Aktuális támogatások

Agro Napló
Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból támogatott intézkedések monitoring adatszolgáltatási ötelezettségének 2009. április 08-ig lehetett eleget tenni, az elektronikus ügyfélkapun keresztül. Amennyiben a termelõ nem tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségeinek, azt a falugazdászok és az MVH segítségével pótolnia kell. A területalapú támogatásokhoz fontos regisztrációs szám igénylõ lapokat, a G001 nyomtatványokon még beadhatják a gazdák.  



Még igényelhető (2009. 05. 31-ig) a szőlő-, gyümölcstermesztési ágazatban a gázolaj után de minimis támogatás.



A támogatással az a gazdálkodó élhet, aki legalább fél hektáron szőlő- vagy gyümölcstermesztést folytat, a gázolajvásárlásáról vagy a gépi bérmunka-szolgáltatás igénybevételéről saját névre szóló számlával rendelkezik, valamint a tárgyév egészére vonatkozó teljes adó-visszatérítési igényét a VPOP teljesítette. Hektáronként hetven liter gázolaj után kérhet jövedékiadó-visszatérítést, maximum a de minimis támogatási összeg felső határáig, azaz három év alatt háromezer euróig.





A 2009. évi területalapú támogatásról röviden



Megérkeztek és átvehetők a MVH által elkészített borítékok a falugazdász hivatalokban, melyek a 2009. évi területalapú támogatás elektronikus úton történő igénylésével kapcsolatos tájékoztatást tartalmazzák. A boríték tartalmazza továbbá azt a felhasználói nevet és jelszót, valamint a meghatalmazást, amivel a kérelem kitöltője – legyen az maga a gazdálkodó, vagy a meghatalmazott – be tud lépni az elektronikus kitöltő felületre. A tájékoztató levél átvétele nélkül a fenti adattartalom miatt a gazda nem tudja elkészíteni és beadni a 2009. évi területalapú támogatás igénylését.

A tájékoztató levelek a Magyar Agrárkamara és a falugazdászok Ügyfélszolgálati Irodáiban vehetők át március 31-ig.

Az elektronikus kitöltő felület, melyre ügyfélkapus bejelentkezés után lehet belépni, április 1-től tesztjelleggel mûködik. Április 6-tól indul a használható felület, mûködik az adatbevitel, de a kérelem még nem küldhető el. Április 15-től indul a rendszer.





28/2009. (III. 20.) FVM rendelet



A zöldség-gyümölcs termelői csoportok támogatásáról.

A támogatás formája lehet:

a) tőketámogatás a bekerülési érték figyelembevételével,

b) kamattámogatás a támogatás szempontjából elszámolható költségekhez igénybe vett hitel pénzügyileg rendezett kamatai után,

c) kamattámogatás a támogatásra jogosult beruházásokhoz hozzákapcsolható éven túli forgóeszköz költségeihez igénybe vett hitel pénzügyileg rendezett kamatai után,

d) pénzügyi intézmény kezdeményezése alapján kezességvállaló intézmény által nyújtott kezességvállalás a hitelszerződés szerinti hitelösszegre és egyéves ügyleti kamatára, illetve az ezt követő években a futamidő végéig a mindenkor fennálló tőketartozásra és egyéves ügyleti kamatára, illetve ezek kombinációja azzal, hogy a d) pontban meghatározott formát csak a b), illetve a c) pontokban meghatározott formákkal együtt lehet igényelni.



Támogatási kérelmet az MVH-hoz kell benyújtani. A támogatási kérelem formanyomtatványa és kitöltési útmutatója az MVH honlapjáról letölthető.

A támogatási kérelmet az MVH bírálja el és a támogatást a támogatási kérelem kézhezvételétől számított hat hónapon belül fizeti ki.





22/2009. (III. 13.) FVM rendelet



Az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet módosításáról. 



A támogatás jellege, mértéke

Vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe elfogadott hazai állat-egészségügyi programok alapján kötelezően végrehajtandó, az állat-egészségügyi hatóság által elrendelt, továbbá az állatállomá-nyok állat-egészségügyi programjában szereplő intézkedések, monitoring vizsgálatok, tesztek és más szûrési intézkedések, gyógykezelések, immunizálások, illetve az e tevékenységek elvégzéséhez szükséges állat-egészségügyi szolgáltatások költségeihez.

A támogatás összege a szolgáltatásról kiállított számla nettó értékének 100 százalékáig, de legfeljebb az 1. számú melléklet szerinti fajlagos összegig terjedhet.



Támogatási kérelem, kifizetés



A természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság az elvégzett állat-egészségügyi szolgáltatásokról a tárgyhónapban kiállított számlák másolatát a 3. számú melléklet szerinti összesítőhöz csatolva a tárgyhónapot követő hónap tizenötödik napjáig postai úton két példányban megküldi a kedvezményezett telephelye szerint illetékes MgSzH-hoz, aki az összesítő, valamint a számlák alapján megállapítja a támogatási összeg jogosultságát és nagyságát, és azt az engedélyes összesítőjén igazolja. Az MgSzH az igazolással ellátott összesítőket azok mellékleteivel a tárgyhónapot követő hónap utolsó napjáig megküldi a szolgáltató részére. A baromfifélékre vonatkozó támogatott állategészségügyi szolgáltatásra vonatkozó öszszesítőket és számlákat a Baromfi Terméktanácshoz, az egyéb állatfajokra vonatkozó összesítőket és számlákat a Vágóállat és Hús Terméktanácshoz kell megküldeni. Az MgSzH által igazolt összesítők alapján a szolgáltató 15 napon belül a 4. számú melléklet szerinti támogatási kérelmet megküldi az MVH-hoz, melyhez csatolja az MgSzH által jóváhagyott 3. számú melléklet szerinti összesítőket.

Az MVH határozatot hoz a támogatás összegéről és azt kedvezményezettenkénti részletezésben megküldi a szolgáltatónak, aki a megfelelő összeget folyósítja a vállalkozás részére. Az ûrlapok a www.fvm.hu -ról letölthetők.



 

27/2009. (III. 18.) FVM rendelet



A tenyésztésszervezési feladatok támogatása igénybevételének részletes feltételeiről.





29/2009. (III. 25.) FVM rendelet



Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott támogatások részletes feltételeit megállapító egyes agrár tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról.





Berta Dávid MVH-FÖPEKI

–Hegedûs Szilvia NyME-MÉK PhD hallgató

–Matus László NyMe-MÉK PhD hallgató



Forrás:

www.mvh.gov.hu

www.mgszh.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?