2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Az olajos lemosó permetezés szerepe a gyümölcskultúrák védelmében

Agro Napló
Napjainkban bizonyos gyümölcskultúrákban az olajos lemosó permetezés jelentõsége megnõtt. Elsõsorban alma- és körteültetvényekben célszerû a védekezést már kora tavasszal ily módon elkezdeni, de érdemes a csonthéjas gyümölcsösökben is összekötni a kora tavaszi rezes védekezésekkel.  





Az almásokban legfőképp a kaliforniai pajzstetû (Quadraspidiotus perniciosus) (1. kép ) terjedése teszi indokolttá a védekezés elvégzését. Annak, hogy e kártevő gazdasági jelentősége napjainkban egyre nő, több oka is van.

 


 



A kaliforniai pajzstetû élete nagy részét a pajzs alatt, növényvédő szerektől védve tölti. Csak két alakja ellen lehet növényvédő szerekkel eredményesen védekezni. Az egyik a repülő hím alak, a másik a mozgó lárva. Mindkét esetben a kártevő megfigyelésére, a védekezés pontos időzítésére és jó kontakt hatással rendelkező készítmény alkalmazására lenne szükség.



Sajnos az utóbbi években több, erre alkalmas hatóanyagot kivontak a forgalomból, vagy integrált technológiában használatuk nincs engedélyezve. A kaliforniai pajzstetû elleni védekezést vegetációban nehezíti még az a tény is, hogy a nőstény eleven szülő és meglehetősen hosszan szaporít. Emiatt mozgó lárvák június közepétől egész késő őszig találhatók, s így egy vagy két védekezés nem elegendő ellenük. Mivel hatékony természetes ellensége sem ismert, hazánkban biztosra vehető felszaporodása azokban a kertekben, ahol megjelenik, és nem fektetnek nagy figyelmet az ellene való védekezésre.



A védekezés legeredményesebb módja napjainkban a fán telelő fekete pajzsos alak elleni olajos lemosó permetezés lehet, ha az megfelelő módon van elvégezve. Természetesen egy ilyen kezelés nemcsak a fent említett kártevő ellen jelent hatékony megoldást, hanem más károsítók fás részekre lerakott áttelelő tojásai ellen is. (Zöld almalevéltetû, piros gyümölcsfa-takácsatka stb.)



A körteültetvények védelmében szintén meghatározó szerepe van az olajos lemosó permetezéseknek. Itt elsősorban a körtelevélbolhák által kora tavasszal lerakott tojások ellen célszerû időzíteni a védekezést, közvetlenül rügypattanás előtt (2. kép).

 


 



Ha a védekezést megfelelően végeztük el, akár a sziromhullás utáni időszakra is kitolhatjuk a kártevő elleni első vegyszeres védekezés időpontját, amelynek következtében kevesebbszer kell használnunk olyan hatóanyagokat, amelyek ellen rezisztencia alakulhat ki túlzott használatuk mellett.

Az olajos lemosó permetezések elvégzéséhez az Arysta Lifescience Magyarország Kft. két terméket tud a termelők figyelmébe ajánlani.

Az Agrol Plusz márkanéven több évtizede ismert termék méltán népszerû a felhasználók körében. A jó minőségû alapanyagnak köszönhetően kiváló viszkozitási mutatóval rendelkezik, ami a jó hatékonyság feltétele. Szulfonálási mutatója szerint a téli olaj kategóriába tartozik, így a lemosáskor alkalmazott dózissal (3%) csak rügypattanásig lehet használni.



A másik termék, amely szintén lemosó permetezés céljára alkalmazható, Catane* márkanéven került piacra. A termék magas szulfonálási mutatója (97%) alapján a nyári olaj kategóriába tartozik, így azt vegetációban alma esetében pirosbimbós állapotig, körtében pedig fehérbimbós állapotig lehet az engedélyezett töménységben használni. Optimális viszkozitásának köszönhetően (7–8 mm2/s) a fent említett károsítók ellen rendkívûl hatékony.



Mindkét termék esetében elmondható, hogy a hatás, amellyel elpusztítja a károsítók áttelelő képleteit tisztán fizikai, így rezisztencia nem alakulhat ki ellenük. Alkalmazásuk idején nem jelentenek veszélyt a hasznos parazitákra, ezért tökéletes eleme lehet az integrált védekezési stratégiának.



A készítmények használatának további előnyeként megemlíthető még, hogy hatásuk nem specifikus, a levéltetvek, atkák, körtelevélbohák tojásai ellen egyformán hatékonyak, így vegetációban e kártevők elleni speciális készítményeket kevesebbszer kell használnunk, csökkentve ezzel a költséget és a rezisztencia kialakulásának veszélyét.



Barkaszi Imre,

Arysta LifeScience Magyarország Kft.






*A készítmény használatával kapcsolatos bővebb információkért hívja területi képviselőinket!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!