronaplo.hu/esemenyek/504 weboldalról.


 

 


A XII. Gödöllői Gazdanap kiemelt partnere a DuPont Magyarország Kft. Ahogy azt Rácz István marketing igazgatótól megtudtuk, fontosnak tartják a rendezvényeken való je-lenlétet, hiszen a gyakorlati bemutatók jelentik számukra termékeik valódi megismertetését a gazdákkal, a felhasználókkal. A Gödöllő-szárítópusztai programon is – mint a hason-ló, gyakorlati tapasztalatok megismertetését lehetővé tevő rendezvényeken – növényvédelmi termékpalet-tájuk újdonságait mutatják be.



A szakemberek és minden érdeklődő számára a szántóföldeken bizonyítva van mód leginkább hitelesen méltatni az alkalmazott szereket, technológiákat. A DuPont a szántóföldi, zöldség-, szőlő- és gyümölcskultúrák számára kínálja növényvédő szereinek széles skáláját. Itt említjük meg, hogy a cég kis kiszerelésû termékeket is forgalomba hozott a közelmúltban, valamint szélesítette termékpalettáját és megjelent ampullás méretû termékeivel is.

 


A Profikomp Kft. a biológiailag bontható hulladékok kezelésével és megújuló energiaforrásokkal foglalkozik. Dr. Alexa László ügyvezető igazgatótól, mint a rendezvény egyik közremûködő cégének vezetőjétől megtudtuk, vállalkozásuk több ponton kapcsolódik a Szent István Egyetem Növénytermesztési Tanüzeméhez.



Egyrészt a termésnövelő anyagok, különböző szerves komposztok felhasználása vonatkozásában vannak közös kutatásfejlesztési munkáik, másrészt a fás szárú energetikai célú ültetvények tekintetében. Folyamatban vannak jelenleg is közös kutatásaik, így a szerves termésnövelő anyagok, komposztok felhasználását illetően – milyen mennyiségben, illetve milyen technológiával kijuttatva optimális az a különböző kultúrákban és milyen módon lehet azt a legszakszerûbben hasznosítani. A fás szárú ültetvények közül pedig az energiafûz vonatkozásában vannak együttmûködéseik. A cég egyébként is komoly hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre. Számos nemzetközi és hazai K+F projektben vesznek részt különböző egyetemekkel és kutatóintézetekkel együtt dolgozva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: szudánifű

A hónap takarónövénye: szudánifű

A szudánifű (Sorghum sudanese) vékony szárú, dús levélzetű, jól bokrosodó, egyéves cirokféle. Zölden, silózva, szénaként és legelőként egyaránt haszno...

Adalékolás és fitotoxicitás

Adalékolás és fitotoxicitás

Sokszor apró dolgokon múlnak nagy eredmények, amelyek néha látszanak; a legtöbbször viszont nem! A gyomirtás két olyan szegmense kerül most terítékre,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!