2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Új- és/vagy felújításra szoruló hígtrágyatározók szivárgásmentes szigetelésének anyagai

Agro Napló
Hazánk EU csatlakozását követõen a környezetszennyezés megakadályozására az állattartásból származó trágyák kezelésére-tárolására vonatkozóan is több – mára már elterjedten ismert, ill. az EU-támogatásos rekonstrukcióknál, beruházásoknál feltételül szabott – új hatósági elõírás lépett életbe.  





 


 

 

A hígtrágyatározóknál technológiailag két funkciót kell különválasztani, az egyik az istállókból, -almostrágya tározókból előgyûjtő aknákba le-, befolyó hígtrágyalé tárolása, a másik pedig a hígtrágya hatóságilag előírt időszakban történő tárolása.



Ma Magyarországon a hígtrágya tárolására legelterjedtebben alkalmazott megoldás a földmedrû, megfelelően szigetelt tározók kialakítása, illetve a már meglévő, korábban kialakított földmedrû hígtrágyatározók, szikkasztótavak utólagos szigetelése a vonatkozó rendelkezésekben megfogalmazott irányelvek alapján.



A hígtrágyatározók tervezése során nagy hangsúlyt kell fektetni a talajgázok és a talajvíz elvezetésére, valamint a szivárgásmentes üzemelést ellenőrző monitoring megfigyelő rendszer kialakítására. A korábban készült tervek a jelentős költséggel és munkaigénnyel járó kavicságyban javasolták kihelyezni a dréncső-monitoring rendszert. A legújabb tervezési gyakorlat szerint a kavicságyat felváltja a gyorsan és költséghatékonyan kihelyezhető drénlemez, mely a szigetelőanyagot védő általánosan beépítésre javasolt 300 gr/m2 súlyú geotextilia réteg alá kerül.



A földmedrû hígtrágyatározók szigetelésére általános gyakorlat szerint háromféle szigetelőanyag típus használható:



1. A legismertebb a HDPE, vagyis a nagy sûrûségû polietilén-lemezes szigetelés. Fontos megjegyeznünk, hogy a hígtrágyatárolóknál alkalmazott HDPE szigetelőlemezek elvárható élettartamával szemben támasztott 21 év feletti élettartam igényt csak a regenerált-újrahasznosított adalékanyagot nem tartalmazó HDPE lemezek képesek kielégíteni.



A HDPE anyaggal végzett munkák minőségét (a HDPE anyag tulajdonságain kívül) nagymértékben befolyásolja a HDPE anyagok lepelegyesítései során alkalmazott „kettős varratos” hegesztés minősége, ill. ennek elkészítésére használt hegesztőgép milyensége.



Általánosan: a mûanyaghegesztési munkáknál alkalmazott egyszerû hegesztő gépeken túlmutat a mai kettősvarratos hegesztéseknél a csúcstechnológiát képviselő adatrögzítővel szerelt hegesztő berendezés, mely megfelel a legújabb, 2006 decemberében életbe lépett DVS 2225-4 irányelveknek, mely irányelvek alapján a készülék képes hamisíthatatlan programjával készített hegesztési protokoll kiállítására.



Ily módon a korábban csak mechanikus mérőeszközzel, manuálisan végzett „kettősvarrat”-ellenőrzés (mellett vagy helyett) történhet a hegesztőgéppel egységet alkotó, a munkafolyamat részét képező automatikus ellenőrzéssel. A gép által készített hegesztési varratképzési protokoll egyben objektív minőségtanúsítás a lepelegyesítés szivárgásmentes mûszaki – kivitelre.



2. Ugyancsak garantáltan megfelelő, hazánkban is számos referenciával rendelkező, mederszigetelő anyag az EPDM magas- és mélyépítészetben egyaránt használatos gumilemez. Az EPDM gumilemez hosszanti lepelegyesítése mind meleg mind hidegvulkanizálásos eljárással végezhető. Cégünk – kapcsolódva a legjobb minőséget eredményező nemzetközi gyakorlathoz – a hidegvulkanizálásos technológiát igénylő EPDM gumilemezzel végzi a szigetelési munkákat. Ez a hidegvulkanizálásos lepelegyesítés túlmutat minden eddig ismert leplesítési eljáráson, azzal az egyedülálló tulajdonságával, hogy a hidegvulkanizálással összeillesztett gumilemezek között kémiai kötés létesül és rövid időn belül egységes gumitömbbé válnak. Az EPDM gumilemezzel történő szigetelési munka során alkalmazott speciális, a felhasználási céloknak megfelelő választékban rendelkezésre álló segédanyagokkal bármilyen alakú, méretû és anyagú mûtárgy szigetelése, vagy csőáttöréseknek a mederszigetelő bevonattal történő egyesítése garantáltan szivárgásmentesen kivitelezhető.



3. Bár Magyarországon nem hatósági előírás a trágyatározók bûzelzáró lefedése, de ilyen igény esetén tökéletes megoldás mind a tározó mederbélelésére, mind pedig a tározó medrének lefedésére a HSPO (azaz nagy szakítószilárdságú, szálerősített) flexibilis „úszó-bólyákkal szerelt” szigetelőanyag. A szigetelésre, ill. lefedésre kerülő földmedreknél körültekintően pontos földmunkára van szükség. A HSPO szigetelőanyagok a kialakított meder méreteinek megfelelően a szigetelőanyagot gyártó üzemben kerülnek leplesítésre. Az így, előre leplesített („félkészre szerelt”) HSPO mederszigetelő- és a medret lefedő anyagok a helyszínre történő leszállítást követően kerülnek egyrészt a mederágyban kialakított drén- és monitoring rendszer fölé lefektetésre, ill. a mederszigeteléssel egy időben „flexibilis úszó-bólyákkal szerelten” beépítve mederlefedő szigetelésként.



Az állattartó telepek fejlesztési célú beruházásai során elvárás a már meglévő, többnyire betonból készült és már nem vízzáró minőségû átemelő előgyûjtő aknák utólagos, ill. felújító szigetelése, melyet cégünk a NY-Európában már évek óta alkalmazott un, „bütykös HDPE lemezes” beépítési technológiával végez. A technológia szerint a HDPE szigetelőlemez a lemez egyik oldalán kialakított cca. 19 mm hosszúságú csapokkal rögzül, – az ideiglenes zsaluzattal megtámasztott – HDPE lemez és a felújításra kerülő beton aknafal közé kialakított, megfelelő vasalással ellátott 7–10 cm vastagságú betonrétegbe. Ezzel a szigetelési módszerrel az eredeti trágyakezelési technológia – bontás és egyéb változtatás nélküli – folytonosságának fenntartása mellett a felújításra kerülő előtározók teljes és több évtizedre szóló szivárgásmentessége valósítható meg.



Az előgyûjtőkben lévő hígtrágyának a főtározóba, vagy távolabbi gyûjtő/kijuttató állomásokra történő átpumpálására valamint a hígtrágya homogenizálására az FVM agráreszköz-katalógusban is regisztrált nagy teljesítményû készülékek beépítése javasolt.



A fentiekben bemutatott technológiák a www.suni-kft.hu  honlapon megtekinthetőek.

 

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Termőföldek – Nyomás alatt…

Termőföldek – Nyomás alatt…

Augusztus első napjaiban jelent meg az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület, FAO) legfrissebb jelentése a klímaváltozás és a földhasználat els...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!