Libatömés - magyar érvek a Grüne Wochén

Agro Napló
A libatömés mellett érvelt – mivel az hagyományosan magyar – Dr. Süth Miklós országos fõállatorvos az FVM szakállamtitkára és Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke januárban a világ egyik legjelentõsebb élelmiszeripari szakvásárán, a berlini Grüne Wochén egy sajtótájékoztató keretében.  






A külföldi újságírókat kívánták informálni arról, hogy a víziszárnyasok kényszeretetése, ha azt szakszerûen végzik, nem fájdalmas az állatoknak, és az nem minősül állatkínzásnak. Ezt a magyar állatanatómusok érveinek felhasználásával magyarázták el a tollforgatóknak.



Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a liba- és a kacsatömés több ezer ember megélhetését biztosítja Magyarországon. Ezért is nevezték tarthatatlan érvnek, hogy azok az emberek, akik ezeket az állatokat tenyésztik, nem bánnának jól a libákkal illetve kacsákkal, ugyanis tőlük függ a megélhetésük.



A BTT adatai szerint Magyarországon a baromfiágazat éves árbevétele mintegy 250 milliárd forintra tehető. Ebből mintegy 10 százaléknyi, azaz 25 milliárd forint származik a kacsa- és a libamáj-kivitelből. További mintegy 5 milliárd forint a belföldön értékesített kacsa- és libamáj árbevétele. A Baromfi Terméktanács szakértői ugyanakkor azt állítják, hogy a múlt évben mintegy 2 milliárd forint kárt okozott az ágazatnak a Négy Mancs állatvédő szervezet lejárató kampánya.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!