2024. május 2. csütörtök Zsigmond

KÖNYVAJÁNLÓ: Ökológiai szõlõtermesztés

Agro Napló
A biotermesztésre való átállás sikeressége nagyon sok mindenen múlik! A kellõ elszántság, és kockázatvállaló képesség mellett fontosak a megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek. A környezetkímélõ szõlõtermesztés szakirodalma szerencsére bõvelkedik értékes közleményekben, kiadványokban, kötetekben.  

Ezek egyik gyöngyszeme Hofmann – Köpfer – Werner: Ökológiai szőlőtermesztés címû könyve, melyet eddig csak német nyelven olvashattak a biológiai szőlőtermesztés szerelmesei.

 


 



A könyvben következő témakörök kaptak kiemelt hangsúlyt: a szőlőültetvények ökoszisztémája, a szőlőtalajok és a talajélet, a talajjavítás és a tápanyag-ellátás, a takarónövények használata, az ültetvényszerkezet kialakítása, az ökológiai növényápolás, a károsítók és a hasznos élő szervezetek, az ökoszőlők gépesítése, valamint a biotermesztésre történő átállás.



A kötetben leírt eljárásokat, módszereket a német ökológiai szőlőtermesztők régóta sikeresen alkalmazzák. Természetesen hazai körülményeink között is érvényesíthetjük az ökotermesztés Németországban megfogalmazott irányelveit, de az egyes megoldások átvétele előtt vegyük tekintetbe a termőhely, illetve az ültetvény sajátosságait. A felhasználásra kerülő készítmények kiválasztása során szintén figyelmesen járjunk el: a kötetben javalltakat vessük egybe az ellenőrző, tanúsító szervezet előírásaival.



A magyar kiadásba a hazai szőlészeket, borászokat közelebbről érintő útmutatók kaptak helyet. Lektori javaslatra a könyv a talajápolás magyarországi tapasztalatainak rövid összegzésével, továbbá a hazai nemesítésû, gombás betegségekkel szemben ellenálló szőlőfajták ismertetésével egészült ki. Az ökotermesztés mûszaki megoldásainak fejezeteit Kurtán Sándor, a termesztés elméleti és gyakorlati kérdéseit az Agro Naplóban megjelenő írásairól jól ismert Zanathy Gábor tolmácsolásában ismerheti meg a Kedves Olvasó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!