A láthatatlan gyomok - elveszett jövedelem

Agro Napló



A kalászos gabonák gyomirtásánál számos szempontot veszünk figyelembe. A főbb szempontok a következők:

• milyen gyomok találhatóak a területen,

• a gyomok és a kalászos gabonánk fejlettsége,

• mikor akarunk gyomirtani,

• a gyomirtás költsége,

• ha a kalászos repce előveteménye, akkor a gyomirtó szer perzisztenciája,

• kombinálhatóság gombaölő szerrel, lombtrágyával stb.



Ezek a szempontok közül a legfontosabb, hogy milyen gyomok találhatóak meg, mert ez határozza meg a választható gyomirtó szert, szereket. A további szempontok csak finomítják – néha jelentősen – a szerválasztást.

A kalászos gabonák gyomirtásánál az a nézet terjedt el, hogy azok a gyomok számítanak, amelyek túlnövik a kultúrnövényt (mezei acat, ebszékfû, galaj). Ezek látványos gyomok, minden termelőnek szemet szúrnak. A felhasználók tudják, hogy gyomosításukkal kárt, termésveszteséget okoznak.

Viszont a szárba indult gabonában messziről „láthatatlan” gyomok, mint az árvácskák, veronikák, árvacsalánok is jelentős károkat okoznak! A felfedezésükhöz be kell menni a táblába, és alaposan fel kell mérni a gyomflórát. Ezeket a gyomokat biztosan megtaláljuk, mivel az egyoldalú szulfonilurea típusú gyomirtó szer használat segíti felszaporodásukat és terjedésüket (rezisztencia).



Sokan gondolhatják úgy, hogy ezek a gyomok nem okoznak jelentős kárt, mert kicsik! Pedig a veronika-félék, az árvácska, az árvacsalán-félék is vizet, tápanyagokat vonnak el a búzától, sőt fejlődésük során allelopatikus (a kultúrnövény fejlődését blokkoló toxinok) anyagokat bocsátanak ki. Ezzel a kalászos gabonák termését, árbevételét, végeredményként a jövedelmet csökkentik.

A kalászosok gyomirtásának megtervezése előtt, gondosan mérjük fel táblaszinten a gyomállományt fajra, nagyságra, gyomirtó szer érzékenységre stb.

Ha a szokásos kétszikûek, valamint ebszékfû és mezei acat is van a táblánkon, akkor az ideális gyomirtó szer a Granstar® Combi, mely kiválóan irtja még a zsombort, a pipacsot, és a pipitér–féléket is.

Ha viszont a fenti gyomokon kívül találunk még veronika-féléket, árvácskát, ragadós galajt és árvacsalánt, akkor a megoldás a Harmony® Full.

 


 


 



Mindkét gyomirtó szer kombinálható szárszilárdítóval (Stabilan® SL), réz lombtrágyával (Wuxal® Réz) és a korai gombabetegségek ellen vizes bázisú gombaölő szerrel (Eminent® 125 SL).

A Harmony® Full és Granstar® Combi gyomirtó szereket a repcés gazdaságok is nyugodtan használhatják, mivel talajhatásuk nincs, utóvetemény hatással nem kell számolni.

Gyomirtó szereinkhez is kedvezményes áron juthatnak hozzá, amennyiben azokat csomagban vásárolják. A „Kalászos Combi” csomagban a Granstar® Combi-t, a „Kalászos FULL” csomagban a Harmony® FULL-t találják meg. Mindkét csomag 30 hektárra elegendő.

A csomagban közösen megvásárolt Wuxal® Réz a talaj gyenge-közepes réz-ellátottsága (1–3 ppm) vagy jó ellátottság – rossz felvehetőség (magas ph, száraz periódus) esetén a gyomirtással kombinálva 1–3 q/ha terméstöbbletet eredményezhet, ami bőven fedezi a gyomirtás költségét.



Vig József,

Magyar Kwizda


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?