Gázkorlátozás - érintett élelmiszeripari vállalkozások

Agro Napló
A január eleji gázkorlátozásnak nagyobb volt ugyan a füstje mint a lángja, hiszen az emberek az egészbõl nem éreztek szinte semmit, csupán néhány üzemnek - ezek is fõként villamos áramot termelõ és hõenergiát elõállító erõmûvek voltak - kellett gáztüzelésrõl áttérnie alternatív, fõként olajfelhasználásra.

Az első sokk azonban kérdésessé tette, hogy hány élelmiszeripari cég eshet a korlátozás alá, ha a gázhiány tartósnak bizonyul Magyarországon. Ezért ezek az üzemek azonnal az agrártárcához fordultak annak érdekében, hogy mentességet kaphassanak a helyzetükre tekintettel a gázkorlátozás alól.

Ezért az FVM listát készített azokról a 2-es kategóriájú élelmiszeripari üzemekről a kormány számára, amelyek mûködésében súlyos zavarokat okozott volna, illetve az alapellátást sodorta volna veszélybe a gázellátás esetleges korlátozása. Ilyen üzemek voltak az alapellátást biztosító élelmiszergyártó cégek – egyebek mellett a tej-, a hús- és a sütőipar területén. Ezekre a vállalkozásokra kivételes elbírálást kért az agrártárca a kormánytól.

Néhány élelmiszeripari üzemben időleges korlátozás előfordult ugyan, de azt rövid időn belül fel is oldották. Így Magyarországon a lakosság élelmiszerellátása nem forgott veszélyben.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!