Mospilan 20 SP

Agro Napló
Az ütõs megoldás a kukoricabogár imágók ellen  





A kukoricabogár imágók Magyarországon többéves adatok alapján június végétől szeptemberig folyamatosan rajzanak és károsítanak. A nőstények a petéiket az érési táplálkozást követően folyamatosan és nagy mennyiségben rakják le.

A bogarak fő kártételi időszaka a kukorica virágzására esik, amikor a kukoricabajusz lerágásával közvetlenül veszélyeztetik a termést.

A gyakorlat a védekezéseket ekkora időzíti, hogy a gazdasági kárt elkerülje.





Évenként eltérő nagyságú a bogárinvázió. A tapasztalatok szerint az előző évjárat erősségétől függetlenül bármelyik évben komoly gazdasági kárt okozhatnak a kukoricabogarak, ha a kelésük idején az időjárás megfelelő és ha a kelés kukoricavirágzás/-termékenyülés idejére esik (2.; 3. ábrák).

 


 

 

 

Óriási mennyiségû tojás kerül a talajokba, és a lerakott tojások zavartalanul áttelelnek. A lárvák általában május második felében kelnek és kezdik meg a kukoricák gyökereinek a rágását (1. ábra).

 


 

 

Természetesen a növénydőlés a csőképződés után csak akkor marad el, ha jó a csapadékellátás és a gyökeresedés a fertőzött területeken.

A rajzó bogarak ellen való védekezésre géppel és vegyszerrel időben fel kell készülni. Tapasztalataink szerint mindenki tanult a korábbi évek eseteiből, így jelentősebb rendelésekkel és készletekkel vág neki az idei védekezési szezonnak MOSPILAN 20 SP-ből.



Az imágók elleni védekezést igazán hatékonyan csak térségi védekezéssel lehet biztosítani, amikor az adott határban egyszerre kezelnek minden fertőzött kukoricatáblán, amivel a bogarak ide-oda vándorlását, ill. a visszafertőződést mérsékelni lehet.

Az alkalmazott rovarölő szerrel szemben két alapkövetelmény van. A készítménynek gyorsnak, taglózónak és hosszú hatásúnak, ugyanakkor a hasznos rovarokra, elsősorban a méhekre teljesen veszélytelennek kell lennie.



A kukoricabogár imágók elleni védekezés során a méhekre többek között azért kell különösen tekintettel lenni, mert a permetezés időszakában a napraforgó virágzik és a méhek a kukoricáról és a gyomnövényekről is gyûjtenek virágport. A kezelt kukoricák nagy területet tesznek ki, így a méhek e területeken való átrepülésének is biztonságosnak kell lennie.



A MOSPILAN 20 SP e követelményeknek messzemenően megfelel. 150 g/ha-os dózisa a kukoricabogár imágókat kiválóan irtja. A MOSPILAN hatása gyors, hatástartama hosszú, 8-10 napos, felszívódó, ugyanakkor a méhekre biztonságos készítmény. A kezelés hatékonysága SPUR adalékanyag hozzáadásával fokozható.



A kukoricabogarakra hatékony dózis a kukoricában károsító levéltetveket is irtja, továbbá a kezelésnek a hernyókártevőkre is számottevő hatása van. A MOSPILAN nem csak a kukoricabogarak elleni védekezésben, hanem a bevethető szerek közötti árversenyben, ill. a hektárköltséget tekintve is megállja a helyét!



További információ: www.summit-agro.hu  



Jáger Ferenc

Summit-Agro Hungária Kft.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!