2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Állami támogatás a Péti Nitrogénmûveknek

Agro Napló
Az állam a termelés fenntartása érdekében állami támogatást nyújt a Péti Nitrogénmûveknek. A pénzügyi segítségnek köszönhetõen nemcsak a mûtrágya elõállítása lesz garantálható a magyar gazdálkodók számára, hanem a döntéssel több száz ember munkahelye is megmaradhat.  





Az állam egy legfeljebb 56 millió eurós – vagyis mintegy 14 milliárd forint értékû – beruházási hitel mögé tett állami garanciát, továbbá a gyár mûködéséhez szükséges anyagok – például a gáz – beszerzéséhez nyújtott legfeljebb 10 milliárd forintos banki hitelhez adott 80 százalékos állami kezességvállalást.



A kormány igen szigorú feltételeket szabott a hitelnyújtáshoz és a kezességvállaláshoz egyaránt. Így a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. teljes körû jelzálogot jegyeztethet be első helyen a Péti Nitrogénmûvek ingatlanjaira és termelőeszközeire. Továbbá a társaság tulajdonosai részvénypakettjük 76 százalékát kötelesek letétbe helyezni a Keller Zrt-nél, és opciós szerződésben van kikötve, hogy amennyiben a cég nem tudná visszafizetni a kölcsöneit, úgy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 1 forintért tulajdonosa lehet a cégnek.



A biztosítékok közé tartozik továbbá az is, hogy az MFB a Péti Nitrogénmûvek igazgatóságába a hitel futamidejére két tagot jelölhet. A két tag közül az egyiknek ellenjegyzési joga lesz, a 100 millió forint feletti ügyletek esetében. Amennyiben a Péti Nitrogénmûvek szén-dioxid kvótáját eladná, úgy a vételárat csak fejlesztésekre fordíthatja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!