Pioneer napraforgó hibridek

Agro Napló
Az elmúlt évben a magyarországi napraforgó vetésterület ismét meghaladta a félmillió hektárt. A tavaszi vetéseket megelõzõen a napraforgómag ára az egekbe szökött, nem csoda, hogy a termesztési kedv fokozódott, a termelõk elkezdtek intenzívebb termesztés technológiákban gondolkodni, lényegesen jobb fajtaválaszték áll rendelkezésre, mint 5–6 évvel ezelõtt, következésképpen rekord termésátlag született.  





 

 

 


 

 

A jó termés elérésének tehát egyik legfontosabb eleme a fajtaválasztás. Azok a legnépszerûbb hibridek, amelyek több éven keresztül bizonyítanak stabil, kiegyensúlyozott termőképességükkel és nem ingatja meg őket egy-egy évjárat különös hatása. Kevés ilyen hibrid áll rendelkezésre, amire nagyon jó példa az, hogy a hazai napraforgó vetésterület közel 60%-át mindössze 5 hibrid fedi le, ebből kettő Pioneer (PR63E82, PR63D82).



A fajtaválasztás egyértelmûen a termőképesség, mint legfontosabb tulajdonság alapján történik. Ahhoz, hogy egy-egy hibrid a magas termőképességét stabilan, mindenféle évjáratban produkálni tudja, kiváló alkalmazkodóképességgel, jó aszálytûréssel és kitûnő betegségellenálló képességgel kell rendelkeznie.



A napraforgót számtalan kórokozó igyekszik megbetegíteni, ezek közül a legveszélyesebbek a Sclerotinia és a Phomopsis (Diaporthe), ezek mellett a Phoma, az Alternaria, a Macrophomina károsítását szoktuk gyakran tapasztalni. A hibridek majdnem mindegyike a felsorolt kórokózók egy részével szemben jó, míg másokkal szemben csak átlagos, vagy gyenge ellenállósággal rendelkezik. A legnépszerûbb hibridek azért olyan kedveltek, mert szinte egyik betegség sem fog ki rajtuk, legyen az bármilyen évjárat. Mivel nincs két egyforma év, van amikor a fehérpenészes szár és tányérrothadás, van amikor a diaportés szárkorhadás, illetve van amikor mindkettő, vagy esetleg más betegség dominál, így egy hibridnek valóban minden betegséggel szemben jó ellenállósággal kell rendelkezni. A hagyományos napraforgók közül az A04, a D82, az Express toleráns E82, a magas olajsav-tartalmúak közül a H32, vagy a H22 feltétlenül ebbe a kategóriába tartozik.



Herbicid-toleráns technológia



A magasabb termésátlagok elérésében a nemesítő vállalatok egyre nagyobb genetikai terméspotenciállal rendelkező hibridjei mellett a forradalmian új technológiáknak is kulcsszerep jut. A napraforgó termesztésben már harmadik éve bizonyít a Pioneer PR63E82-es hibridje és a hozzá tartozó, a DuPont vállalattal közösen kidolgozott, Express® gyomirtási technológia. A PR63E82 terméspotenciálja és a hibridhez kapcsolódó posztemergens gyomirtási technológia nagyban hozzájárult a 2008-as magas termésátlagok eléréséhez. A gyomirtás hatékonyabbá válásával azokon a helyeken is rekordterméseket értek el a gazdálkodók, ahol korábban ez nem volt lehetséges.



Az Express® gyomirtási technológia bevezetésének első éve 2006-ban volt, a szépen felfelé ívelő pályafutása Magyarországon legjobban a vetésterületének alakulásából látszik. Az 1. táblázatban jól látható ennek mértéke.

 


 



A PR63E82 vetésterülete tehát jelentősen növekedett az elmúlt három évben, a gazdálkodók sikerrel alkalmazták az eltérő időjárási körülmények között is.

Mi miatt is válhatott ilyen sikeressé és közkedvelté a PR63E82 és Express® gyomirtási technológia?



Egyrészt a hibrid termőképessége a legjobbak közé tartozik (2. táblázat), nem véletlen, hogy Magyarországon a 2. legnépszerûbb napraforgó hibrid, a herbicidtoleráns technológiának viszont piacvezető, legnépszerûbb hibridje. Alapváltozata a D82 is a kiváló, kiegyensúlyozott termőképességéről ismert.

 


 



Másrészt a posztemergens gyomirtás segítségével sikeresen védekezhetünk olyan gyomok ellen, melyek eddig jelentős termésveszteséget okoztak. Ezek a gyomnövények többek között a mezei acat, szerbtövis, csattanó maszlag, selyemmályva és a parlagfû.



Az Express® technológia alkalmazásával megszûnt a gyomirtás csapadéktól való nagymértékû függősége. Erre különösen a 2007-es év tavasza a példa, amikor a száraz, csapadékmentes időjárás következtében a hagyományos gyomirtási módok nem adtak kellő hatékonyságot, minek következtében terméskiesés jelentkezett. Különösen ekkor jelentkezett a posztemergens, csapadéktól kevésbé függő technológia előnye.



A PR63E82 az egyik legjobb ajánlat a napraforgó termesztők számára. A gyomirtó szer címkéjén leírt technológia pontos betartásával meggyőződésünk, hogy az E82 partnereink megelégedését szolgálva az egyik legjelentősebb tényező lesz 2009 sikeres napraforgó termesztésében. Termelje bátran!





Pioneer hagyományos napraforgók



Linolsavas napraforgóknak is hívhatjuk őket, a hazai vetésterület mintegy 90%-án termesztünk ilyen hibrideket. A Pioneer napraforgói közül a fenti kritériumoknak a PR63D82, a PR63A04 és a PR64A36 (Új!) felel meg.



A PR63D82 a magyarországi napraforgó termesztés 5 legnépszerûbb hibridjének egyike. Évek óta stabilan, magas szinten terem, mindenféle termesztési körülményhez ajánljuk. Minden évben a Pioneer kísérletek legjobbja, a hivatalos kísérletek (MgSzH) masszív sztenderdje.



A PR63A04-es hibridnél keresve se nagyon találunk magasabb olajtartalmú napraforgót, olyat viszont biztosan nem találunk, amely kórtani szempontból jobb lenne nála. Véleményünk szerint az olyan termelő, aki a biztonságos napraforgó termesztésre törekszik, nem hagyhatja ki az A04-est a hibridválasztékából.



A PR64A36-os új Pioneer napraforgó kimagasló Phomopsis elleni toleranciával bír, e tekintetben talán nincs is nála jobb ellenfele, miközben egyéb betegségekkel szemben is átlag felett tolerál. A 2006-os hivatalos állami kísérletek első helyezettje.

A 2008-as napraforgó kísérleteink átlagai láthatóak a grafikonon.

 


 



Pioneer magas olajsav-tartalmú (HO) napraforgók

 


 



A magas olajsav-tartalmú napraforgók vetésterülete az elmúlt években meglehetősen hullámzó tendenciát mutatott. Amíg 2007-ben rekordnagyságú területen, megközelítőleg 80 000 hektáron kerültek elvetésre, addig 2008-ban viszont csak 24–25 000 hektárt tett ki a vetésterületük. A jelenlegi alacsony napraforgó áraknál már vonzó lehet a körülbelül 20 Eurós HO felár, ezért 2009-ben talán némi növekedésre van kilátás.



A HO napraforgóknál alapvető követelmény az olajsavtartalom, amelynek küszöb értéke 85–86% körül van felvásárlótól függően. A Pioneer HO napraforgóira jellemző az egészen magas olajsav-tartalom, mely megbízhatóan 91–93% között alakul izolált körülmények között. A napraforgó nemesítők közül a Pioneer rendelkezik a legszélesebb HO hibridkínálattal is, a teljesség igénye nélkül a fontosabb hibridjeink főbb jellemvonásai a következők:

azoknak a termelőknek, akik deszikkálás nélkül kívánnak HO napraforgót termeszteni, javasoljuk a PR64H45 korai hibridünket, mely a legkorábban érik. Jellemző még erre a hibridre a kiváló aszálytûrő képessége és a napraforgó szádorral szembeni rezisztenciája.



A legmagasabb olajtartalom jellemző a PR64H24-re, az előbbi hibridhez hasonlóan szintén kimagaslóan teljesít a száraz, aszályos években, ezt 2007-ben be is bizonyította.



Azoknak a termelőknek, akiknél a napraforgó szádor problémát okoz, ajánljuk a PR64H32-es hibridet is, mely rezisztenciával rendelkezik az E-rasszal szemben. Szintén a korai éréscsoportba tartozik és három év átlagát tekintve az egyik legjobb teljesítményû hibrid. Ahol a hidastraktor használata miatt a növénymagasságra is figyelmet kell fordítani, a legjobb választás a korai PR64H41, mely hibridünk a legalacsonyabb méretû HO napraforgó. A kísérleti eredményeket tekintve a H41-hez fûződik 2008-ban a legmagasabb termés, ebből a szempontból is tehát az egyik legjobb választás! A legmagasabb olajsav-tartalom jellemző a PR65H22-es hibridre, mely a már jól ismert Olsavil hibridünk peronoszpóra rezisztens változata. Kórtanilag is a legjobb napraforgó, kiváló betegségellenálló képessége miatt sokan ragaszkodnak hozzá, a középérésû csoportba tartozik.



A Pioneer magas olajsav-tartalmú hibridjei a hagyományos napraforgók szintjén teremnek, választásukkal tehát nem kell megalkudni a termést illetőleg. A hagyományos napraforgók jelenlegi piaci árához képesti felár tehát jövedelmezőbbé teheti termesztésüket.





Fábián László Termékmenedzser

–Dr. Piukovics László Olajnövények

termékmenedzsere


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

Drónok figyelik a MATE rizsföldjeit

Drónok figyelik a MATE rizsföldjeit

Speciális drónokkal kezdtek új kísérleteket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az ABZ Drone szakemberei a MATE Galambosi Rizskísérleti...

A Nagykun rizs uniós oltalmat kapott

A Nagykun rizs uniós oltalmat kapott

A Nagykun rizs elnevezést az Európai Bizottság május 18-i döntésével uniós oltalomban részesítette, így az védett lett az Európai Unió területén – köz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?